Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    1. 50mm, f/1.8, jak widac ostrośc gdzieś na końcu zakresu GO(czyli jakieś 6mm FF...):
    2. 17mm, f/2.8, jak na moje oko to jakieś 2-4mm FF(jeżeli stosując, że 1/3 przed i 2/3 za)...:
    3. 50mm, f/2.8(Tamron), tutaj wydaje sie byc dobrze, no może te 2mm jeżeli 1/3 i 2/3 - ale dla mnie to jakby wszedzie tak było to bym nie narzekał:
    Nie robiłbym sobie z tego w sumie nic
    Nie znam się, jestem cyniczny i złośliwy ale powiem Ci tak - ani Twój Tamron ani Twoja 50/1,8 to nie są obiektywy dla których wynikami testu w jakikolwiek sposób bym się przejmował. Poprzednie zdjęcia które pokazałeś - zepsułeś sam ze swojej winy - co zresztą zdaje sie przyznałeś. Daj sobie spokój z tym fokusem - dni coraz dłuższe - zdjęcia można robić
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Po mojemu to nie bardzo widac ten FF na tablicy (zwłaszcza na 50/1.8) - poza tym robienie testów po ciemku gdzie jeszcze masz oświetlenie z kontry od okna to trochę "nietestowe" warunki..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tamronem sie nie przejmuję po prostu pokazuję, że FF który ja widzę na 50mm to nie wina obiektywu bo na tamronie też idealnie nie jest. A boję się żeby potem nie spaprac jakiejś parze młodej zdjęc ślubnych bo to wkońcu najważniejszy dzień w ich życiu... A foty robię, tylko że nie do końca jestem zadowolony z ich ostrości poprostu. Przyznaję, że USM już coś pomaga no ale wolałbym ze spokojem iśc na ślub...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tez mnie cos pokusilo zeby to sprawdzac i wyszlo mi ze dla 50 f/1.8 mam ogromny FF (ale pod kalibrowna 400D bylo ok) natomiast dla tamrona 17-50 wyszlo tylko lekki FF (pod 400D dzialal idealnie). wiec jak moze byc taka rozbierznosc?? i tak mam zamiar sie wybrac do serwisu ale powiedzcie mi czy spotkaliscie sie z takimi przypadlosciami.

pozdrawiam
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    (....) ale powiedzcie mi czy spotkaliscie sie z takimi przypadlosciami.

pozdrawiam
    Oj wieloma .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Czyli powstaje wątek bliżniaczy do 5d i FF...

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Zawsze możesz pokusić się o regulację we własnym zakresie. Wystarczy mieć drobny klucz imbusowy . Metodą prób i błędów może dojdziesz do efektu który Cię satysfakcjonuje. Wydaje Ci się że obraz jest ostrzejszy w wizjerze, jeżeli nie masz wady wzroku, to sprawdź czy masz ustawiony odpowiednio wizje rza pomocą tego kółeczka. Ja tez mam takie często wrażenie że jest dużo ostrzej a potem okazuje się że mam przekręcone regulację dioptrii na "-".

Pozdarwiam
    F.
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Follman Zobacz posta
    Wydaje Ci się że obraz jest ostrzejszy w wizjerze,
    Ustaw AF wizjera "na cyferki" (te zielone zazwyczaj).

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Sluchajcie ja mam taki przypadek że z moim 40D i Sigmą mam mały BF. Natomiast jak podpinam starego KITa od analogowej 300 jest wszystko dobrze. Zastanawiam się gdzie jest problem czy w body czy w Sigmie. Czy ktoś z kolegów mieszkających w Warszawie i mających kilka innych szkiełek chciałby się ze mna spotkać na małe testy. Chciałbym sprawdzić swoje body z innymi szkłami.
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Raczej Sigmy.
    Jak miałem 10D i później 20D to jakiej Sigmy bym nie podpiął to miałem mniej lub bardziej widoczny FF lub BF (np 18-50 3.5-5.6, dwie wersje 70-300, 175-500, 20 1.8).

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów