Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?
    Raczej nie. Ponieważ, jak to w modzie na forum, też ostatnio fociłem kartoniki i linijki to przy okazji stwierdziłem, że w niektórych warunkach na bocznych punktach lepiej łapałem ostrość niż na centralnym. Oczywiście za pomocą 40D. Ale jak napisał MMM powyżej, w przypadku 50/1.4 to może być loterią ze względu na to, że to taki obiektyw a nie inny, co ogólnie wiadomo jest.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?
    Nie... to (testy na FF/BF), to nagminny błąd użytkowników lustrzanek .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może i nie umiem fotografować. Nigdy (do czasu zakupu 40D) nie fotografowałem tablic ani linijek bo nie miałem takiej potrzeby. Af z 350D nie sprawiał mi kłopotów. Po zakupie 40D poszedłem na imprezę żeby go wypróbować. Obiektyw Tamron 17-50 F2,8, Który z 350D dobrze współpracował. Po przyjściu do domu załamałem się. Przykładowe zdjęcie http://members.chello.pl/a.ciez/1489.JPG .Wszystkie takie wyszły. Myśle sobie pewmie obiektyw zły trzeba zmienić. Byłem dziś w sklepie z zamiarem kupienia C EF-S 17-55 mm F2.8 IS podpinam do aparatu robie zdjęcia testowe i ostrzy bliżej niż powinien. Nie kupiłem bo wydaje mi się że głupio zaraz po zakupie jechać do Warszawy aby mi zkalibrowali body lub obiektyw.
    Już sam nie wiem co jest walnięte, ale problem chyba jest i to nie tylko przy fotografowaniu linijek i tablic testowych.

Zablokowany

Domyślnie

Uff, ostrość na tym zdjęciu ustawiona jest na ...różę na brzegu kadru (mniej więcej, bo i ona nie jest ostra). Przy czasie 1/60 wyszedł ci okropny przepał. Nie wiem jak miałeś ustawiony AF - który z punktów?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

wybór był automatyczny a punkty aparat wybrał na marynarce chłopaka po lewej stronie drugi punkt to spodnie tego samego chłopaka. Oczywiście w tym miejscu nie jest wcale ostro

Domyślnie

ustaw punkt af na centralny i probuj dalej ,przy auto cuda wychodza,choc ten tamron potrafi napsuc nerwow
    Kupilem go ze wzgledu na swiatlo do focenia koncertow w srednio oswietlonych klubach.
    Niestety do zdj w wnetrzach to szklo slabo sie nadaje ( AF potrafi przestrzelic 1-2 m i ogolnie foty wygladaja tak jak twoja :PP
    Plenery za to wychodza calkiem calkiem i nie ma wiekszych problemow z af (no moze poza lekkim ff na 17 mm ale raczej na na akceptowalnym poziomie)
    Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 08-02-2008 o 22:46

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wracając do ff/bf to dla ścisłości nie fotografowałem żadnych tablic, cegieł ani linijek :-P Fotografowałem jak to za dawnych czasów bywało-dokumentowałem poczynania rodziny najbliższej podczas wyjazdu do rodzinny dalszej :-P + Jakieś interesujące rzeczy w obcym mieście. Kilka spostrzeżeń(S) i próśb(P). Będzie pomieszanie bo wiążą się między sobą:
    S.1 - LCD w 40D to chłam i tak wielka chała, że jak bym mógł to bym zlał po pysku tego co go takim zaprojektował i wstawił do tej puszki!!Jak oglądałem foty na LCD to już mało co się nie powiesiłem na pasku od body. Wszystko było mydlane tak, że ręce opadały. Jak obejrzałem na monitorze to już mi lepiej ale nie do końca i tu pojawia się:
    P.1 - podajcie jakiś link gdzie będę mógł umieścic foty w pełnym rozmiarze. Na razie mogę powiedziec tyle: Otóż jak patrzę na monitorze to pierwsze wrażenie względnie ostre. W miarę przybliżania coraz gorzej i wysuwam takie wnioski, że do odbitki 10x15 będzie dobrze. 15x21 może przejdzie ale muszę to sprawdzic "namacalnie" chociaż wg. będzie jednak niezbyt ostro albo inaczej: "efekt mnie nie zadowoli" ale powiększenia większe to kicha! Ale to jeszcze będę musiał sprawdzic. Generalnie nie uśmiecha mi sie to bo często wykonuję do 30x40 a częściej do 20x30 i się boję o jakośc przy takim powiększeniu... Dalej co do ostrości tutaj mała próbka i
    P.2 - Czy może mi ktoś powiedziec gdzie wg. niego jest ostrośc(ja powiem tak. Nastawiane na pomnik na pierwszym planie ale dla mnie w zbliżeniu jest on tak samo "ostry" jak budynki za nim...(chociaż moja dziewczyna, która też zajmuje się fotografią kiedyś stwierdziła, że jestem chory na tle ostrości zdjęc, może jak ktoś z was potwierdzi to uwierzę :-P)
    EXIF: f/2.8, 1/1000, 50mm ISO800 (szkło T 17-50)
    Dodatkowo mam zastrzeżenia co do ostrości obiektów przy focusie na nieskończonośc i nawet przy f/11(przykłady wszystkie podam jak mi ktoś powie gdzie mogę umieścic pełne pliki ;-) ) Zdjęcie z pomnikiem prosto z puchy.(a powiem, że przez wizjer widziałem zdecydowanie ostrzej-mowa o przypadku f/11 jak i pomnik)
    S.2 - połączone z tym co wyżej. zauważyłem, że im obiekt jest dalej tym gorzej aparat ustawia mi ostrośc. Mam foty z tego samego zestawu(40D + T 17-50) i przy obiektach blisko mam zadowalająco ostro i widzę różnice między ostre a nieostre.:
    EXIF - f/2.8, 1/60, 17mm, ISO800 (ostrośc na napis Znaczek EOS 40D - MF)
    Wiem, że GO się zwiększa wprost proporcjonalnie do ogniskowej i oddalenia obiektu ale tutaj przy pierwszym zdjęciu f/2.8 i pomnik jest z 50m bliżej niż budynek w tle bezpośrednio za nim, a dla mnie ich ostrośc jest niemalże taka sama i bardzo podobna do budynków zupełnie z tyłu

Jeszcze muszę wykonac jakieś testy na 50/1.8 przy pełnej dziurze(nie mówię o cegiełkach - trzeba wziąc dziewczynę na spacer i sprawdzic :-P )
    Póki co zanim znajdę na to czas to może mnie ktoś z błędu wyprowadzi i powie, że jestem chory psychicznie :razz: Bo nie chcę jeździc czy tym bardziej wysyłac puche na jakieś regulacje szczególnie, że aparatu potrzebuję a boję się, że jak wyślę, żeby mi poprawili niewiele to spaprzą w drugą stronę...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Chłopie! Kto robi zdjęcia z lampą centralnie ustawioną w ludzi, która jest przynajmniej o 2/3-1 EV za mocno ustawiona do danej ekspozycji? Katastrofa. Ostrość zawsze sprawdzaj na LCD, powiększ trochę i sprawdź. Po to on jest, a nie narzekaj, że wszystkie takie zdjęcia przynosisz do domu. Ja takie foty wykasowałbym już na samej imprezie.

Zablokowany

Domyślnie

duże foty wrzucaj na www.imageshack.us
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    U mnie z AF wszystko w porządku. Dziś pobawiłem się zarówno 17-40 jak i 70-200. Efekty poniżej. Wszystko w EXIF-ach.

Ostatnio edytowane przez himi ; 10-02-2008 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

tyle, że exifów nie ma...chyba, że opera przestała je wyświetlać
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów