Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: canon 30 d czy nikon d 80??

Meffisto
    Guest

Question canon 30 d czy nikon d 80??

Witam!!!!
    Jak nie trudno zauważyć jestem tu nowa. Fotografią interesuję się od kilku lat. Fotografuję przede wszystkim ludzi, landszafty i takie tam, więc generalnie wszystko. Stoję dzisiaj przed dylematem co wybrać, po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. Pytanie na czym tak naprawdę mi zależy....nie wiem. Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
    Meffisto
    ps. czy może pentax k10??

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Zalezy ile masz kasy i jakkie szkla do niego bedziesz podpinala. Generalnie ja bym wziął 30d a jak sie da 40d bo jednak roznica jest. Bawilem sie kiedys d80 i heh bylem zaskoczony na nie dla tego sprzetu nie podobal mi sie i wolgole jak dla mnie zbyt mocno szumiał. Ja stawiam na 30d.

Meffisto
    Guest

Domyślnie

myślałam o używanym sprzęcie ok. 2500 zeli..

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copywriter2000
    Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?
    Na czarnym forum ludzie Ci podpowiedzieli
    Pozdrawiam,
    Michał

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Napisał copywriter2000
    Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?
    O nie no to pojechal, ja bym naszego forum w życiu nie zamienił.

Jak masz ta kase to bym bral 30d + kit i dokupil na poczatek 50mm 1.8 ok 300zł. Pozniej rzecz jasna cos lepszego.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Mi generalnie nikon d80 lepiej leży w ręce. Jest wygodniejszy w użytkowaniu ale na tym kończą się jego zalety :razz:

Na twoim miejscu stawiałbym na 30D
    pucha i grucha

ukochany
    Guest

Domyślnie

Mam wrażenie, że nasze 50 1.8 za 300zł troszkę odstaje pod względem ostrości od 50 1.8d Nikona za 400zł. KIT 18-55 to nie jest to za dobra propozycja. Już lepiej chyba Tamrona 17-50 f2.8 przynajmniej będzie ostro

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Będzie ostro ale też i będzie drogo.
    Bierz 30d z kitem

Cytat Zamieszczone przez Meffisto
    ps. a i fakt widzę że na tym forum jest o niebo lepiej niż na canonowskim.. ale to tak ciiicho sza..
    dzięki
    słyszeliśmy... oj nieładnie nieładnie.

Cytat Zamieszczone przez art-74
    Forum Canona jest mniej sympatyczne, ale o fotografowaniu można się chyba nawet nieco więcej niż tutaj - mają coś co się nazywa "szkoła fotografowania CB" i wcale głupio tam nie piszą
    Ostatnio edytowane przez Yenox ; 16-02-2008 o 21:33
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Za swojego 30d dałem 4500 zł. Dzisiaj 2500 zł za nowy na gwarancji to na prawdę rozsądny zakup. Po dwóch latach użytkowania wszystko mi pasuje. Nikona nie znam i chyba nie poznam.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meffisto Zobacz posta
    Witam!!!!
    ...po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. ...
    Co wybrać???? ...
    ps. czy może pentax k10??
    Witaj, za chwilę rozpętasz bój pomiędzy wyznawcami systemów...
    Ja uważam, że 30D i D80 to aparaty innych klas. Może specjalnie tak robią, ale nie da się ich pozycjonować po prostu w jakiejś skali typu ten najlepszy, później tamten itd... Canon 30D ma rzeczywiście lepszą jakość matrycy, ale Nikon ma zalety, których trochę brakuje u Canona.
    Więcej nie będę się narażał chwaląc tego na N, więc moje 2 rady:
    1) przy tej klasie różnice nie są duże więc KONIECZNIE radzę pożyczyć i sprawdzić, który bardziej Ci "leży", jest bardziej intuicyjny (to przecież subiektywne odczucie), zrobisz kilka zdjęć i zobaczysz czy któryś dla Ciebie jest łatwiej przewidywalny itp
    2) na pewno NIE Pentaksa

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów