Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Witam nie wiem czy było więc wrzucam

http://www.fotal.pl/artykul/Canon_EO...76.html?page=0
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Pomimo, że kilka lat temu porzuciłem nikona na rzecz canona (czego nigdy do tej pory nie pożałowałem) tym razem palmę pierwszeństwa oddaję D80-tce. W ogóle nie odpowiadają mi entry-levelowe canony, choć wiem,że to moja subiektywna ocena.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Porownanie imo troszke chybione. 400D do piet nie dorasta D80. Moim zdaniem powinni czterysetke porownywac z D50 albo jeszcze lepiej z D40 (bo to w sumie takie nikonowe trabanty sa)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Porownanie imo troszke chybione. 400D do piet nie dorasta D80. Moim zdaniem powinni czterysetke porownywac z D50 albo jeszcze lepiej z D40 (bo to w sumie takie nikonowe trabanty sa)
    No ale 400D jest właśnie tak pozycjonowany, że w prosty sposób się nie da. Choćby ze względu na wielkość matrycy i bufora.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No ale 400D jest właśnie tak pozycjonowany, że w prosty sposób się nie da...
    IMHO da się bardzo prosto:
    Na dzis 400D jest konkurentem miazdżącym D40.
    Teraz w miejsce 30D Canon musi wypuscic coś co bedzie konkurentem dla D80; a w miejsce 5D sprzęt, który zakonkuruje z D200 czymś więcej niz tylko matrycą.

I patrząc choćby na sprzedaż w Japonii
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18380
    nie widzę innego wyjścia.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-01-2007 o 22:25
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    IMHO da się bardzo prosto:
    Na dzis 400D jest konkurentem miazdżącym D40.
    Teraz w miejsce 30D Canon musi wypuscic coś co bedzie konkurentem dla D80; a w miejsce 5D sprzęt, który zakonkuruje z D200 czymś więcej niz tylko matrycą.

I patrząc choćby na sprzedaż w Japonii
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18380
    nie widzę innego wyjścia.
    No ale przecież 5D to nie konkurent dla D200. To zupełnie inne skrzynki .
    Poczekamy zobaczymy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Przesiadłem się z D50 na 400D. Tych aparatów nie ma co porównywać. Nad zmianą zastanawiałem się długo i uważam, że do sprawy podszedłem racjonalnie. Aby nie bić niepotrzebnie piany przedstawię powody zmiany systemu. Zacznę od zalet i wad wymienionych modeli:

Nikon D50 - znam na wylot
    zalety:
    + dobrej wielkości obudowa, pasuje do mojej ręki;
    + całkiem dobry wizjer;
    + bardzo wydajne zasilanie;
    + dobry AF, nie myli się, bardzo dobrze współpracuje z optyką niezależną;
    + niezawodny, dobra jakość wykonania;
    + ISO Auto - bardzo sensowna funkcja;
    + dobrze rozwiązany wybór punktu ostrości;
    + bardzo dobra współpraca z fleszem;
    + dobry pomiar światła;
    + niezawodny;

wady:
    - niestey niespecjalne kolory;
    - soft aparatu dłubie w RAW, aparat podostrza zdjęcia;
    - mało detaliczna matryca, czegoś brakuje w tym przekazie;
    - brak ISO 100;
    - kiepska ergonomia klawiszologii ważne funkcje ukryte głeboko w menu;
    - brak podglądu GO;
    - brak podnoszonego lustra;
    - brak orginalnego gripa, w podróbach nie ma przycisków do pionu;
    - kombinowana migawka, podobno robi kawały, ja nie stwierdziłem;
    - praktycznie brak możliwości użycia M42;
    - brak pomiaru światła przy M42;
    - brak linii pomocniczych na matówce;

400D w trakcie "badania":
    zalety:

+ matryca moim zdaniem bardzo wysokiej jakości, ISO 1600 znakomite;
    + obraz detaliczny, dobre barwy;
    + dobra ergonomia klawiszologii na puszcze;
    + podgląd GO
    + wstępne podnoszenie lustra na 2 sposoby;
    + orginalny prawdziwy grip z przyciskami w pionie;
    + rozsądne czytelne MENU bez zbędnych "bajerów";
    + po doczepieniu gripa bardzo dobrze leży w moim ręku w pionie;
    + brak interwencji w RAW za plecami użytkownika;
    + bez problemu działa M42;
    + pomiar światła przy M42;
    + dobry wyświetlacz, co ciekawe nie brakuje mi dodatkowego LCD;
    + dobrze mierzy światło;

wady:
    - bez gripa ucieka mały palec;
    - nawet po doczepieniu gripa zbyt mały uchwyt;
    - wizjer to tunel;
    - brak potwierdzenia ostrości przy M42;
    - AF mimo że podobno z 30D jest przeciętny;
    - brak ISO Auto, za duży skok ISO;
    - brak linii pomocniczych w tunelu;
    - mało pomysłowe przestawianie punktów ostrości;
    - karygodny brak spota;

Więcej zalet i wad na chwilę obecną nie pamiętam, ewentualnie będę dopisywał. Głownym powodem nabycia 400D jest matryca. Tu nie ma co porównywać, matryca w D80 MOIM ZDANIEM zaznaczam jest na poziomie D70s tylko, że ma więcej pikseli. Postępu jakościowego nie ma. Jeżeli priorytetem dla kupującego jest jakość obrazu to zdecydowanie polecam 400D niż D80 i co tam jeszcze mają. Niestety ta matryca musi być poparta szkłem na adekwatnym poziomie, a to kosztuje. Na chwilę obecną zastosowałem 1.8/50mm, który to moim zdaniem niestety nawet nie postoi obok nikonowskiego odpowiednika. Traktuję go jako półsrodek. Przymierzałem się do D80 i naprawdę chciałem go kupić, ale pooglądałem dużo sampli z netu i zrezygnowałem. Obiegowe opinie o paskudnej ergonomii 400D sa przesadzone, po podpięciu gripa jest całkiem dobrze. Teraz zbieram na 1.8/85, a potem na 4.0/70-200L, a potem na Sigma 1.4/30 HSM.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No ale przecież 5D to nie konkurent dla D200. To zupełnie inne skrzynki .
    Z jednej strony jakże różne, ale patrząc od drugiej - są to ostatnie korpusy w ofercie obu konkurentów przed w pełni profesjonalnymi Nikonami D2 H/X i Canonami 1 D/DS mkII.

Nie są one bezpośrednimi konkurentami, ale założmy sytuację, że znajdują się osoby mające określone, wysokie wymagania, których to osób jednak nie stać na korpusy z linii profesjonalnej N2D H/X czy C1 D/DS.

Ktoś, kto będzie potrzebował szybkostrzelnej puszki do użytkowania w trudnych warunkach wybierze D200; drugi wymagający najwyższej jakości obrazu, ale użytkujący sprzet bez narażenia na trudne warunki wybierze 5D.

Tak więc mozna wykazać teoretyczne sytuacje, kiedy wybór będzie odbywał właśnie się na tej "półce" :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Mimo że sam posiadam 400d jak masz do wyboru D80 to bierz Nikona. Nie licząc lepszego kita to niektórzy twierdzą, że Nikon lepiej w dłoni leży. Ale powiem szczerze, że mi jakoś Canonik też jakoś się trzyma dobrze. Plusem Nikona jest to, że D80 ma osobny ciekłokrystaliczny wyświetlacz na ustawienia ... Canon 400d korzysta z zwykłego lcd.

Jednak Canon to Canon. Przeczytałem i sprawdziłem z kolegą, że 400d ma mimo wszystko lepszą matrycę, lepsze odwzorowanie kolorów.

Jak masz możliwość to w sklepie przetestuj oba aparaty :]. Bo czasami jakiś jeden szczegół może przesądzić o wyborze.
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Z jednej strony jakże różne, ale patrząc od drugiej - są to ostatnie korpusy w ofercie obu konkurentów przed w pełni profesjonalnymi Nikonami D2 H/X i Canonami 1 D/DS mkII.

Nie są one bezpośrednimi konkurentami, ale założmy sytuację, że znajdują się osoby mające określone, wysokie wymagania, których to osób jednak nie stać na korpusy z linii profesjonalnej N2D H/X czy C1 D/DS.

Ktoś, kto będzie potrzebował szybkostrzelnej puszki do użytkowania w trudnych warunkach wybierze D200; drugi wymagający najwyższej jakości obrazu, ale użytkujący sprzet bez narażenia na trudne warunki wybierze 5D.

Tak więc mozna wykazać teoretyczne sytuacje, kiedy wybór będzie odbywał właśnie się na tej "półce" :-)
    Wiesz pewnie tak ale to bardzo teoretyczna sytuacja. Mam wrażenie że w przypadku tych puszek i tego typu dylematów to wyboru będzie dokonywał ktoś świadomy. A tacy na ogół w pierwszej kolejności patrzą się na szklarnię i ewentualnie co można do niej doczepić. Bo w bezpośrednim porównaniu to te obie puszki mijają się znakomicie. Praktycznie najlepiej byłoby mieć obie .

Edit:
    Tak na prawdę gdyby canon chciał rynkowo uziemić D200 to wystarczyłaby nowa wersja 30D MkII. Uszczelki, ciut większe body + wygodniejszy grip, 6kl/sek, Af z podwójnymi czujnikami krzyżowymi, matryca 8 Mpx z poprawionymi szumami - to wszystko mają i nawet by nie kosztowało zbyt dużo. No że nie wspomnę co by się stało gdyby włożyli tam APS-H. Tylko z jakiegoś powodu canon najwyraźniej nie ma zamiaru zrobić takiej puszki. I prawdopodobnie doskonale wiedzą dlaczego.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-01-2007 o 13:10
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów