Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    miałem na myśli fotomontaż postaci (konkretnie Pani Młodej bo od tego zaczął się ten spór) w przypadku gdy jest Ona 'puszysta' i bez jej wiedzy za pomocą takich narzędzi jak np. PS odchudzamy Ją
    Widzisz, trudno mi sobie wyobrazić fotografa, ktory pyta sie pannę mlodą czy ma ją odchudzić w PSie, bo jest tęga Jezeli to ma byc nierozpoznawalna korekta, dzieki ktorej wyjda lepsze zdjecia i panstwo mlodzi beda nimi zachwyceni, to warto ja zastosowac
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

...zgadza się odnośnie tego co zacytowałeś z mojego postu, jeśli nie rozumiesz o czym jest mowa to nie zabieraj głosu i nie krytykuj (chyba że prosisz o wytłumaczenie, sprostowanie), w innym przypadku jest to mówienie nie na temat, swoje opinie możesz natomiast wyrażać w sposób dowolny - zgodnie z własnymi przekonaniami.
    Wiesz co jest najsmieszniejsze ... jedyna osoba w tym watku ktora w swietle tej definicji pisze nie na temat jestes Ty

Temat dotyczyl fotografowania puszystej panny młodej i jak do tej pory nie dales autorowi zadnej cennej wskazowki. Podjales nieudolna krytyke rad innych, wspomniales o zasadach jakie maja panowac na forach, braku inteligencji i kompetencji uzytkownikow oraz fotografow natomiast nie napisales ani jednego zdania na temat.

Zamiast obrazac wspolforumowiczow na poczatku swojej kariery na CB zablysnij cennymi radami, pokaz przykladowe zdjecia ze swojego portfolio, moze zacytuj jakies branzowe ksiazki badz czasopisma. Jak narazie bowiem nic nie wniosles oprocz kilkunastu bezsensownych i sprzecznych wewnetrznie postow.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Widzisz, trudno mi sobie wyobrazić fotografa, ktory pyta sie pannę mlodą czy ma ją odchudzić w PSie, bo jest tęga Jezeli to ma byc nierozpoznawalna korekta, dzieki ktorej wyjda lepsze zdjecia i panstwo mlodzi beda nimi zachwyceni, to warto ja zastosowac
    No dokladnie Tak to sobie mozna pisac jak sie w zyciu nie fotografowalo takich osob. Ciekawe jakim bylby twardzielem jakby stanal oko w oko z panna mloda i jej mezem i zapytal czy moze jej ta wielka pupe pomniejszyc nieco w PS zeby lepiej sie komponowala na zdjeciu. Ah Ci teoretycy fotografii i zycia
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 24-02-2008 o 23:24 Powód: Automerged Doublepost
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za cenne rady McKane , ale gdybyś czytał wszystkie wcześniejsze posty to byś nie napisał że nie dałem żadnej rady koledze który pytał o to 'jak fot. puszystą Panią Młodą'. Wyrażenie poza tym, mojego sprzeciwu wobec omawianego problemu jest już radą dla takiej osoby bo radzę żeby tego nie robić , chyba że sama zainteresowana o to prosi, w żadnym przypadku nie można pytać o to Pani Młodej chyba że chcemy ją obrazić (i tu jest odpowiedź dla Sniper88)
    Jeśli chodzi o pokazywanie swoich zdjęć to nie bardzo mam na to czas (wybierać te wg mnie najlepsze) a pokazywać tak przeciętnych jak Twoje McKane to się wstydzę - bo takich każdy ma pewnie tysiące.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czasami "urzadzenie" potrafi zafalszowac rzeczywistosc w takim stopniu ze nie mozna na to pozwolic i dlatego mniej lub bardziej udolnie chce sie przywrocic rzeczywistosc innym "urzadzeniem" a to ze troche przy tym ubarwiajac, coz o gustach sie nie rozmawia a to wlasnie kwestia gustu jak chcemy postrzegac rzeczyswistosc i jaki ladunek emocjonalny przekazujemy, czy surowe foto czy ubarwiony kolaz to jest utrwalenie oczekiwan i pragnien, a w dobie dostepu do cyfrowej ciemni wiekszosc chce sprobowac poprawic niedociagniecia swojej wiedzy, warsztatu, swiatla i sprzetu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a wracajac do tematu "puszystej panny młodej" bylem na takim weselu, fotograf nieczego nie poprawial w "puszystosci" i nikt nie bedzie mial do niego pretensji, staral sie pokazywac panne mloda usmiechnieta i szczesliwa
    Ostatnio edytowane przez fmagik ; 26-02-2008 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Obróbka i fałsz musi być !! Jeżeli chodzi o kase to nie powinno nas interesować czy ją odchudzimy czy wydłużymy ! Ma to wyglądać jak najlepiej. Musi się podobać pannie młodej, a my mamy kasę za to ciągnąć i taki jest nasz obowiązek:P
    Co do samego tematu to trzeba było by poczytać o samym oświetleniu. A w PSie zwęcić do 95%. Można też użyć pincha na zaznaczonym odcinku.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Obróbka i fałsz musi być !! Jeżeli chodzi o kase to nie powinno nas interesować czy ją odchudzimy czy wydłużymy ! Ma to wyglądać jak najlepiej. Musi się podobać pannie młodej, a my mamy kasę za to ciągnąć i taki jest nasz obowiązek:P
    Co do samego tematu to trzeba było by poczytać o samym oświetleniu. A w PSie zwęcić do 95%. Można też użyć pincha na zaznaczonym odcinku.
    "pincha" co to jest

"zwęcić do 95%" sama panne mloda?? czy cale foto, ale jezeli pan mlody wysoki i szczuply )))????

"Musi się podobać pannie młodej" i o to chodzi zeby ja przkonac ze dobrze wyglada......
    operowanie swiatlem mozna w studiu i w plenerze w kosciele nie bardzo jest czas.....
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu

Domyślnie

Kristof temat pierwszy czyli zdjęcia ślubne, jeśli piszesz że fotograf ślubny który retuszuje zdjęcia w PS kompromituje się to z całą pewnością nie masz pojęcia o fotografii ślubnej, mógłbym ci dokładnie opisać gdzie leży błąd w twoim myśleniu ale lepiej będzie jak sam do tego kiedyś dojdziesz, więcej się nauczysz kiedy sam na to wpadniesz.

Temat drugi retusz i integracja w zdjęcia ogólnie:
    Zawodowi fotografowie, wielcy artyści świata fotografii, używali dawniej w ciemni jak i teraz na komputerze przeróżnych sztuczek aby poprawić swoje zdjęcia, jak czytałem kiedyś jakim integracjom w ciemni poddano zostało jakieś tam słynne i super wypasione zdjęcie to aż nie wierzyłem.
    Oczywiście zdarzają się artyści którzy obróbki nie uznają w żadnej formie, większość zaś artystów korzysta z takich narzędzi bardzo chętnie i często uznając że najważniejszy jest efekt końcowy, oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, ale nawet słynni fotografowie czasami przeginają z obróbką co jednak nie przeszkadza aby tymi zdjęciami ludzie się zachwycali.

Twierdzenie więc że retusz w PS to kompromitacja fotografa świadczy o braku wiedzy, praktyki oraz historii fotografii.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

filtr pinch znajduje się w filtrach - disort . Można łatwo wysmuklić sylwetkę czy twarz. Ja raczej mówię o konkretnie jednej osobie w sumie nie wiem bo nigdy nie odchudzałem zdjęcia na którym są dwie osoby, ale na pewno da się to obejść.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Kristof temat pierwszy czyli zdjęcia ślubne, jeśli piszesz że fotograf ślubny który retuszuje zdjęcia w PS kompromituje się to z całą pewnością nie masz pojęcia o fotografii ślubnej, mógłbym ci dokładnie opisać gdzie leży błąd w twoim myśleniu ale lepiej będzie jak sam do tego kiedyś dojdziesz, więcej się nauczysz kiedy sam na to wpadniesz.

Temat drugi retusz i integracja w zdjęcia ogólnie:
    Zawodowi fotografowie, wielcy artyści świata fotografii, używali dawniej w ciemni jak i teraz na komputerze przeróżnych sztuczek aby poprawić swoje zdjęcia, jak czytałem kiedyś jakim integracjom w ciemni poddano zostało jakieś tam słynne i super wypasione zdjęcie to aż nie wierzyłem.
    Oczywiście zdarzają się artyści którzy obróbki nie uznają w żadnej formie, większość zaś artystów korzysta z takich narzędzi bardzo chętnie i często uznając że najważniejszy jest efekt końcowy, oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, ale nawet słynni fotografowie czasami przeginają z obróbką co jednak nie przeszkadza aby tymi zdjęciami ludzie się zachwycali.

Twierdzenie więc że retusz w PS to kompromitacja fotografa świadczy o braku wiedzy, praktyki oraz historii fotografii.

Pozdrawiam
    NIe wiem czy śledzisz dyskusję jeśli tak to raczej nie od początku. Sam zajmuję się fotografią ślubną (jako dodatkowym zajęciem) od kilku lat i mam myślę wystarczające doświadczenie. Nigdy jednak nie pomyślałem nawet aby zniekształcać figury, wygląd Państwa Młodych. Znam za to ludzi których w taki sposób 'uszczęśliwił' fotograf i byli wściekli na niego, wstydzili się pokazać znajomym takie zdjęcia a jak już pokazywali to zawsze mówili że to bez ich wiedzy fotograf ich 'upiększył'.
    Powtarzam więc kolejny raz: NIE dla zniekształcania pary młodej! chyba że sama o to poprosi.
    Odnośnie obróbki w PS - to też już kilkakrotnie poruszałem ten temat, ogólnie - wg można ale świadomie.
    ps. podaj kilka nazwisk wg ciebie 'wielkich artystów' którzy obrabiali swoje zdj w sposób opisany przez Ciebie... (ja wiem że tacy byli), ale skoro chwalisz się taką znajomością tematu to proszę pochwal się konkretami.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

NIe wiem czy śledzisz dyskusję jeśli tak to raczej nie od początku. Sam zajmuję się fotografią ślubną (jako dodatkowym zajęciem) od kilku lat i mam myślę wystarczające doświadczenie. Nigdy jednak nie pomyślałem nawet aby zniekształcać figury, wygląd Państwa Młodych. Znam za to ludzi których w taki sposób 'uszczęśliwił' fotograf i byli wściekli na niego, wstydzili się pokazać znajomym takie zdjęcia a jak już pokazywali to zawsze mówili że to bez ich wiedzy fotograf ich 'upiększył'.
    Powtarzam więc kolejny raz: NIE dla zniekształcania pary młodej! chyba że sama o to poprosi.
    Odnośnie obróbki w PS - to też już kilkakrotnie poruszałem ten temat, ogólnie - wg można ale świadomie.
    ps. podaj kilka nazwisk wg ciebie 'wielkich artystów' którzy obrabiali swoje zdj w sposób opisany przez Ciebie... (ja wiem że tacy byli), ale skoro chwalisz się taką znajomością tematu to proszę pochwal się konkretami.
    Kristof, ale autor tematu który pytal o to jak odchodzic nie mial na mysly ze 100 kilowej baby zrobic 54. Nie wiem co Twoim znajomym zrobil fotograf, ale w sumie znam takich niedzielnych pseudo pstrykaczy, ktorzy nalozy blura i twarz wyglada jak ryj w tedy nie dziwic sie, ze panna mloda nie jest zadowolona. Nikt nie uzywa PSa w zlej intencji i odchudzic mozna zawsze o te 5 kilo ktore nie jest zauwazalne na zdjeciu, a na pewno ucieszy kogos kto ma kompleksy na tym punkcie.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów