Strona 3 z 41 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mnie również opanował pewien niepokój z tego wątku, więc ... wyjąłem z plecaka piątkę, 35L i 85 1.8. Ustawiłem zestaw paluszków, kartonów, innych przedmiotów i dawaj - zrobiłem testy na celność (bez tablicy) na pełnej dziurze. I trafiają tam gdzie chce. Już do tego nie wracam, szkoda czasu
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja się zapakowałem, wziąłem wolne w pracy i pojechałem intercity na żytnią. tam po kilkudziesięciu minutach rozmowy udało mi się namówić gościa na regulację puszki pod moje szkło, które pod inną puszką chodzi znakomicie. efekt - na pewno lepszy niż był przed regulacją. nadal mam wrażenie jednak, że mogłoby być lepiej
    I am FX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wy tu piszecie o regulacji obiektywów na okoliczność FF/BF. Popytajcie znajomych ile razy musieli płacić za naprawę mechanicznego uszkodzenia obiektywu, który rzekomo został zapiaszczony... A nie był.

Domyślnie

a ja mam problem z 50 mm 1.8. AF trafia minimalnie przed celem. Czyli oczka w portrecie nieostre.. (niech mi ktoś spróbuje doradzić żebym dziurę przymykał... brrrrrrrrrrr.).
    dzisiaj zrobiłem specjalnie testy mojego 350D z 50 mm 1.4 oraz z 100 mm 2,8 macro - nie było problemu, więc body OK.
    wieczorem byłem na Żytniej i zostawiłem body oraz obiektyw. Body mają nie ruszać, tylko obiektyw mają dostroić do body. Na szczęście obiektyw mam na gwarancji więc zrobią to za free.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To bardzo zalezy od spectrum dziłania danej osoby - dla portrecisty ( szczególnie z zamiłowaniem do headshot'ów ) taka usterka wg mnie to koszmar. Ostatnio na watku o 85 1,8 dwóch kolegów spierało sie gdzie powinna być ostrość na oczach czy na ustach ( czyli dokładnie o 1 cm )
    Ja czasem mam problem, bo ostrość ustawia się nie na tej części rzęs, na której chcę. Często bawię się w sztuczkę z mirrorem źrenic; jeśli ma być ostre odbicie w oczach, to ostrość najczęściej musi być na czubkach rzęs. Celując w źrenice, nie uzyska się tego efektu. Stąd potrzeba precyzji daleko większa niż ten 1cm.
    I szczerze mówiąc, nie widzę powodu, dlaczego mój aparat miałby mi tej dokładności nie dać. Oczywiście często nie trafiam, ale to dlatego, że ja sie ruszam, model się rusza itp. Aparat jest tylko narzędziem, tutaj nie ma miejsca na humory źle działającego sprzętu, którego ktoś w serwisie nie potrafi naprawić. I dlatego szlag mnie trafia, jak czytam o kolejnych podobnych przypadkach.
    BTW, jutro jadę na czyszczenie martycy na Żytnią. W nowym aparacie miałem jakieś tłuste plamki od nowości. Ruszyłem delikatnie i się rozmazało. Ciekawe, czy mi to usuną na gwarancji, czy zabulę 150zł
    Jarek

Domyślnie

skasują Cię

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To bardzo zalezy od spectrum dziłania danej osoby - dla portrecisty ( szczególnie z zamiłowaniem do headshot'ów ) taka usterka wg mnie to koszmar. Ostatnio na watku o 85 1,8 dwóch kolegów spierało sie gdzie powinna być ostrość na oczach czy na ustach ( czyli dokładnie o 1 cm ) Kupując szkło za kilka kawałków wyspecjalizowane do jednego celu mamy chyba prawo oczekiwać zeby dziłło poprawnie - a tu poprawności nie ma. Wspólczuje ale chyba czeka cię regulacja słoika - lepsze jednak to niż ciągły stres z powodu przestrzelonych zdjęc
    alleluja

Panowie ja mowie o sprzecie za 15k (body +szklo) to jak on moze byc nieprecyzyjny... to po cholere taki robia...

Poza tym problem (FF) na mojej puszcze i szkle jest powtarzalny w 95% (1 ostre na 16)
    stad wniosek ze to wina technikow na zytniej. Mysle ze ich problemem jest to ze nie potrafia robic zdjec (nie wiedza co to GO - jak sie rozchodzi przed i po, jakie sa jej zaeznosci od odleglosci od obiektu i od wielkosci matrycy) i tylko sa technikami choc oczywiscie uwazam ze to nie jest zadne wytlumaczenie.... Mnie skroili juz nie pamietam dokladnie za wszystkie 4 elementy 5d 40d 35L 85L jakies 250zl (40d na GW) jeszce podroz do Wa-wy kosztowala mnie 400zl !!!!!!
    poza tym ile mozna wysylac tam i z powrotem w innych przypadkach ( sam to musze teraz zrobic.... )!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to jest tydzien czekania. ja mam czesto zlecenia z dnia na dzien. Dodzwonic sie nigdy ni emozna - moglbym tak dlugo

Panowie te watki powtarzaja sie co jakis czas... moze da sie jednak cos z tym zrobic. Oczywiscie najlepszym lekarstwem bedzie konkurencja (ale ta nie od nas zalezy - niestety), Moze jakies pismo do Japoni. Moze jakas skarga do odpowiedniego rzecznika. Moze na optycznych i fotopolis jest w stanie ktos napisac jakis artykul (mamy tutaj na forum odpowiednia osobe).
    Mam NIEZBITE dowody z EXifem i fakturami daty zdjeica wszystko jestem wstanie udowodnic.. !!!)

Jak nie my? to kto? jak nie teraz? to kiedy ?
    CZekam na propozycje poki sezonu nie ma..... moge pomoc tym sie zajac...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 06-02-2008 o 00:05
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No wlasnie trampek urok tasmówek...... mnie sie tez wydawalo ze 5D .. taki rzeznik ktory podobno podobno pokazuje wszystkie wady szkiel i bez elek sie do niego nie zblizaj a okazuje sie ze i wspanialy pelnoklatkowy Canon zdarza sie byc czasem lipny. Na zytniej informowali mnie ze ostatnio czesto zdarzaja sie 1dynki do kalibracji i 5 tki... ale ile w tym prawdy. Co tu gadac. jak nasze forum pokazuje, zaczyna sie problem BF FF rowniez z piateczkami.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    alleluja

Panowie mowimy ja mowie o sprzecie za 15k (body +szklo) to jak on moze byc nie precyzyjny...
    Nieskończenie...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Mysle ze ich problemem jest to ze nie potrafia robic zdjec (nie wiedza co to GO - jak sie rozchodzi przed i po, jakie sa jej zaeznosci od odleglosci od obiektu i od wielkosci matrycy)
    Oni to robią tak: Celują w kwadracik na tablicy testowej a następnie serwisowe oprogramowanie analizuje funkcję kontrastu która pokazuje gdzie jest największa ostrość na zdjęciu tablicy. To miejsce to właśnie punkt w który trafił AF. Jak nie jest w '0' to kręcą na BF albo FF, w zależności od tego w którą stronę był błąd.
    Możliwe powody dla których kalibracja wyjdzie źle to:
    1. Gość źle ustawia statyw i celuje w tablicę nieprostopadle do osi optycznej. Ta ich tablica działa na podobnej zasadzie co ta:
    Wystarczy więc że pan technik ustawi statyw na innej wysokości niż ten odstający prostokącik i wtedy na polach z 'linijką' będzie FF lub BF przy idealnie ustawionym aparacie / obiektywie.

2. AF w obiektywie i aparacie to zawodne urządzenie i myli się nawet gdy jest prawidłowo skalibrowane. Możliwe są więc przypadki gdy aparat wyceluje w '0' podczas gdy jest jeszcze źle skalibrowany.

3. Źle skalibrowany obiektyw testowy. Miałem dokładnie takie odczucia po wizycie u nich. Po ich ustawieniach miałem kiedyś 50/1.4 tak skalibrowane że ŻADNE zdjęcie nie było w GO :-)

4. Pisałem już o tym kiedyś, ale się powtórzę. Moim zdaniem taki 30D trochę inaczej ustawia ostrość w świetle żarowym niż dziennym tzn. ja widziałem że jest przesunięcie punktu ostrzenia w zależności od tego w jakim świetle robione zdjęcie. W serwisie świecą prosto zółtym halogenem 150W w tablicę testową co moim zdaniem jest kiepskim pomysłem bo a) widmo halogenu jest dziurawe na wielu długościach fali, b) światło jest bardzo ostre.

Strona 3 z 41 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów