Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Wątek: przesiadka z 40stki na 5D..

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    .......... chociaz do konca nie wiem i nie jestem przekonany czy crop z 5D z 5mln pikseli nie bedzie lepszy niz ten sam obraz z 10mln pikseli z 40D - piksele sa inne (inny ich rozmiar ale nie tylko to) - ale tutaj to moje mocne przypuszczenie i przekonanie - na ktore nie mam u siebie faktow - musze dokupic 5D i sprawdzic :-)

Z drugiej strony porownujac inne body FF, ktore ma wieksza rozdzielczosc niz 5D, to chyba juz tak nie bedzie i wowczas crop z FF bedzie lepszy z pewnoscia.

PS
    Bylbym ciekaw porownania o jakim wyzej mowimy dla 5D i 40D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kiedyś widziałem jakieś testy ( niestety było to dawno i nie pamiętam gdzie)
    Crop z FF ( nie pamiętam z jakiej puszki ) nie dorównywał zdjęciu robionemu
    na niepełnoklatkowej matrycy
    Sądzę ,że przy tym samym obiektywie aby uzyskać taki sam obrazek ;
    Crop z FF z Ds1 MIII będzie na pewno lepszy niż pełny obraz z 40 d
    Crop z FF z 5d będzie gorszy niz pełny obraz z 40 d
    Gdyby tak nie było , to fotografowie ptaszków ( z wyjątkiem zawodowców , którzy i tak używają Ds1 lub większych formatów oraz długich drogich tele ) dawno by już przeszli na 5d . Dopłacając róznicę w cenie puszek między 5d a 40 , która nie jest teraz tak astronomiczna, mieliby wszechstronniejszy sprzęt - do wszystkiego .
    A jednak w dalszym ciągu amatorzy ptaszków dalej preferują 40d , pomieważ odpowidnik ogniskowej dla 5d , który pozwala uzyskać to samo powiększenie jest już znacznie droższy

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    Crop z FF z Ds1 MIII będzie na pewno lepszy niż pełny obraz z 40 d
    no bardzo ciekawe. Powiedz mi teraz jeszcze czy to kategoryczne stwierdzenie stosuje się do 1DsMk3 z podpiętym na przykład 70-300 na pełnej dziurze przy 300mm..
    Crop z FF z 5d będzie gorszy niz pełny obraz z 40 d
    Gdyby tak nie było , to fotografowie ptaszków ( z wyjątkiem zawodowców , którzy i tak używają Ds1 lub większych formatów oraz długich drogich tele ) dawno by już przeszli na 5d
    jak ja lubię takie mądrości. Wytłuszczone - kompletna bzdura.
    Dopłacając róznicę w cenie puszek między 5d a 40 , która nie jest teraz tak astronomiczna, mieliby wszechstronniejszy sprzęt - do wszystkiego .
    5D nie nadaje się do fotografii przyrodniczej z wielu innych powodów, ogniskowa się liczy ale nie jest tu kluczem. Autofokus, szybkostrzelność, LV wskazują na 40D, a zdecydowanie częściej jakość wykonania, uszczelnienia wskazują na 1Dmk3. Potrzeba praktyki aby to zrozumieć.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    dobra ... bede inny
    przesiadlem sie z 5d na 40d!
    Zrobiłem to samo. Tylko w czasach gdy używane 5D można było sprzedać za większą kwotę niż dziś można kupić nowe :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja myślę że dyskusje na temat wyższości FF-a nad cropem i odwrotnie są trochę jałowe. Po prostu mamy wybór i z tego należy się cieszyć . A kwestia wycinania kadrowania - po co się męczyć i wydawać pieniądze bezpotrzebnie skoro jest aparat, który robi to za nas .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja myślę że dyskusje na temat wyższości FF-a nad cropem i odwrotnie są trochę jałowe. Po prostu mamy wybór i z tego należy się cieszyć . A kwestia wycinania kadrowania - po co się męczyć i wydawać pieniądze bezpotrzebnie skoro jest aparat, który robi to za nas .
    Zgrabnie to "ubrałes" - nic dodac nic ujac - poza moze tylko tym, iz aby moc poprawnie/swiadomie wybierac dla siebie to potrzeba zrozumiec istote roznic "crop vs FF" i dyskusja moze w tym pomoc.
    Pozdrawiam
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    ...ponieważ ja patrzę przez ogniskową 35 mm( na FF) i ona moim zdaniem oddaje naturalny kąt patrzenia fotografa .
    Patrzysz przez wizjer który: ani nie pokrywa 100% pola klatki ani nie ma mnożnika "zero"
    Jakoś tak chyba nie bez sensu przyjeło się 50 mm za standard dla FF - i to juz chyba jakiś kawałek czasu temu?
    Co nie zmienia faktu że też bym wybrał 35 ... choc ja używam dolnych zakresów 17-35.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Autofokus, szybkostrzelność, LV ...... Potrzeba praktyki aby to zrozumieć.
    Znaczy to zalezy od techniki robienia zdjęć.Ostatnio miałem przyjemność poprzyglądania się pracy coniektórych kolegów (wielu).
    Szczerze mówiąc - nieco mnie zdziwiła technika: nagminne "walenie" seriami.
    Najpierw myslałem że to brajketing ale nie.Tak się robi: doskok do celu; seria (najlepiej podparta fleszem), odskok.
    Cóż - pojęcie fotografi przyrodniczej jest szerokie...może ptaszka w locie?
    Ale jeśli chodzi OGÓLNIE o robienie zdjęć to już teraz rozumiem te narzekania: na kiepski AF, na szybkostrzelność; tę pogoń za szybkotransferowymi kartami (no jak trzeba wrzucić serię RAWów!).
    Przyrodnicze 5 też można - a FF jest niezastąpione.
    Ale jak stosowaną techniką jest: "aparat zrobi - ja wybieram"...
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 23-03-2008 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Przyrodnicze 5 też można - a FF jest niezastąpione.
    to moze podziel sie w czym takim jest niezastapione .. bo jak na razie to jakos udaje mi sie je zastapic ale moze o czyms nie wiem

