Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

Coś już napisał Awatar Sorcerer
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 18-50/2.8
    Myślę, że oba są porównywalne co do jakości, także cena jest zbliżona. Wybór należy do Ciebie.
    20D || Sigma 18-50/2.8 EX DC || Sigma 70-300/4-5.6 APO DG MACRO
    Minolta 700si || Minolta 28-105/3.5-4.5 || Sigma 70-300/4-5.6 APO MACRO
    Moje fotki: onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth

Dopiero zaczyna

Domyślnie obiektyw do ślubów - 1500 złotych

Witam,

Przebrnąłem przez kilkanaście, a może i kilkadziesiąt wątków w stylu - co kupić za 1,5K? Z wszystkich waszych wypowiedzi wynika, ze T17-50 f/2.8 to najlepsze rozwiązanie.

Jednak zastanawiam się jeszcze nad 50 f/1.4 vs 17-50 f/2.8. Co bardziej przyda mi się? A może jakaś inna propozycja?

Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.

Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.

PS. Następny przystanek to 30 lub 40D - czerwiec/lipiec.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

50/1.8, KIT i ta Sigma na ślubie to kpina.
    Albo ten Tamron 17-50/2.8 co mówiłeś, ale ja do Tamronów i Sigm jestem sceptyczny, albo 17-40/4.0 L lub też polecane tutaj Canon 17-55/2.8 USM. Do tego w plenerze 50/1.4 USM i/lub 85/1.8 USM.

I 350D nie w każdym kościele niestety da radę. Taka prawda.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 15-03-2008 o 18:41
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Powiem tak: także szykuje się na ślub. Miałem 400d + T 17-50 2.8 + 50mm 1.8 i T 70-300. Sprzedałem te 2 ostatnie na rzecz 85mm 1.8 (myślę, że na plener czy węższe kadry/zbliżenia w Kościele będzie w sam raz). T 17-50 do szerszych kadrów i na weselu.

50mm 1.8 za dużo razy mnie zawodził. Czasem trafiał, czasem nie. Dla mnie to za duże ryzyko, a ślub jest teoretycznie jeden raz w życiu
    Tamron 70-300 był ok, ale potrzebowałem kase by dołożyć do 85mm. Została juz tylko lampa (580exII).

Widziałem fotki na ślubach robione 50tka 1.8, (chyba Fatmana) i wyszły całkiem fajnie.

Ja na Twoim miejscu zostawiłbym Kita (szeroki kąt ale pewnie bez użcia lampy się nie obejdzie), a kupił jakaś jasną stałke: 50 1.4 lub 85 (ja wybrałem tą 2gą z racji 2.8 w tamronie na końcu)
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Początki nałogu

Domyślnie

Przeszedłem przez Tamrona, zastanawiałem się nad Sigmą jednak dozbierałem $ na 17-55 IS. To jest wg mnie najlepsze szkło do slubów pod cropa. Oczywiście ideał to FF i 24 jako szeroki kąt i wiadomo, że na sprzedaży tego szkła później stracę ale od czegoś trzeba zacząć.

Tamrony moją całkiem przyzwoity obraz, ale popatrz co się dzieje na brzegach przy maks. przysłonie i posłuchaj jak pracują w cichym kościele

L 17-40 nie daj uniwersalności w postaci światła 2,8, które czasem ratuje przy ciemnicy.
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    posłuchaj jak pracują w cichym kościele
    ...a co dopiero klapnięcie lustra masakra

Jasna stałka do zdjęć bez lampy (50tka 1.4), KIT doświetlany lamą a sigme czy zakupioną stałke) można w plenerku użyć. I myślę, że powinno wystarczyć.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek33 Zobacz posta
    Witam,

Przebrnąłem przez kilkanaście, a może i kilkadziesiąt wątków w stylu - co kupić za 1,5K? Z wszystkich waszych wypowiedzi wynika, ze T17-50 f/2.8 to najlepsze rozwiązanie.

Jednak zastanawiam się jeszcze nad 50 f/1.4 vs 17-50 f/2.8. Co bardziej przyda mi się? A może jakaś inna propozycja?

Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.

PS. Następny przystanek to 30 lub 40D - czerwiec/lipiec.

A ja Ci przekażę radę, jaką na innym forum zamieścił doświadczony fotograf ślubny:
    - porozmawiaj z kościelnym i daj mu z 50 zł do ręki, żeby zapalił wszystkie światła, jakie są w kościele.
    To podobno lepiej pomaga, niż wszystkie jasne obiektywy.
    Nb. nie próbowałem tej metody, bo nie focę na ślubach, ale podobno najlepiej pomaga.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Witam,

jesteś cakowicie początkującym fotografem..??

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

....
    To jest jedyny powód, przez który nie dasz rady.
    A sprzęt lepiej jak się ma odpowiedni a jeżeli go nie ma to trzeba się po prostu więcej nagimnastykować. Oczywiście pewnych efektów nie osiągniesz ale wszystko zależy od wymagań przyszłych nowożeńców.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    50/1.8, KIT i ta Sigma na ślubie to kpina.
    Albo ten Tamron 17-50/2.8 co mówiłeś, ale ja do Tamronów i Sigm jestem sceptyczny, albo 17-40/4.0 L lub też polecane tutaj Canon 17-55/2.8 USM. Do tego w plenerze 50/1.4 USM i/lub 85/1.8 USM.

I 350D nie w każdym kościele niestety da radę. Taka prawda.
    50 na pewno się przyda - to nie ulega wątpliwości. 17-40 odrzuciłem ze względu na światło, chociaż wiem że to solidne szkło (i na pewno kiedyś je nabędę), ale w kościele raczej nie da rady.

W tym kościele w którym będę focił body da radę. Robiłem już pomiar i czasy są dosyć znośne. Nie będzie konieczności schodzenia poniżej ISO400. Poza tym i tak wiem że często będę musiał korzystać z lampy.

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Powiem tak: także szykuje się na ślub. Miałem 400d + T 17-50 2.8 + 50mm 1.8 i T 70-300. Sprzedałem te 2 ostatnie na rzecz 85mm 1.8 (myślę, że na plener czy węższe kadry/zbliżenia w Kościele będzie w sam raz). T 17-50 do szerszych kadrów i na weselu.
    85 1.8 na cropie jak dla mnie trochę za wąsko. Pewnie do kilku kadrów byłby dobry, ale mnie raczej interesuje zoom - na stałki mnie "nie stać".

Mam do wyboru albo Tamron 17-50 albo Canon 50 1.4
    Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Przeszedłem przez Tamrona, zastanawiałem się nad Sigmą jednak dozbierałem $ na 17-55 IS. To jest wg mnie najlepsze szkło do slubów pod cropa. Oczywiście ideał to FF i 24 jako szeroki kąt i wiadomo, że na sprzedaży tego szkła później stracę ale od czegoś trzeba zacząć.

Tamrony moją całkiem przyzwoity obraz, ale popatrz co się dzieje na brzegach przy maks. przysłonie i posłuchaj jak pracują w cichym kościele

L 17-40 nie daj uniwersalności w postaci światła 2,8, które czasem ratuje przy ciemnicy.
    O 17-55 IS nie ma mowy. Jest za droga. Poza tym za te pieniądze wolałbym 24-70 lub 35 1.4 z niewielką dopłatą.

Co do 17-40 to nie czasem a w większości przypadków.

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A ja Ci przekażę radę, jaką na innym forum zamieścił doświadczony fotograf ślubny:
    - porozmawiaj z kościelnym i daj mu z 50 zł do ręki, żeby zapalił wszystkie światła, jakie są w kościele.
    To podobno lepiej pomaga, niż wszystkie jasne obiektywy.
    Nb. nie próbowałem tej metody, bo nie focę na ślubach, ale podobno najlepiej pomaga.
    Pozdrówka
    Ze światłem w kościele nie będzie problemu ale nie pomoże to np. Canonowi 17-40.

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    jesteś cakowicie początkującym fotografem..??
    W końcu doczekałem się komentarza od osoby od której najbardziej chciałem przeczytać. Nie sądziłem że będzie aż tak treściwy :P

Z aparatem jestem już na "ty", czyli doskonale się rozumiemy. Poczatkujący jestem w tej dziedzinie fotografii, a nie ogólnie - żeby nie było

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    To jest jedyny powód, przez który nie dasz rady.
    A sprzęt lepiej jak się ma odpowiedni a jeżeli go nie ma to trzeba się po prostu więcej nagimnastykować. Oczywiście pewnych efektów nie osiągniesz ale wszystko zależy od wymagań przyszłych nowożeńców.
    Nowożeńcy tak naprawdę nie chcieli zdjęć, ale ja w ramach ćwiczeń ZMUSIŁEM ich. To chyba dobrze, nie? :P

Zapomniałem dodać, że mój budżet wzrósł o 500 złotych, czyli mam do dyspozycji 2K
    Ostatnio edytowane przez arek33 ; 18-03-2008 o 23:07

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów