Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Domyślnie

czyli warto doplacic 50zl ?
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noel Zobacz posta
    czyli warto doplacic 50zl ?
    Mam MRC na obiektywy 77mm, Kasemann MRC na obiektywy 58mm (tylko dlatego Kasemann, bo się trafił używany za 140 zł). Wyżej przytoczona wypowiedż: "...najdroższy na jaki Cię stać" odzwierciedla zależność jakości do ceny. Więc sam sobie odpowiedż na pytanie:

- jak bardzo jakość została podniesiona przez producenta za kwotę 50 zł?

Moim zdaniem tak niewiele, że nie zauważysz tego. No może zauważysz - za 50zł, jest ładny złoty napis KASEMANN

Domyślnie

Witam

Mam w planach kupno d30 z tamronem 28-75mm f2.8 (67mm) i chciałbym na początek jakiś tani filtr polaryzacyjny (oglądając zdjęcia z takimi filtrami stwierdziłem, że przyda się

Niestety cały wątek jest przeogromny i prawie niemożliwy w przeczytaniu :/
    Najpierw pytanko na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi: czym się różni filtr polaryzacyjny kołowy od zwykłego?
    Jaki filtr wybrać do dajmy na to ok 120zł? Sprzęt będę raczej kupował w US (mile widziane linki do jakiegoś taniego sklepu...)

Dodatkowo myślałem o jakichś filtrach połówkowych - na pewno szary i może jakiś jeden kolor... Czy warto inwestować w system Cokin? Jak jest z jakością takich filtrów po 40 zł na allegro? http://allegro.pl/item324847502_filt...4_121m_fv.html

Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Filtry Cokin pod względem jakości - OK. Wymagają dodatkowego uchwytu z ramką nakręcanego na obiektyw. Główne zalety - nie winietują przy szerokim kącie, przy filtrach połówkowych można przesuwać je w uchwycie dopasowując filtr do kadru. Filtry kołowe nakręcane na obiektyw są bardziej praktyczne w użytkowaniu - nie ma konieczności odkręcania filtra każdorazowo przy pakowaniu sprzętu np. do plecaka.
    Za 120 zł - ja bym kupił B+W NC.

Uprawnienia umieszczania postów