Ale jak stosowaną techniką jest: "aparat zrobi - ja wybieram"...
    a pomyslales moze, ze nie wali sie seriami dla szpanu ale dlatego, ze z calej tej serii (np. ptaka podrywajacego sie do lotu) wybierasz jedno, moze dwa zdjecia ktore najlepiej oddaja moment
    ruch skrzydel, ułożenie ciala - fajnie sie pisze posty ale jesli chcesz mi powiedziec, ze umiesz trafic z nacisnieciem spustu migawki na wlasciwy moment uzywajac trybu zdjec pojedynczych to sory, ale w to po prostu nie uwierze

Kubaman dobrze napisal o praktyce.. niestety po po twoim poscie (bez urazy), w aspekcie o ktorym tu mowimy, widac jej zupelny brak..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-03-2008 o 20:59

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ale moze o czyms nie wiem
    To twój - nie mój problem. Ale może jako "forumowy mądrala" - użyj opcji wyszukiwarki?...

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ale jesli chcesz mi powiedziec, ze umiesz trafic z nacisnieciem spustu migawki na wlasciwy moment uzywajac trybu zdjec pojedynczych to sory, ale w to po prostu nie uwierze ....
    po twoim poscie (bez urazy), w aspekcie o ktorym tu mowimy, widac jej zupelny brak..
    To też twój problem w co wierzysz.
    Inaczej - wierzysz w to co umiesz i nie przyjmujesz do wiadomości że może byc inaczej?
    No - mówiłem: t w ó j problem!
    A jesli chodzi o doświadczenie - masz dużo większe od mojego - na pewno.
    W postach....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

To twój - nie mój problem

To też twój problem w co wierzysz.

No - mówiłem: t w ó j problem!
    poza stwiedzeniem, ze mam "duzo problemow" nie podales zadnych argumentow

trudno, widac tylko tyle jestes w stanie wniesc do watku .. z mojej strony EOT - naprawde szkoda mi czasu na bicie piany z kolejnym "wiedzacym inaczej"

ps. jak juz iszesz o tych seriach to wez sie chlopie zdecyduj - piszesz o fotografii przyrodniczej czy o imprezach bo chyba sam sie juz pogubiles i powtarzasz wszedzie ta sama mantre - http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=115
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 24-03-2008 o 00:15

Domyślnie

To moze tak nieco mniej technicznie (chociaz pewnie sie nie da).
    Patrzac pod katem "aparat dobiera sie do potrzeb, a nie potrzeby do aparatu". Z tego co wyczytalem na ptaczki bardziej pasuje crop, a co z reporterka? zdjecia uliczne, koncertowe, czy chociazby wydarzenia publiczne typu "soltys otwiera nowa biblioteke". Pomijajac aspekt AF i szybkostrzelnosci aparatow co sie bardziej nadaje do takich zdjec FF oferujacy mniejsze szumy i latwiejszy dostep do szerszego katu (jednoczesnie potrafiacy poczestowac winieta), czy jednak crop kichajacy na winiete i pozwalajacy stac nieco dalej od dresa machajacego pala.
    pudelko z dziura

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów