Aparaty są do fotografowania, a nie napalania sięDlatego proponuję kupić już teraz 400d za ok. 1500 złotych (po cash back), a zaoszczędzone 900 przeznaczyć na jakieś fajne szkiełko np. 50/1.4 albo inne.
Aparaty są do fotografowania, a nie napalania sięDlatego proponuję kupić już teraz 400d za ok. 1500 złotych (po cash back), a zaoszczędzone 900 przeznaczyć na jakieś fajne szkiełko np. 50/1.4 albo inne.
Tak właśnie przeglądam internet, porównuje ceny i podobna myśli mi przeszła przez głowę. Tylko, że za 1500 zl dostane samo body, a oprócz 50/1.4 przydało by się jeszcze coś bardziej uniwersalnego i lepszego niż ten kitowy 18-55.
Sęk w tym, że jak teraz kupie, to raczej nie prędko pozwolę sobie na nowy aparat (bliscy by mnie chyba zlinczowali- "jak działa, to po co Ci nowy?") i chciałabym mieć jak najlepszy stosunek ceny do możliwości i jakości. Ciekawa jestem czy te zmiany w 450d są warte tej różnicy w cenie w stosunku do 400d. W chwili obecnej nie mam jakiś sztywnych ram finansowych w których powinnam się zmieścić, ale rozsądek podpowiada mi, że nie ma co szarżować na początek i na aparat + obiektyw(y)+ inne potrzebne rzeczy nie chcę wydać więcej jak 5 tys. Zastanawiam się nawet nad 30d/40d... Juz sama nie wiem
![]()
Osiołkowi w żłobie dano- w jednym owies w drugim siano![]()
![]()
Mineły już prawie 2 lata od czasu, kiedy kupiłem D70s.
Teraz, sporo się zmieniło, niedługo będę chciał wymienić D70s na coś nowszego.
Padnie pewnie na D200.
Pamiętam, gdy wybierałęm puszkę, to pretendentami był Canon 400D i właśnie D70s.
Canon, lepszy technicznie miał tylko 1 wielką wadę-był dla mnie okropnie nie wygodny.
Uchwyt i cała jego malutka budowa strasznie mi przeszkadzały.
D70s przy nim, to kolos.
Teraz, po upływie prawie dwóch lat, już bym się zaczął zastanawiać.
Porównując puszki z pełną klatką i ich ceny, dużo ciekawszą opcją wydaje się 5D, gdyż kosztuje prawie 1/3 ceny D3.
Ale co tu gdybać, już za daleko zabrnąłem w system Nikona, żeby teraz wszystko sprzedawać i kupować Canona, choć jak teraz liczę "za i przeciw" to Canon 5D wydaje się być ciekawą pozycją.
Trochę mnie wk....., że w tym teście na Fotal.pl tak przyp...... się do D70s.
Ja widziałem wiele zdjęć z D70s i D80 i nie powiem, aby różnica była aż tak ogromna (oczywiście mówię o nefach).
Fakt, że D80 szumi mniej, ale z resztą to już lekka przesada.
Mi w puszce najbardziej zależy na szybkostrzelności, a 400D bije w tej kwestii D80 na głowę.
Ale niestety, wybór padł na Nikona i bez sensu wyprzedawać wszystko, żeby zmienić system na Canona.
Z tym 50/1.4 to był przykład pierwszy z brzegu. Otrzymujesz wtedy,moim zdaniem, wyśmienity zestaw, choć mało uniwersalny. Ale jest wiele innych możliwości, np. Tamron 17-50/2.8 czy coraz tańszy Canon EF-S 17-55/2.8 itp. itd. Albo można wziąść tanią 50/1.8 i do tego EF-S 10-22Zależy co kto lubi
Tyle możliwości co u Canona, to gdzie indzie nie znajdziesz
![]()
Akurat tym 50/1.4 byłam już zainteresowana od dawna, więc ze swoją propozycją trafiłeś idealnie
Generalnie co do obiektywów nie robiłam jeszcze rozeznania- choć może błędnie, bo łatwiej by mi było wybrać optymalny zestaw... W każdym razie będę potrzebowała coś dość uniwersalnego i coś typowo portretowego. Jak macie jakieś propozycje to chętnie je usłyszę, a raczej przeczytam![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner