Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Miejmy tylko nadzieję, że te 2 mpx więcej nie wpłyną negatywnie na jakość obrazu przy wyższych iso.
    W 40D wpłynęły, minimalnie negatywnie. W testach wychodzi, na normalnych zdjęciach (nawet tych w trudnych warunkach) nie. Onanista (ew. właściciel 400D/350D) uzna to za dyskwalifikującą wadę. Normalny użytkownik (są na tym forum tacy? ) - oleje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Miejmy tylko nadzieję, że te 2 mpx więcej nie wpłyną negatywnie na jakość obrazu przy wyższych iso.
    A pewnie, że wpłynie. W moim 40d wolałbym mieć matrycę z 20d... Z nowości zostawiłbym AF, a inne marketoinnowacje (HTP, LV, AautoISO ) wywalić w diabły.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    (....) a inne marketoinnowacje (HTP, LV, AautoISO ) wywalić w diabły.
    A możesz przybliżyć dlaczego?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Widzisz - krótko i na temat. No to 400D 8) , choć jeżeli nie pali się to na razie wszystkim radzę 450D.
    Dlaczego mieszam? Bo wiem co dają zmiany w tym kierunku jakie pojawiły sie w 450D, pod względem jakości obrazowania też (14bit przetwarzanie, highlight tone priority itp).
    Są to zmiany w tym smamy kierunku co pojawiły się w 40D, więc podobnych (pozytywnych) efektów można się spodziewać.
    Chyba nie bardzo zrozumiałam 400d jest starszy, więc czemu mówisz w kontekście 450d o "niepaleniu się"? I z jakich konkretnie względów to właśnie jego polecasz?

I możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tą wielkością matrycy? Bo tak na chłopski rozum to człowiekowi się wydaje, że im więcej pixeli tym lepiej

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86 Zobacz posta
    Chyba nie bardzo zrozumiałam 400d jest starszy, więc czemu mówisz w kontekście 450d o "niepaleniu się"?
    Bo 450D jeszcze nie jest dostępny. Dlateo jeśli się nie pali to warto na niego poczekać.

I z jakich konkretnie względów to właśnie jego polecasz?
    Jeśli na pierwszym miejscu stawiasz jakość obrazowania to na podstawie porównania obrazowania 20D/30D a 40D - prawie te same zmiany w przetworniku (matryca i jej otoczka+algorytmy) następują między 400D a 450D - czyli m.in. 14bitowe przetwarzanie, highlight tone priority, poprawiony balans bieli i pomiar światła - to wszystko mi w 40D dało WYRAŹNIE lepsze jakościowo fotki.

I możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tą wielkością matrycy? Bo tak na chłopski rozum to człowiekowi się wydaje, że im więcej pixeli tym lepiej
    A dlaczego tak Ci się wydaje? I dlaczego chłopski rozum, przecież kobietą jesteś .

W wielkim skrócie, zakładając tą samą fizyczną wielkość matrycy (a taka jest, APS-C):
    - im więcej pikseli tym większa rozdzielczość, czyli tym większe fizyczne odbitki (i właściwie nic więcej nie dają ci te dodatkowe megapiksele)
    - im więcej pikseli tym gęściej są upakowane więc tym bardziej sobie przeszkadzają (szumy)

Producenci różnie z tym walczą, najczęście wsadzając do aparatów coraz mocniejsze procesory z coraz mocniejszymi algorytmami odszumiającymi, któe to rozmywają detale więc i psują to co daje większa rozdzielczość. Czyli wychodzi na równo, czyli nie ma co się prejmować - takie jest moje podejście.
    Jedynie problem taki że z megapikselowo większej matrycy większe megabajtowo zdjęcia wychodzą, więc i większe (więcej) karty pamięci trzeba kupić .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mortiis Zobacz posta
    Ja mam obydwa jednocześnie. Z różnic w obrazie to tak jak pisał Miklo. Ponadto 20D jak na moje odczucia mniej szumi. Mi często przychodzi robić zdjęcia na min. 800ISO i tu już różnica jest zauważalna.
    ale z czego to może wynikać ? bo matryca ta sama, procesor ten sam.... zakładając to samo szkło powinno być to samo (mówię o 350D i 20D).

zrobię onanistyczny test w wolnej chwili w pracy - podepnę 50 1.4 do 1Ds Mark II i potem do 350D.... i zobaczymy czy są różnice :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, i żeby nie było że bronię mojego prywatnego 350D - nie mam do niego stosunku.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 07-03-2008 o 11:22 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bo 450D jeszcze nie jest dostępny. Dlateo jeśli się nie pali to warto na niego poczekać.
    Nie jest dostępny? Widziałam go na allegro i w kilku sklepach internetowych. Ale nie sprawdziłam czy nie trzeba czekać na dostawę itp.

A dlaczego tak Ci się wydaje? I dlaczego chłopski rozum, przecież kobietą jesteś .
    Nie o taki chłopski rozum mi chodziło, ale przecież Ty doskonale o tym wiesz

A z tą matrycą to już nie wiem w takim razie czy to świadczy na korzyść czy niekorzyść tego 450d, ale generalnie o co w tym chodzi zrozumiałam

No i jeszcze kwestia ceny- jesteście w stanie mi powiedzieć w jakim tempie tanieją nowości rynkowe typu 450d? Bo wkurzę się jak kupię teraz, a za pół roku będę mogła dać np. 500 zł mniej
    Ostatnio edytowane przez tiffany86 ; 07-03-2008 o 14:56

Uzależniony

Domyślnie

No i jeszcze kwestia ceny- jesteście w stanie mi powiedzieć w jakim tempie tanieją nowości rynkowe typu 450d? Bo wkurzę się jak kupię teraz, a za pół roku będę mogła dać np. 500 zł mniej
    Pomysl ile mozesz przez pol roku zrobic fotek, sprzet zawsze predzej czy pozniej tanieje - zalezy to od wielu czynnikow i chyba nikt Ci nie powie na 100% ile za pol roku dana puszka bedzie kosztowac.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie jest dostępny? Widziałam go na allegro i w kilku sklepach internetowych. Ale nie sprawdziłam czy nie trzeba czekać na dostawę itp.
    Ano nie sprawdziłaś... to sprawdź . Ale bez obaw - ma być dostępny w połowie marca więc praktycznie już. Ale i tak z miesiąc, dwa potrwa zanim ceny sie ustabilizują.
    A te oferty Allegro czy sklepów to preorder - dla niecierpliwych. A jak potem spadnie za 2 mies. cena to niecierpliwi będą sobie w brodę pluć . Wiem bo kupiłem jeden z pierwszych 40D, gdybym poczekał 2-3 mies to łącznie z cashbackiem miałbym ok 1000zł taniej - uczcie się cierpliwości na cudzych, nie własnych błędach.

A z tą matrycą to już nie wiem w takim razie czy to świadczy na korzyść czy niekorzyść tego 450d, ale generalnie o co w tym chodzi zrozumiałam
    No to jeszcze raz w skrócie: "Czyli wychodzi na równo, czyli nie ma co się prejmować - takie jest moje podejście." Tylko "większe (więcej) karty pamięci trzeba kupić.".

No i jeszcze kwestia ceny- jesteście w stanie mi powiedzieć w jakim tempie tanieją nowości rynkowe typu 450d?
    Z wróżbiarstwa tu ludzie są raczej kiepscy, z obserwacji cen 40D radziłbym czekać 2-3 miesiące na stabilną cenę nowości albo na następny (jesienny) cashback ale to już naprawdę długo (ponad pół roku).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli pozostaje mi czekać
    Kurcze, a tak się napaliłam

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów