Wracając do ff/bf to dla ścisłości nie fotografowałem żadnych tablic, cegieł ani linijek :-P Fotografowałem jak to za dawnych czasów bywało-dokumentowałem poczynania rodziny najbliższej podczas wyjazdu do rodzinny dalszej :-P + Jakieś interesujące rzeczy w obcym mieście. Kilka spostrzeżeń(S) i próśb(P). Będzie pomieszanie bo wiążą się między sobą:
S.1 - LCD w 40D to chłam i tak wielka chała, że jak bym mógł to bym zlał po pysku tego co go takim zaprojektował i wstawił do tej puszki!!Jak oglądałem foty na LCD to już mało co się nie powiesiłem na pasku od body. Wszystko było mydlane tak, że ręce opadały. Jak obejrzałem na monitorze to już mi lepiej ale nie do końca i tu pojawia się:
P.1 - podajcie jakiś link gdzie będę mógł umieścic foty w pełnym rozmiarze. Na razie mogę powiedziec tyle: Otóż jak patrzę na monitorze to pierwsze wrażenie względnie ostre. W miarę przybliżania coraz gorzej i wysuwam takie wnioski, że do odbitki 10x15 będzie dobrze. 15x21 może przejdzie ale muszę to sprawdzic "namacalnie" chociaż wg. będzie jednak niezbyt ostro albo inaczej: "efekt mnie nie zadowoli" ale powiększenia większe to kicha! Ale to jeszcze będę musiał sprawdzic. Generalnie nie uśmiecha mi sie to bo często wykonuję do 30x40 a częściej do 20x30 i się boję o jakośc przy takim powiększeniu... Dalej co do ostrości tutaj mała próbka i
P.2 - Czy może mi ktoś powiedziec gdzie wg. niego jest ostrośc(ja powiem tak. Nastawiane na pomnik na pierwszym planie ale dla mnie w zbliżeniu jest on tak samo "ostry" jak budynki za nim...(chociaż moja dziewczyna, która też zajmuje się fotografią kiedyś stwierdziła, że jestem chory na tle ostrości zdjęc, może jak ktoś z was potwierdzi to uwierzę :-P)
EXIF: f/2.8, 1/1000, 50mm ISO800 (szkło T 17-50)
Dodatkowo mam zastrzeżenia co do ostrości obiektów przy focusie na nieskończonośc i nawet przy f/11(przykłady wszystkie podam jak mi ktoś powie gdzie mogę umieścic pełne pliki ;-) ) Zdjęcie z pomnikiem prosto z puchy.(a powiem, że przez wizjer widziałem zdecydowanie ostrzej-mowa o przypadku f/11 jak i pomnik)
S.2 - połączone z tym co wyżej. zauważyłem, że im obiekt jest dalej tym gorzej aparat ustawia mi ostrośc. Mam foty z tego samego zestawu(40D + T 17-50) i przy obiektach blisko mam zadowalająco ostro i widzę różnice między ostre a nieostre.:
EXIF - f/2.8, 1/60, 17mm, ISO800 (ostrośc na napis Znaczek EOS 40D - MF)
Wiem, że GO się zwiększa wprost proporcjonalnie do ogniskowej i oddalenia obiektu ale tutaj przy pierwszym zdjęciu f/2.8 i pomnik jest z 50m bliżej niż budynek w tle bezpośrednio za nim, a dla mnie ich ostrośc jest niemalże taka sama i bardzo podobna do budynków zupełnie z tyłu

Jeszcze muszę wykonac jakieś testy na 50/1.8 przy pełnej dziurze(nie mówię o cegiełkach - trzeba wziąc dziewczynę na spacer i sprawdzic :-P )
Póki co zanim znajdę na to czas to może mnie ktoś z błędu wyprowadzi i powie, że jestem chory psychicznie :razz: Bo nie chcę jeździc czy tym bardziej wysyłac puche na jakieś regulacje szczególnie, że aparatu potrzebuję a boję się, że jak wyślę, żeby mi poprawili niewiele to spaprzą w drugą stronę...