Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a

A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. Canon 580EXII. Wygrał Metz. Dlaczego? Po pierwsze - miałem okazje kupić mało używaną za 900zł. Cena nowej tak czy owak jest o ok 200-300zł tańsza od 580EXII. Druga kwestia jaką brałem pod uwagę, to w czym ten Metz może być gorszy. Porównałem te lampy parametrami i funkcjami. Niczym nie ustępuje Canonowi. Mało tego, przewyższa go dodatkowym palnikiem, który jest cholernie zarąbistą sprawą w momencie gdy się odbija światło od sufitu. Powstają wtedy cienie pod oczami i policzkami (światło leci z góry) i drugi palnik bardzo dobrze je wyrównuje. W sytuacji, gdy mamy o co odbić błysk, nie potrzebne są żadne dyfuzory czy inne śmieszne rzeczy. Siła błysku jest potężna. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby e-ttl musiał walnąć pełną mocą. Jest jej aż nadto.

No, ale nie może być za różowo Jest kilka drobnych mankamentów, które mnie denerwują. Mianowicie lampa nie posiada żadnego wyjścia/wejścia synchronizacyjnego. Fakt że wystarczy za grosze kupić kostkę, ale jednak w instrumencie tej klasy nie rozumiem dlaczego go nie ma. Inna sprawa, to że nie posiada wbudowanej fotoceli (albo przynajmiej ja nic o niej nie wiem). Tak samo jednak zakup takiej to jednak nie jest kwota której nie można by przeżyć, aczkolwiek dlaczego jej nie ma to nie wiem.

Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.

Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.

Domyślnie

A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
    Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni

Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
    349,00 EUR //

Canon Speedlite 580 EX II
    476,00 EUR
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schuvi Zobacz posta
    A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
    Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni

Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
    349,00 EUR //

Canon Speedlite 580 EX II
    476,00 EUR

Dziala bez problemu - Sprawdzone !

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a

A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. ...............................

Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.

Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.
    mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny i moze zalaczyc jakies fotki..... a przy okazji czy 430 ma fotocele????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny
    gdy odbijasz światło od sufitu to pod oczami powstają paskudne cienie.
    ten mały palnik je likwiduje.

i moze zalaczyc jakies fotki.....
    mnie wystarcza wyobraźnia i sampel od Cichego.
    do tego stopnia, że gdybym miał dziś kupić lampę to wybrałbym tego Metza, właśnie ze względu na drugi palnik.

no ale mam już 430EX, drugiej dużej lampy nie chcę i na razie planuję przeżyć do czasu, aż pojawi się jakaś mała 'master'

ewentualnie Metz wdroży moją koncepcję ;-) to sprzedam 430EX i kupie sobie taką lampę z odczepianym dużym palnikiem ;-)

a przy okazji czy 430 ma fotocele????
    nie, zadna lampa Canona nie ma.
    nawet 580EX II nie ma.

zresztą ten Metz też chyba nie ma, a jedyna lampa mi znana ze współczesnych systemowych posiadająca fotocelę to Sigma EF-500 SUPER (i pewnie ta nowa 530 też, ale tego na nie wiem na 100%)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny i moze zalaczyc jakies fotki.....
    Cofnij się na poprzednią stronę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi!
    Bardzo mi pomogliście i chyba będzie MEZT Zastanawiam się teraz po co mi ta lampa do robienie zdjęć w domu i raz w roku w kościele, ale od przybytku mocy głowa nie boli lepiej mieć zapas niż ma zabraknąć.
    Poszukam jeszcze sampli z METZA z dopalaniem palnikiem aby się upewnić.

Dzieki za odpowiedzi.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

ok ale jaka liczbe przewodowa ma ta mala lampka?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ok ale jaka liczbe przewodowa ma ta mala lampka?
    58 ;-)
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    zresztą ten Metz też chyba nie ma, a jedyna lampa mi znana ze współczesnych systemowych posiadająca fotocelę to Sigma EF-500 SUPER (i pewnie ta nowa 530 też, ale tego na nie wiem na 100%)
    czyli można ją wyzwolić lampa wbudowaną w body?
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów