Ja piszę tylko o obiektywach. Mam 430ex
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lepiej zapytać i dowiedzieć się wiele, niż kupić i wiedzieć wszystkoWydaje mi się, że wszyscy kiedyś zadawali takie pytania. Po to jest forum. Każdy ma jakieś swoje propozycje i pyta czy to dobry wybór. Zaraz sie odezwie któryś z "szefów" i napisze ze trzeba czytać, szukać. Szukałem, czytałem - ukierunkowało mnie to troszkę., ale nie dało ostatecznej odpowiedzi.
A wracając do pytania, to czy ta 70-200 naprawdę się nie nadaje? Używana będzie raczej w 90% w plenerze. A może to już przestarzałe szkło - w końcu z 1999 rokuOd razu piszę, że na IS i 2.8 IS na razie nie mogę sobie pozwolić.
Ostatnio edytowane przez Sproqet ; 02-02-2008 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost
---------------------------
stopka
70-200/4 do plenerku czemu nie...?? nie posiadam, ale gdybym miał na pewno bym używał... w jasnych dużych kościołach rówież a i do detali
to świetne szkło. przez 3 lata używałem tej wersji przy plenerkach ślubnych.
jak musisz to bierz i nie zastanawiaj sie.. obiektyw zarobi na wersje f2.8 lub ta f4IS
ten tamron, o którym pisałeś optycznie jest Ok, ale do ślubów sie nie nadaje.. za wolny i zbyt często sie myli.
w kościele używam C17-40 na FF i 50/1.4 z 40D, na plenery zabieram dodatkowa puszkę z 70-200.
moja rada - zakładam, ze masz dwa korpusy... kup 17-40 + 50/1.4. będziesz miał spokój w kościele i plenerze.
taki zestaw szybko Ci sie zwróci, a i zarobi na dodatkowego długiego zoom'a
pzdr
5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe
17-40 na FF miałem i sprzedałem bo to naprawde bardzo szeroko no i ciemno. Z 24-70/2.8 wiele lepiej. Na cropie zakres ok. ino ciemny dość, ale znów AF super. Ja miałem używalny od f 4.0 a od 5.0 był ostrzejszy od T 28-75/2.8... no i kolorki ...itp
5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe
To się żonka ucieszyMusze znaleźć jakieś inne argumenty bo mówienie
''...jeszcze tylko to i koniec...''
''... to jest ostatnia rzecz jakiej potrzebuje...''
już chyba nie wystarczą.
A tak a propos to ja 40D jeszcze nie mam. Mam zamiar kupić cały zestaw w tym miesiącu. Szukam po sklepach, zadaje pełno nudnych pytań. Wiem, że to nie polityczne, ale myślałem nawet o D300, ale nawet sami nikoniarze stwierdzają, że i owszem jest on lepszy od 40D, ale nie tyle żeby płacić za niego 2k więcej.
---------------------------
stopka
oczywiscie ze tak ale moim zdaniem o slubach jest tutaj duuuuzo informacji :smile: tak czy inaczej nikt z forum nie bedzie robil tych zdjec za Ciebie, nikt nie wie z czym bedzie Ci wygodniej.. no ale niewazne.
ja mam m.in. sigme 30/1.4 i canona 85/1.8 z 580ex II na trabancie i jednyne co bym do slubow zmienil to trabant
za to w zyciu bym nie zamienil tego swiatla za zakres (zoom) na f/4.
Ja swojej powiedziałem: "ciesz się, że masz jeszcze obie nerki, bo jak zaraz Canon wypuści nową zabawkę, to nigdy nic nie wiadomo"![]()
I jest cisza. Skończyło się liczenie szkieł w torbie i dopytywanie "czy aby to wcześniej miałeś".
A dla grzeczniejszych żonkosi, to zawsze jest rada: "pożyczyłem od kolegi". My sobie z Tadzikiem zawsze coś pożyczaliśmy, nawet jak miał Minoltę![]()
Jedyna wtopa była wtedy, gdy przyjechałem do niego z jego/moją torbą i okazało się nagle, że się cudownie rozmnożyły![]()
Jarek