Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: FF/BF w moim 40D czy mam ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie FF/BF w moim 40D czy mam ?

http://rapidshare.de/files/38839255/ff.zip.html
    Zrobiłem 2 zdjęcia w świetle sztucznym ze statywu. Celowałem na tą kreskę Focus here. Jedno było robione na otworze 17 drugie na 50 (obiektyw Tamron). Autofocus (włączyłem tylko jeden środkowy punkt, te na około 8 wyłączyłem).
    Czy wg. tych zdjęć jest problem z obiektywem ? jak wogóle się ten test przeprowadza ? (angielski znam słabiutko, a translator przetłumaczył jakieś głupoty). Proszę o jakieś rady i sugestie. Pozdrawiam

PS. Kto pyta nie błądzi .... proszę o wyrozumiałość ...

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sisimon17 Zobacz posta
    http://rapidshare.de/files/38839255/ff.zip.html
    Zrobiłem 2 zdjęcia w świetle sztucznym ze statywu. Celowałem na tą kreskę Focus here. Jedno było robione na otworze 17 drugie na 50 (obiektyw Tamron). Autofocus (włączyłem tylko jeden środkowy punkt, te na około 8 wyłączyłem).
    Czy wg. tych zdjęć jest problem z obiektywem ? jak wogóle się ten test przeprowadza ?
    Ciekawy zakres otworu a wracając do FF i BF - był człowiek szczęśliwy do czasu kiedy zrobił sobie test AF Z tego co widzę to nie ma sie czym przejmować.

Coś już napisał

Domyślnie

wg mnie jest tam nieprawidłowe ustawienie ostrości.
    na jednej tablicy 12mm a na drugiej 2mm błędu.
    Biorąc pod uwage ze taki błąd juz widac na ogniskowej 17mm to strach pomyślec co bedzie po założeniu wiekszej ogniskowej. Np 200 czy 400mm.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ven Zobacz posta
    wg mnie jest tam nieprawidłowe ustawienie ostrości.
    na jednej tablicy 12mm a na drugiej 2mm błędu.
    Biorąc pod uwage ze taki błąd juz widac na ogniskowej 17mm to strach pomyślec co bedzie po założeniu wiekszej ogniskowej. Np 200 czy 400mm.
    aparat na śmietnik w tej chwili! do niczego sie juz nie nadaje...Ludzie opamiętajcie sie. Idźcie robić zdjęcia zamiast siedzieć nad linijkami.
    pucha i grucha

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To w końcu mam szmelc czy nie ? niektórzy piszę że w porządku inni że kaszana .... tak naprawdę to aby zrobić ten test nie wiem jak miałem przygotować do niego sprzęt, nie wiem czy było 45 stopni, jaka powinna być odległość obiektywu od kartki ? czy obiektyw ma być ustawiony na 17 czy na 50 ? jaki wybrać autofocus ? (bo są różne - ja ustawiłem punktowy). Dziś zrobiłem parę fotek. Proszę mi coś powiedzieć co jest w nich złego , chętnie usłyszę cokolwiek od ludzi z doświadczeniem. Fotki 94 i 125 wydają mi się nie za ostre. Pozostałe chyba w porządku. Wszystkie zdjęcia robiłem na ustawieniach manualnych i pomiarze punktowym tylko z jednym punktem ostrości - środkowym, wszystkie 8 wywalam bo mi się wydaje że jak aparat pokazuje że łapie ostrość z boku (zapala się czerwony punkt z gdzieś z boku) to nie będzie ostrości w środku, może się mylę ale mam nadzieję że mi to wytłumaczycie. Proszę o jakieś opinie i sugestie. Pozdrawiam Andrzej
    http://rapidshare.de/files/38845707/zdjecia.zip.html

darko79
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem nie przejmować się głupimi testami tylko brać aparat i iść robić zdjęcia. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Moim zdaniem masz powody do niezadowolenia. Jeżeli rzeczywiście operowałeś jedynie srodkowym polem AF to jest źle. Na każdym zdjęciu jest widoczna płaszczyzna ostrości ale nie wypada ona na środkowym obiekcie. Na zdjeciu 86 jest na dolnej krawędzi a więc sporo przed postacią. Ogólnie wygląda na FF chociaż zdjęcie 96 trochę temu przeczy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli miałbym ten FF to jak mam celować ? jeżeli np. stoję (to zdjęcie akurat robiła żona i nie wiem gdzie celowała ) to jak mam ustawiać ostrość, na który punkt ? na głowę , piersi , czy jeszcze niżej aby zniwelować ten FF. Próbowałem później robić jeszcze raz test to przy wąskim kącie ostrość była do 2 mm w dół i w górę, zaś przy szerokim to w górę 2 m a w dół do 12 mm jest ostrość. Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale w zasadzie jeżeli FF bierze daje ostrość z przodu oraz w tym punkcie co strzelam (a przeważnie ustawiam ostrość na twarzach) to chyba lepiej bo wtedy mam całą postać ostrą ... dobrze myślę ? nie bardzo mi się chce jechać 110 km do sklepu i szukać jakiś innych obiektywów które mogą być jeszcze gorsze ... chyba że to bardzo ważne to pojadę i będę wybrzydzał gościowi
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sisimon17 ; 16-03-2008 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ZROBIŁEM TEST NA BATERYJKACH _ I MAM PROBLEM PRZY PRZESŁONIE 2.8 I NA 17. Postawiłem bateryjke i od razu za nią kasete DV. Ponadto postawiłem 4 małe paluszki koło siebie w rzędzie. Na przesłonie 5.6 normalne że ostrość idealna tak przy 17 jak i przy 50. Teraz na przesłonie 2.8 przy 50 też jest super ostrość na każdym elemencie i tylko na nim. Do kitu jest na 17 przy 2.8
    Gdy ustawię ostrość na bateryjkę to słaba ostrość. Gdy ustawie na kasete wtedy bateryjka jest ostra. Podobnie z bateryjkami w rzędzie. Gdy ustawie na 1 ostrości nie ma. Gdy na 2 ostra 1. Gdy na 3 ostra 2. Gdy na 4 ostra 3.
    CZY MOŻNA Z TYM ROBIĆ ZDJĘCIA CZY TEŻ RACZEJ WYMIENIĆ OBIEKTYW NA INNY ?
    a to przykład przy 2.8 i 17
    http://rapidshare.de/files/38848453/test.zip.html

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Masz FF (zdjęcie 134) i to całkiem spory. Proponuję zostawić te testy domowe i zrobić trochę zdjęć w terenie z wyraźnym (kontrastowym), płaskim obiektem w centrum i tylko środkowym polem AF aktywnym. Obiekt powinien pokrywać znacznie większy obszar niż pole AF. Przypilnuj żeby w kadrze znalazły się także obiekty trochę bliżej i dalej. Jezeli potwierdzi sie to co już widać to nie przeprosisz się z tym obiektywem:-( .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów