Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Panowie, widzę, że rozmawiacie o odchudzaniu ludzi o obłych kształtach. Nie należy tego robić, bo krągłości też mogą być piękne. Jedyne co bym poprawił w takich zdjęciach to nierówności powstałe na skórze, co poprawi wizerunek pięknych okrągłych kształtów. Jeżeli zrobisz to umiejętnie dziewczyna będzie bardzo zadowolona. Ale jeżeli przesadzisz to sama się nie pozna.
    Retusz jest niezbędny, nawet konieczny, ale nie żeby odchudzić, a poprawić skórę (gładkość, kolor, jasność) i tego należy się trzymać.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    ps. podaj kilka nazwisk wg ciebie 'wielkich artystów' którzy obrabiali swoje zdj w sposób opisany przez Ciebie... (ja wiem że tacy byli), ale skoro chwalisz się taką znajomością tematu to proszę pochwal się konkretami.
    Ja sie nie chwale tylko piszę jaka jest i była rzeczywistość, poza tym nie lubię jak ktoś mnie sprawdza więc żadnych konkretów nie podam
    Ten kto wie ten wie a ten kto chce sie dowiedzieć niech sobie kilka książek czy wypowiedzi fotografów przeczyta to sie przy okazji innych ciekawych rzeczy dowie, nauczy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 28-02-2008 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost
    C - lustra, szkła i błysk

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Fotografiści dzielą się na takich, którzy korygują swoje prace i na takich, którzy się do tego nie przyznają.

Raczej brak korekcji jest uznawany za "błąd w sztuce". Koryguje się wszystko. Wielkość oczu, tuszę, perspektywę, wygładza skórę, usuwa pryszcze itp. itd. Ważne żeby to robić z umiarem tak, żeby klientka z zachwytem twierdziła "zobacz jak świetnie wyszłam, ten fotograf umie robić zdjęcia" a nie "nieee... to jest koszmarne, ja tak źle nie wyglądam, ten facet nie umie robić zdjęć pięknej kobiecie..."

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Fotografiści dzielą się na takich, którzy korygują swoje prace i na takich, którzy się do tego nie przyznają.
    I to jest najlepsze podsumowanie tego wątku. Po tym stwierdzeniu można go spokojnie zamknąć.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Napisał kucza21
    Nikt nie uzywa PSa w zlej intencji i odchudzic mozna zawsze o te 5 kilo ktore nie jest zauwazalne na zdjeciu, a na pewno ucieszy kogos kto ma kompleksy na tym punkcie.
    W jaki sposób coś czego nie widać na zdjęciu (odchudzenie) ma ucieszyć zakompleksioną osobę skoro tego nie widać?? Ciekawe jakie kryteria stosujesz w tak precyzyjnej ocenie odchudzenia o 5 kg?
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 28-02-2008 o 23:21
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W jaki sposób coś czego nie widać na zdjęciu (odchudzenie) ma ucieszyć zakompleksioną osobę skoro tego nie widać?? ...
    No właśnie ma nie być widać a ma być i ma cieszyć. Pozornie sprzeczne tak jak pozorne jest to odchudzenie. To właśnie ma być na zasadzie "ale dobrze wyszłam na zdjęciu"

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Raczej brak korekcji jest uznawany za "błąd w sztuce". Koryguje się wszystko. Wielkość oczu, tuszę, perspektywę, wygładza skórę, usuwa pryszcze itp. itd. Ważne żeby to robić z umiarem tak, żeby klientka z zachwytem twierdziła "zobacz jak świetnie wyszłam, ten fotograf umie robić zdjęcia" a nie "nieee... to jest koszmarne, ja tak źle nie wyglądam, ten facet nie umie robić zdjęć pięknej kobiecie..."
    Jeśli masz na myśli tylko fotografię ślubną to nie chciał bym mieć fotografa z takim podejściem na własnym ślubie. Każdy może wyjść okropnie na zdjęciu jeśli się go 'zamrozi' w nieodpowiednim momencie i takich fotografii klientowi się nie pokazuje. Starajmy się robić dobre zdjęcia a nie byle jakie a później starać się z nich coś 'wyciągnąć' w PS. Jeśli wszystkie zdjęcia retuszujesz, to dobrze że się do tego przyznajesz! osobiście nie toleruję ludzi którzy nie przyznają się do retuszu własnych fotografii a robią to.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...retusz pryszczy itp to jeszcze rozumie, ale odchudzić... to jest jak stosowanie luster wyszczuplających w przymierzalniach - żeby klient był zadowolony w danym momencie, żeby polecił... dla mnie to coś na zasadzie oszustwa :/
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 28-02-2008 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli masz na myśli tylko fotografię ślubną to nie chciał bym mieć fotografa z takim podejściem na własnym ślubie....:/
    Zanim zaczniesz pisać głupoty, tak głupoty, może poczytaj trochę bardziej doświadczonych kolegów. Poczytaj amerykańskie i polskie fora ślubne. Masz szansę się sporo nauczyć bo wbrew temu co twierdzisz:

Cytat Zamieszczone przez Kristof
    ...
    Sam zajmuję się fotografią ślubną (jako dodatkowym zajęciem) od kilku lat i mam myślę wystarczające doświadczenie.
    nie masz ani doświadczenia ani pojęcia o tym jak wygląda fotografia, ta ślubna w szczególności. Z tego co piszesz to wydaje mi się że nadużywasz słowa "myślę".

Oczywiście teraz czekam aż obrzucisz mnie błotem jak McKane, zwyzywasz od idiotów i wytkniesz brak inteligencji. Czy Ty przypadkiem nie występowałeś tu pod innym nickiem?

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zanim zaczniesz pisać głupoty, tak głupoty, może poczytaj trochę bardziej doświadczonych kolegów. Poczytaj amerykańskie i polskie fora ślubne. Masz szansę się sporo nauczyć bo wbrew temu co twierdzisz:

nie masz ani doświadczenia ani pojęcia o tym jak wygląda fotografia, ta ślubna w szczególności. Z tego co piszesz to wydaje mi się że nadużywasz słowa "myślę".

Oczywiście teraz czekam aż obrzucisz mnie błotem jak McKane, zwyzywasz od idiotów i wytkniesz brak inteligencji. Czy Ty przypadkiem nie występowałeś tu pod innym nickiem?
    Dużo oskarżeń.. przykro mi że Cię tak dotknęły moje słowa.
    NIe występowałem pod innym nickiem.
    Co do mojego doświadczenia to nie masz zielonego pojęcia co mówisz, więc nie spekuluj.
    To że masz ponad 50 lat nie musi świadczyć jeszcze o niczym, choć niewątpliwie możesz być dobrym fotografem.
    Masz rację wydaje Ci się że nadużywam słowa 'myślę', ale zrozum że tymi słowami podkreślam że jest to moja opinia! a nie ta wyimaginowana i przedstawiana za właściwą jak wielu z forumowiczów robi.
    Co do ilteligencji McKaina to jeśli tak to odebrał to może coś w tym jest, ale wierzę że nie. Podaj cytat gdzie nazwałem McKaina 'idiotą'!! albo nie pisz takich bredni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Panowie, widzę, że rozmawiacie o odchudzaniu ludzi o obłych kształtach. Nie należy tego robić, bo krągłości też mogą być piękne. Jedyne co bym poprawił w takich zdjęciach to nierówności powstałe na skórze, co poprawi wizerunek pięknych okrągłych kształtów. Jeżeli zrobisz to umiejętnie dziewczyna będzie bardzo zadowolona. Ale jeżeli przesadzisz to sama się nie pozna.
    Retusz jest niezbędny, nawet konieczny, ale nie żeby odchudzić, a poprawić skórę (gładkość, kolor, jasność) i tego należy się trzymać.
    Dokładnie!:wink:
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 29-02-2008 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kristof-czytam te twoje posty i caly czas odnosze wrazenie, ze sie czujesz jakby Cie ktos zmuszal do obrabiania fotek. NIE CHCESZ-NIE RÓB Rynek zweryfikuje Twoja decyzje (skoro piszesz ze robisz zdjecia slubne)
    Ja robilem zdjecia na 1 (slownie jednym) slubie, nie mam zadnego doswiadczenia i co najwyzej blade pojecie o robieniu tego typu zdjec, ale trudno mi sobie wyobrazic brak jakiegokolwiek retuszu zdjecia. Fotki ze slubu maja wygladac jak najlepiej, moga byc obrabiane dowolnie, byleby tylko (jak napisal Janusz Body) para mloda sie nie zorientowala/ew zorientowala i szczerze docenila 'aHtyzm' pracy
    PS. A makijaż panny mlodej tez uwazasz za cos karygodnego?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów