m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Roznica miedzy C i N to w przypadku 30d i D80 to po postu inne kolory. Zwlaszcza odcienie skory-do oceny kupujacego.
W przypadku akurat tych modeli dla mnie wybor byl prosty (patrz stopka), bo w przypadku N z okresu wyjscia D80 dopiero model D200 byl zdecydowanie bardziej rozwinietym korpusem, akceptujacym obce obiektywy(pomiar swiatla) i tropikalizowany("u nas" nawet Canon 40D nie zostal uszczelniony).
Wg mnie 30D to wygodna nawigacja (zwlaszcza tylne kolko) i CMOS. Nie uwazam, ze D80 daje ten sam komfort.
║ 50D i 30D + graty ║
nie wiem jak uzywanie, ale dla mojej lapy, nawyklej do noszenia 10D/30D, ten D80 jest nieco za plastikowy. na pewno nie czuc go tak solidnie jak 30-tke. co do ergonomii to kwestia gustu, choc D80 jest fajnie rozplanowany i jak ktos nie ma przyzwyczajen, to Nikon ma pod tym wzgledem plusa.
natomiast kwestia wygody to... rzecz mocno subiektywna. w D80 nie da sie jedna lapa zmienic te ustawienia, ktore w 30D spokojnie pozmienia sie palcami jednej reki. a pewnie w druga strone tez sie znajdzie co wygodniejszego w D80. ponownie - rzecz gustu i przyzwyczajen
Zdecydowanie Nikon... lepsze forum mają. I kolory takie żywsze...
![]()
Koledzy i koleżanki, o ile zgodzę się z opinią że sprzęt Nikona większością parametrów znacznie ustępuje Canonowskiemu, to obiektywnie muszę stwierdzić że forum Nikona bije na głowe Canon Board. Tam ludzie pomimo że mają teoretycznie gorszy sprzęt to potrafią nim robić zdjęcia. Na naszym forum można natomiast przeczytać wywody malkontentów którzy narzekają że kupili 1D i im "mydli" że 5D jest nieostry a 40D to w ogóle nie da się niczego fotografować. Autorzy mają w stopce powypisywany sprzęt wartości średniej klasy samochodu i faktycznie nie są w stanie zrobić nim poprawnego zdjęcia... Może powinni napisać jakiś poradnik w którym będą zdradzali tajniki -jak przy pomocy 40D z canonowską L-ką uzyskać mydło. -Pewnie trzeba wcześniej przetrzeć soczewkę szmatą od garów. Albo przypadkiem wyłączył im się autofocus a o manualu nawet nie słyszeli
Mam wrażenie że spora część użytkowników CB jak już kupi sprzęt za kilkanaście tys. to uważa że z samego faktu posiadania takiego sprzętu stali się wirtuozami fotografii i wszystko co sfotografują automatycznie staje się arcydziełem. Jeżeli tak nie jest -to oczywiście wina sprzętu.
Zwracam uwagę że genialne wprost fotografie ludzie robili kiedyś aparatami skonstruowanymi z drewnianej skrzynki i szmacianego mieszka. U nas za to są fachowcy którzy narzekają na 1D... ( A w ogóle czy jest na rynku coś lepszego niż "topowe" lustrzanki Canona?? -W tym segmencie chyba nie, więc jeśli poważnie brać głosy na CB -wygląda na to że po prostu nie ma na świecie dobrego aparatu...)Obejrzyjcie na spokojnie fotki wrzucane przez użytkowników naszego forum. U nas królują zdjęcia rupieci leżących na stole, fotki z balkonu i inne równie ambitne motywy. A potem zajrzyjcie co wrzucają użytkownicy forum Nikona. Mam wrażenie że tam ludzie pasjonują się fotografią a u nas sprzętem. Albo wszyscy posiadacze Canonów którzy robią zdjęcia udzielają się na forach poświęconych fotografii a CB omijają szerokim łukiem -przez co żyją w błogiej nieświadomości że ich sprzęt jest do niczego i spokojnie pstrykają doskonałe zdjęcia.
![]()
Jakiś marketingowiec wymyślił kiedyś: "Nikony robią najlepsze zdjęcia na świecie". To była wtedy prawda i kop dla Canona był bolesny. Znani fotograficy skłaniali sie ku Nikonom. Dzisiaj tak nie jest. Canonami powstaje mnóstwo topowych zdjęć. Na poziomie amatorszczyzny podobnie. Nie trzeba już kupować Nikona żeby się dowartościować.
Przyznam, że mój 30D w niczym mnie nie ogranicza. To bardzo bolesne spostrzeżenie dla użytkownika ale poważna pochwała dla Canona. Kupując 30D jest małe prawdopodobieństwo poważnego błędu.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Powiem tak za canonem przemawia przede wszystkim matryca która przy wysokich iso szumi zdecydowanie mniej od nikona. Nie tak dawno mój kolega który był w posiadaniu Nikona D200 o mały włos nie zmienił systemu na Canona właśnie ze względu na ogromne szumy przy wysokich iso w nikonie.
Zdecydowanie polecam 30D świetna puszka.
Ostatnio edytowane przez jar ; 17-02-2008 o 13:45
Regulamin pkt 8.
myslę e moge sie tu w miare autorytatywnie wypowiedzieć. Miałem d80 przez rok, teraz przesiadlem sie na piątke , nie chce porównywać bo oczywiście niczemu by to nie służyło ale zmieniłem system bo d80 strasznie szumi, bezużyteczny (jak dla mnie) już od iso 400, na 1600 nie warto nawet wchodzić, po prostu dramat. Na pewno ma lepszy wizjer i AF ale to wszystko. Gorąco niepolecam
Może decyzje ułatwi taka kalkulacja:
C 10-22/3,5-4,5 + C 17-55/2,8 + 30D = ok. 7850 zł
N 12-24/4 + N 17-55/2,8 = ok. 7750 zł
Za cenę pierwszego zestawu (fajnego) masz tylko analogiczne obiektywy Nikona, a gdzie body?
Problem: czy lepiej kupić D30 za 100 zł czy D80 za 2500 zł. Tak będzie łatwiej rozstrzygać![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200