Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: przesiadka z 40stki na 5D..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nosferat Zobacz posta
    a co z reporterka? zdjecia uliczne, koncertowe, czy chociazby wydarzenia publiczne typu "soltys otwiera nowa biblioteke".
    reporterka sie ine zajmuje wiec potraktuj prosze moja wypowiedz jako bardzo subiektywna opinie ;-) .. do celow jakie wymieniles to osobiscie wybralbym 5d.. piszesz o syt. gdzie zalety cropa staja sie malo istotne natomiast do glosu dochodza plusy matrycy FF.. IMHO reporterka robiona z ilus tam metrow nie odda tego co zdjecia z bliska..

Cytat Zamieszczone przez Nosferat Zobacz posta
    latwiejszy dostep do szerszego katu (jednoczesnie potrafiacy poczestowac winieta), czy jednak crop kichajacy na winiete i pozwalajacy stac nieco dalej od dresa machajacego pala.
    winiete (jesli bardzo by Cie denerwowala) zawsze mozna skorygowac w ps'ie wiec tym bym sie ine sugerowal.. a dresa machajacego pala mozesz spokojnie sfotografowac 5d z czyms w stylu xx-200/300 :smile:

Bywalec

Domyślnie

a co ze zdjeciami makro?odwzorowanie 1:1 na FF i na cropie??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    a co ze zdjeciami makro?odwzorowanie 1:1 na FF i na cropie??
    A co ma być? na większym elemencie światłoczułym odwzorowanie 1:1 będzie odpowiadać mniejszemu powiększeniu niż na mniejszej matrycy. Zobacz, że nawet znani makro-fotograficy często używają wręcz aparatów kompaktowych (ze względu na to, że nie muszą wówczas korzystać z tak dużych skal odwzorowania)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pytanie do tych, którzy używaja 5d i 40d. Czy AF w 40d jest widocznie szybszy od tego co mamy w 5d ? AF w 5d troszki nie wyrabia przy fotografowaniu np zdjęć dzieciaków w ruchu. Zastanawiam sie nad wymianą piątki na 1Dmk3 , opcją (znacznie tańsza) jest dokupienie 40d do posiadanego 5d, jesli oczywiscie różnica w szybkości AF jest mocno zauważlna.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie warto

zmieniłem i mam banana na twarzy jak fotki oglądam. Może powiecie , że się nakręcam ale jestem happy. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Ja tez mam dylemat. Czy wziac (w podobnej cenie) 5body czy 40 i jakies dodatkowe szklo. Napaliłem sie na FF, ale zastanawia mnie jego AF. Przejrzałem forum i różne opinie widzę
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=115
    Robie zdjecia glownie dziecku, no i czasem jakis slub. Natomiast jesli chodzi o jakosc zdjec to 5 chyba wypada lepiej?
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

czy mozna miec wogole dylemat czy crop czy ff? na tym forum sa rozne opinie i kazdy sprzet po jakims czasie nudzi sie uzytkownikow lub zaczyna cos mu niezmiernie brakowac ale uwierz mi ze jest przepasc miedzy cropem a ff. smiem nawet stwierdzic ze moje szkla niebo lepiej sprawuja sie pod ff niz cropem bo taki np 24-70 pod cropem byl dobry a pod ff zajebiaszczo dobry 5d to calkiem inna liga jak go juz ktos nabedzie to niestety ma problem lapac za puszke z 1.6 czego sam teraz doswiadczam...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem dlaczego zamiast 500mm na cropie musialbys korzystac z 800mm na FF? Przeciez na cropie to jest tylko "ekwiwalent" 800mm - w rzeczywistosci to tylko "przyciecie" obrazu. Wiec majac FF uzyskasz to samo co na cropie plus to co crop "wycina".
    Wybaczcie ale wasze rozważania na temat tego czy jakość obrazu z puszki Aps-c w porównaniu z cropem z FF jest lepsza czy gorsza nie ma zbytniego sensu w odniesieniu do długich ogniskowych (300, 500, 800mm)

Załóżmy nawet że jakość obrazu na 5D przy obiektywie 500 mm po zrobieniu cropa będzie taka sama albo lepsza porównując z pełnym zdjęciem z 40D + 800mm, tylko co z tego jeśli tak naprawdę robiąc zdjęcie na 5D nie będziemy świadomi kadru, będziemy strzelać bardziej na ślepo niż świadomie bo po prostu nie będziemy widzieć interesującego nas fragmentu dokładnie bo będzie zbyt mały.
    Jak dla mnie to jest właśnie tak jak powiedział Kubak82 mając 500mm na APS-C, trzeba mieć 800 na FF a więc koszty długiej ogniskowej w przypadku 5D rosną nie współmiernie do korzyści, dla korzystających głównie z długich szkieł 40D wydaje się zdecydowanie lepszym wyborem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 22-04-2008 o 10:23
    C - lustra, szkła i błysk

Zablokowany

Domyślnie

Każdemu wg potrzeb. Jeśli zależy ci ma ładnym plastycznym obrazie to ff. Jeśli jednak potrzebujesz AF to 40d wydaje się pewniejszy z krzyżowym systemem. Nie twierdzę, że pięćde ma kiepski AF, ale z pewnością mniej efektywny od 40d. Poza tym crop ma tę przewagę nad ff, że stosując zoomy zyskujesz wydłużenie bez konieczności używania konwerterów zawsze pogarszających czy to pracę AF, czy też światło - szybkość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    czy mozna miec wogole dylemat czy crop czy ff?
    to zalezy czy chce sie byc modnym czy (nie pamietam ile razy juz to pisalem ale powtorze raz jeszcze) swiadomie dobiera sie aparat do potrzeb..

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    uwierz mi ze jest przepasc miedzy cropem a ff. smiem nawet stwierdzic ze moje szkla niebo lepiej sprawuja sie pod ff niz cropem bo taki np 24-70 pod cropem byl dobry a pod ff zajebiaszczo dobry
    a dzieje sie tak nie za sprawa "cudownosci" 5d a faktu ze asp-c poprzez "ograniczone" pole widzenia wymaga wiekszej rozdzielczosci w centrum obiektywu bo "korzysta" tylko ze srodkowego obszaru soczewek i tam rozdzielczosc musi byc wyzsza - zupelnie inaczej niz ff ktoremu to lotto i gdzie rozdzielczosc nie ma az takiego wplywu na obraz.. trzeba bylo troche poczytac (patrz punkt - "swiadomy zakup" ;-) - nie bylbys taki "zaskoczony" po kupnie 5d

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów