Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Szczęśliwy, a zarazem trochę przerażony...

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Szczęśliwy, a zarazem trochę przerażony...

Witam wszystkich!
    Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 400D. Jednak trochę się obawiam czy dam rade robić zdjęcia na manualu bo przeciez to jest główny cel zakupu lustrzanki. Gdzie i jak najszybciej nauczyć się robić dobre zdjęcia w manualu. Teorii się naczytałem dużo i wydawało mi się że już coś się wie, ale widze że praktyka to całkiem co inego. Chodzi mi o to jak dobrać odpowiedni czas naświetlania lub wielkość przysłony?
    Pytanko, czy KIT-em da się zrobić portret z małą głębią ostrości?
    I jeszcze jedno pytanko do specjalistów, czy można zmieniać ogniskową obiektywu jeżeli jest ustawiony na AF?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A po co od razu w manualu? Nie lepszy tryb Av, a manual zostawic do zdjec z lampa?
    Co do pytania o portret-jak sie postarasz to sie da, GO co prawda nie jest ekstremalnie mala, ale duza tez nie jest
    3 pytanie....RTFM
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Chodzi mi o to jak dobrać odpowiedni czas naświetlania lub wielkość przysłony?
    Obserwuj wartość ekspozycji w wizjerze, jak masz na '0' to masz poprawnie ustawiony czas/przysłonę Ale to jest w instrukcji.

Pytanko, czy KIT-em da się zrobić portret z małą głębią ostrości?
    Da się, oczywiście z tak małą głębią na jaką pozwala kit - przy 55mm 5,6. Popróbuj, a się przekonasz
    I jeszcze jedno pytanko do specjalistów, czy można zmieniać ogniskową obiektywu jeżeli jest ustawiony na AF?
    Tak, ale po zmianie ogniskowej musisz ponownie wyostrzyć.
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Po tytule wątku wnioskowałem że zostaniesz ojcem ... konstruuj lepiej temat
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna Awatar Plaut

Domyślnie

Gdzie i jak najszybciej nauczyć się robić dobre zdjęcia
    Kup sobie jakas dobra ksiazke
    400D + Sigma 17-70 + 1001 innych gratów
    Sa takie fotografie – te nikomu nie pokazane, te nigdy nie zrobione – tak bardzo twoje, a jednak dla swiata nie istniejace. najcenniejsze? M.Mrozek

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    A po co od razu w manualu? Nie lepszy tryb Av,
    Sorki, chodziło mi właśnie o tryb preselekcji przesłony lub czasu naświetlania. Próbowałem zrobić foto mojemu psiakowi i ustawiłem ogniskową ok. 35mm i najmniejszą wartośc przysłony na jaką pozwala KIT i zdjęcie wyszło jakby prześwietlone i rozmazane, jakby aparat dobrał długi czas naświetlania. Dlaczego tak jest? Dodam że to było w pomieszczeniu. Z teorii wiem, że mniejsza wartość przesłony to wiecej wpadającego światła, więc dlaczego aparat dobrał długi czas naświetlania?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Też bym stawiał na Av, podglądanie histogramu (prawym końcem powinien dotykać końca skali, ale nie włazić na koniec) i ew. korektę. Wybierajac tryb Av panujesz nad GO, pilnując tylko, żeby czas nie był za długi. Manual na szczególne okazje, w trudnym, ale stałym oświetleniu.
    Kitem się da i się nie da. GO maleje znacznie ze spadkiem odległości od obiektu, ale portretu nie powinno się robić ze zbyt małej odległości (min 1m).
    Do eksperymentów portretowych lepiej się na początek nada 50/1,8.

Bo było za ciemno.

Dopiero zaczyna Awatar Plaut

Domyślnie

dlaczego aparat dobrał długi czas naświetlania?
    W pomieszczeniu jest na tyle ciemno ze wymagany jest taki dlugi czas.
    Zwieksz wartosc ISO do 800 ewentualnie do 1600 (w ostatecznosci) i sprobuj jeszcze raz :wink:
    400D + Sigma 17-70 + 1001 innych gratów
    Sa takie fotografie – te nikomu nie pokazane, te nigdy nie zrobione – tak bardzo twoje, a jednak dla swiata nie istniejace. najcenniejsze? M.Mrozek

Domyślnie

Niestety kit nie jest zbyt jasnym obiektywem baa nawet bym powiedzial jest ciemnym obiektywem wiec w pomieszczeniach niestety trzeba ISO zmienic i troche popstrykac zeby nabrac wprawy i rozeznac sie po skalach... dasz rade jak moja zona sie nauczyla to kazdy sie nauczy :P

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Nie jest problem trzeba praktykować tylko. Moim pierwszym aparatem w życiu był i jest 400D wcześniej nie robiłem zdjęć w ogóle. Przez pierwszy miesiąc jechałem na "M" Plus Manualnie fokus ustawiałem co ciekawe zrobiłem najlepszy reportaż w moim życiu. Rób sobie na AV jak koledzy podpowiadają z czasem dojdziesz do wprawy. Najważniejsza praktyka ! Książki na początek odradzam:P

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów