Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Czyli jak dobrze rozumiem z moim 400D i kitem 18mm (28mm po cropie) przy polarze slim 67mm i redukcji do 58 nie powinno byc winiety??? ale np przy polarze + szara polowka to może być winieta ??? Chyba, że użyje cokina ??
    jeżeli kiedyś*planujesz canona 50/1,4 albo 85/1,8 to możesz kupić*filtr 58, będzie jak znalazł do tych obiektywów. Z dużymi redukcjami jest kilka problemów: może nie wejść ci osłona przeciw słoneczna no i są trudno dostępne. Jeżeli nie używasz osłony to sprawdź jaki twój docelowy obiektyw ma średnice filtra i taki kup i używaj z redukcja. Co do zestawu polar + szara połówka założone jednocześnie to nie za bardzo widzę sens stosowanie tych 2 filtrów jednocześnie..... to naprawdę musiała by być jakaś ekstremalna sytuacja

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    jeżeli kiedyś*planujesz canona 50/1,4 albo 85/1,8 to możesz kupić*filtr 58, będzie jak znalazł do tych obiektywów. Z dużymi redukcjami jest kilka problemów: może nie wejść ci osłona przeciw słoneczna no i są trudno dostępne. Jeżeli nie używasz osłony to sprawdź jaki twój docelowy obiektyw ma średnice filtra i taki kup i używaj z redukcja. Co do zestawu polar + szara połówka założone jednocześnie to nie za bardzo widzę sens stosowanie tych 2 filtrów jednocześnie..... to naprawdę musiała by być jakaś ekstremalna sytuacja
    ale jeśli dobrze rozumiem jak np robie pod slonce krajobraz to mam korzystac z polowki a jak pod kątem 90stopni do promieni to polar bo wtedy najlepiej działa ?? i jeszcze raz czy bedzie winieta czy nie jak uzyje na kicie 18mm + redukcja z filtrem 67 ?? mam 50/1.8 ale czy do portretow sie tez polar przyda ?? to moze rzeczywiscie kupic wpierw na KITa a jak bede kupowal lepsze szklo to zawsze filtr mozna dokupic...
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

Witam.
    Jestem początkujący na tym forum jak i w praktyce w aparacie. Zwracam się do mądrzejszych ode mnie i mam pytanie. Posiadam Canona 400d w Kitem. Ostatnio
    spodobało mi sie fotografowanie krajobrazów itp. i doszedłem do wniosku że filtr polaryzacyjny jest jednak niezbędny. Przyznam że wydałem wszystkie oszczędności na aparacik. Mam zamiar kupić ten filtr http://allegro.pl/item309007971_pola...cam_f_vat.html
    Wiem że to żadna rewelacja, ale czy mogę coś z niego wycisnąć i czy znacząco wpłynie to na jakość. a może darować sobie ten filtr? proszę o rady fachowców. dzięki i pozdro

Uprawnienia umieszczania postów