Strona 58 z 137 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Oprócz polarka myślę ,że nie byłoby źle zainwestować też w połówkę szarą ( 2 przesłony) :wink:
    W takim razie dołączę sie i ja żeby nie zaśmiecać... Jeśli narazie używam KITa a w przyszlości spodziewam sie obiektywu typu tamron 17-50 lub 28-75 i np jakis UWA ktore zazwyczaj maja 77mm to warto kupic na KIT filtr polar załóżmy 67 lub 77 i redukcje czy to raczej glupio wygląda i źle się tego używa??? i np lepiej miec oddzielny zestaw szara i polar 67mm i szara i polar 77mm a nie bawić sie w redukcje... tzn w przypadku KITa mysle o redukcji z 67 na 58 bo z 77 na 58 to nawet nie wiem czy są ;] prosze o odpowiedź...
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

witam. mam canona 400d i kit. zamierzam kupić filtr polyzcyjny http://allegro.pl/item312373099_filt...pl_japan_.html .
    Co o tym sądzicie??

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Zacznijmy od tego ,że redukcję można użyć do polara (wersja slim) ale przy szerokim kącie może pojawić się winieta ( redukcja ma ok 5. mm + polar slim 4 mm = 9mm ) dlatego najlepiej ją stosować od 24 mm w górę ( po przeliczeniu na cropa) . W moim przypadku winieta jest bardzo minimalna ( od redukcji) na 24-70/2.8L.

Jeżeli mówimy o połówce szarej ( nakręcany nie w systemie cokin) tu jest gorzej bo nie ma wersji slim ( czyli same grubasy i tu nie radzę stosować redukcji.
    Jest na to sposób ... , który zastosowałem do swojego 16-35/2.8 II i jeszcze muszę tylko sprawdzić w praktyce jak to działa .
    Tak na marginesie najlepiej sprawdzają się redukcje o jeden stopień np. 77/72 inaczej może być problem z osłoną przeciwsłoneczną ( należy to sprawdzić przed zakupem).

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkarol90 Zobacz posta
    witam. mam canona 400d i kit. zamierzam kupić filtr polyzcyjny http://allegro.pl/item312373099_filt...pl_japan_.html .
    Co o tym sądzicie??
    to jest hoya zielona (teoretycznie najnizszej klasy z serii polarow hoya), nie wiem jak u ciebie z jakoscia kit'a ale ten filtr na pewno wplynie na jakosc zdjec(poza oczywistym dzialania polara dojdzie degradacja jakosci/lekkie mydlo)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

filtry polaryzacyjne slabej jakosci maja strate srednio 2EV, co lepsze mniejsza, w granicach 1,5ev-1ev. moj b+w mrc ma strate wachajaca sie pomiedzy 1,3-1,5 ev (trudno to ocenic). ale b+w daje jedwabista jakosc.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

No to podpadlem moderatorowi powielajac watek
    Wiec tutaj napisze o co kaman

Jak narazie mam zamiar przykrecic polara do C 24-105, ale w przyszlosci bedzie to takze C 10-22. Chcialbym, abyscie podpowiedzieli co nie winietuje na 10-22, ma 2 gwinty i jest JAKOSCIOWO najlepsze.
    tylko.....please don't kill me
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    No to podpadlem moderatorowi powielajac watek
    Wiec tutaj napisze o co kaman

Jak narazie mam zamiar przykrecic polara do C 24-105, ale w przyszlosci bedzie to takze C 10-22. Chcialbym, abyscie podpowiedzieli co nie winietuje na 10-22, ma 2 gwinty i jest JAKOSCIOWO najlepsze.
    tylko.....please don't kill me
    Jakościowo jak B+W Jest Marumi Slim DHG - cenowo jest znacznie lepszy.
    Ma 2 gwinty i spokonie zaklada sie na niego zwykły dekiel.na 10mm nie winietuje
    Nie zastanawiałbym się - następny w razie potrzeby u mnie też będzie Marumi, mam też B+W ale nie widzę sensu przepłacania.
    Pozdrawiam
    5D + L

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Na forum faktycznie o filtrach (w tym i polaryzacyjnych) było już dużo pisane. Było dowodzone, że mogą pogarszać jakość zdjęć - szczególnie te zrobione ze zwykłej szybki, inne bardzo trudno wyczyścić, jeszcze inne dają zafarby itd.
    Czyli, moim zdaniem, wybór jest prosty i nie da się oszukać fizyki i ekonomii: jeśli potrzebny jest dobry filtr to klasy B+W MRC, a jeśli nie wystarcza środków to najlepszy (czyli najdroższy) na jaki można sobie pozwolić.
    I nawet najbardziej wnikliwa dyskusja nie spowoduje, że filtry HAMA będą nadawały się do nakręcenia na obiektyw!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Na forum faktycznie o filtrach (w tym i polaryzacyjnych) było już dużo pisane. Było dowodzone, że mogą pogarszać jakość zdjęć - szczególnie te zrobione ze zwykłej szybki, inne bardzo trudno wyczyścić, jeszcze inne dają zafarby itd.
    Czyli, moim zdaniem, wybór jest prosty i nie da się oszukać fizyki i ekonomii: jeśli potrzebny jest dobry filtr to klasy B+W MRC, a jeśli nie wystarcza środków to najlepszy (czyli najdroższy) na jaki można sobie pozwolić.
    I nawet najbardziej wnikliwa dyskusja nie spowoduje, że filtry HAMA będą nadawały się do nakręcenia na obiektyw!
    dzięki. najwyżej 80zł pójdzie w błoto
    Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Czy HOYA HMC SUPER PRO1 jest lepszym czy gorszym filtrem od Marumi Slim DHG ? uwierzcie, ale w 2 najlepiej zaopatrzonych sklepach w Atenach nie ma B+W ani Heliopana
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 58 z 137 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów