Chyba nie bardzo zrozumiałam400d jest starszy, więc czemu mówisz w kontekście 450d o "niepaleniu się"? I z jakich konkretnie względów to właśnie jego polecasz?
I możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tą wielkością matrycy? Bo tak na chłopski rozum to człowiekowi się wydaje, że im więcej pixeli tym lepiej![]()
Bo 450D jeszcze nie jest dostępny. Dlateo jeśli się nie pali to warto na niego poczekać.
Jeśli na pierwszym miejscu stawiasz jakość obrazowania to na podstawie porównania obrazowania 20D/30D a 40D - prawie te same zmiany w przetworniku (matryca i jej otoczka+algorytmy) następują między 400D a 450D - czyli m.in. 14bitowe przetwarzanie, highlight tone priority, poprawiony balans bieli i pomiar światła - to wszystko mi w 40D dało WYRAŹNIE lepsze jakościowo fotki.I z jakich konkretnie względów to właśnie jego polecasz?
A dlaczego tak Ci się wydaje? I dlaczego chłopski rozum, przecież kobietą jesteśI możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tą wielkością matrycy? Bo tak na chłopski rozum to człowiekowi się wydaje, że im więcej pixeli tym lepiej![]()
.
W wielkim skrócie, zakładając tą samą fizyczną wielkość matrycy (a taka jest, APS-C):
- im więcej pikseli tym większa rozdzielczość, czyli tym większe fizyczne odbitki (i właściwie nic więcej nie dają ci te dodatkowe megapiksele)
- im więcej pikseli tym gęściej są upakowane więc tym bardziej sobie przeszkadzają (szumy)
Producenci różnie z tym walczą, najczęście wsadzając do aparatów coraz mocniejsze procesory z coraz mocniejszymi algorytmami odszumiającymi, któe to rozmywają detale więc i psują to co daje większa rozdzielczość. Czyli wychodzi na równo, czyli nie ma co się prejmować - takie jest moje podejście.
Jedynie problem taki że z megapikselowo większej matrycy większe megabajtowo zdjęcia wychodzą, więc i większe (więcej) karty pamięci trzeba kupić.
ale z czego to może wynikać ? bo matryca ta sama, procesor ten sam.... zakładając to samo szkło powinno być to samo (mówię o 350D i 20D).
zrobię onanistyczny test w wolnej chwili w pracy - podepnę 50 1.4 do 1Ds Mark II i potem do 350D.... i zobaczymy czy są różnice :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, i żeby nie było że bronię mojego prywatnego 350D - nie mam do niego stosunku.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 07-03-2008 o 11:22 Powód: Automerged Doublepost
Nie jest dostępny? Widziałam go na allegro i w kilku sklepach internetowych. Ale nie sprawdziłam czy nie trzeba czekać na dostawę itp.
Nie o taki chłopski rozum mi chodziło, ale przecież Ty doskonale o tym wiesz
A z tą matrycą to już nie wiem w takim razie czy to świadczy na korzyść czy niekorzyść tego 450d, ale generalnie o co w tym chodzi zrozumiałam
No i jeszcze kwestia ceny- jesteście w stanie mi powiedzieć w jakim tempie tanieją nowości rynkowe typu 450d? Bo wkurzę się jak kupię teraz, a za pół roku będę mogła dać np. 500 zł mniej![]()
Ostatnio edytowane przez tiffany86 ; 07-03-2008 o 14:56
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Ano nie sprawdziłaś... to sprawdź. Ale bez obaw - ma być dostępny w połowie marca więc praktycznie już. Ale i tak z miesiąc, dwa potrwa zanim ceny sie ustabilizują.
A te oferty Allegro czy sklepów to preorder - dla niecierpliwych. A jak potem spadnie za 2 mies. cena to niecierpliwi będą sobie w brodę pluć. Wiem bo kupiłem jeden z pierwszych 40D, gdybym poczekał 2-3 mies to łącznie z cashbackiem miałbym ok 1000zł taniej - uczcie się cierpliwości na cudzych, nie własnych błędach.
No to jeszcze raz w skrócie: "Czyli wychodzi na równo, czyli nie ma co się prejmować - takie jest moje podejście." Tylko "większe (więcej) karty pamięci trzeba kupić.".A z tą matrycą to już nie wiem w takim razie czy to świadczy na korzyść czy niekorzyść tego 450d, ale generalnie o co w tym chodzi zrozumiałam![]()
Z wróżbiarstwa tu ludzie są raczej kiepscy, z obserwacji cen 40D radziłbym czekać 2-3 miesiące na stabilną cenę nowości albo na następny (jesienny) cashback ale to już naprawdę długo (ponad pół roku).No i jeszcze kwestia ceny- jesteście w stanie mi powiedzieć w jakim tempie tanieją nowości rynkowe typu 450d?
Czyli pozostaje mi czekać
Kurcze, a tak się napaliłam![]()