Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Testy oiektywów na Dpreview

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Wady tych testów w porównaniu do naszych:

1. Tablica testowa o tylko jednym rozmiarze, co powoduje, że szkło jest testowane dla jednej odległości czyli dla jednego ustawienia ostrości.
    2. Mierzą MTF tylko na pionowej granicy, co nigdy nie doprowadzi ich do wykrycia szkieł o poważnym astygmatyzmie takich jak Sigma 1.4/30, która dla nich będzie zawsze super ostrym szkłem, a taka na pełnej dziurze nie jest, bo rozdzielczość pionowa od poziomej u niej różni się o czynnik 2.
    3. Mierzą tylko po jednej stronie kadru, co nie doprowadzi ich do wykrycia szkieł, w których płaszczyzna ostrości jest nachylona do detektora (częste w plastikach-fanstastikach)
    4. Pomiary robi automat z marszu uśredniając wyniki i nie zastanawiając się nad nimi, co prowadzi często do dziwnych wyników.

Jedyną zaletą w porównaniu do naszych testów jest to, że mierzą MTF w aż 9 miejscach kadru. No ale albo automat i dużo miejsc, albo wszystko rzetelnie sprawdzone i policzone przez człowieka. Kwestia wyboru.

P.S. Dobrze, że nauczyli się nie używać do testów różnie wyostrzonych JPG-ów jak to robią w lustrzankach

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O Zobacz posta
    Wady tych testów w porównaniu do naszych:

1. Tablica testowa o tylko jednym rozmiarze, co powoduje, że szkło jest testowane dla jednej odległości czyli dla jednego ustawienia ostrości.
    2. Mierzą MTF tylko na pionowej granicy, co nigdy nie doprowadzi ich do wykrycia szkieł o poważnym astygmatyzmie takich jak Sigma 1.4/30, która dla nich będzie zawsze super ostrym szkłem, a taka na pełnej dziurze nie jest, bo rozdzielczość pionowa od poziomej u niej różni się o czynnik 2.
    3. Mierzą tylko po jednej stronie kadru, co nie doprowadzi ich do wykrycia szkieł, w których płaszczyzna ostrości jest nachylona do detektora (częste w plastikach-fanstastikach)
    4. Pomiary robi automat z marszu uśredniając wyniki i nie zastanawiając się nad nimi, co prowadzi często do dziwnych wyników.

Jedyną zaletą w porównaniu do naszych testów jest to, że mierzą MTF w aż 9 miejscach kadru. No ale albo automat i dużo miejsc, albo wszystko rzetelnie sprawdzone i policzone przez człowieka. Kwestia wyboru.

P.S. Dobrze, że nauczyli się nie używać do testów różnie wyostrzonych JPG-ów jak to robią w lustrzankach

A ja będę czytał i ich i Wasze testy i dopiero to da pełnię szczęścia. :-D
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 30-01-2008 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Skoro tego potrzebujesz...

Zobaczcie przebieg dla kita pentaxa dla 35 mm i f/8, gdzie w centrum kadru obiektyw ma rozdzielczość na poziomie 780 LWPH a w odległości 2/3 od centrum kadru prawie 1200 LWPH... Takie wyniki generuje właśnie automatyczne uśrednianie wyników z lekko przestrzelonego AFem kadru...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oj Arku przesadzasz i za przeproszeniem głupstwa wypisujesz... Moglibyście chcociaż zadbać o lepsza stronę wizualną i prezentacje wyników bo to co jest na dpreview to prawdziwy rarytasik - wszystko jest pięknie pokazane i opisane w jednym miejscu...także zamiast narzekać bierzcie przykład

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwanonno1 Zobacz posta
    Oj Arku przesadzasz i za przeproszeniem głupstwa wypisujesz... Moglibyście chcociaż zadbać o lepsza stronę wizualną i prezentacje wyników bo to co jest na dpreview to prawdziwy rarytasik - wszystko jest pięknie pokazane i opisane w jednym miejscu...także zamiast narzekać bierzcie przykład
    Może i obrazkowo "rarytasik". Ale merytorycznie budzący wątpliwości - dziura w ostrości w środku kadru w tym pentaxiena 35mm, o którym Arek pisze, to najpewniej źle ustawiona ostrość AF. Błąd bezrefleksyjnie niezweryfikowany przez opracowujących test .

Nie ulega wątpliwości, że testy na optyczne.pl są znacznie pełniejsze.
    Ale kolejna stronka z testami dla onanistów zawsze się przyda ;-) Już zapisuję w ulubionych...
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 30-01-2008 o 13:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwanonno1 Zobacz posta
    Ja tam bajerów nie lubię. Brat się ze mnie śmieje, że mi się najbardziej strony tekstowe podobają.

A wracając do meriutum to znalazłem jeszcze coś. Oni podają w lpph czyli wyniki trzeba przemnożyć przez 2 żeby mieć to samo co na PhotoZone. Żeby otrzymać LWPH na poziomie 3000 czyli lpph na poziomie 1500, trzeba pliki mocno wyostrzyć. Wniosek więc taki, że dpreview pracuje na mocno wyostrzonych obrazach fałszując tym samym rzeczywiste zachowanie obiektywu...

Arek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiedziałem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nowa stronka całkiem spoko, będzie dodatkowe źródło wiedzy. Fajne interaktywne wyniki.

Zastanawiam się tylko jakim cudem ten obiektyw Pentaxa 16-45 dostał opinię recomended skoro na długim końcu jest DWA razy gorszy od 18-55 Canona w wersji I ..

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Nie ulega wątpliwości, że testy na optyczne.pl są znacznie pełniejsze.
    i często tendencyjne
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 30-01-2008 o 16:18 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

A w jakim sensie?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko jakim cudem ten obiektyw Pentaxa 16-45 dostał opinię recomended skoro na długim końcu jest DWA razy gorszy od 18-55 Canona w wersji I ..
    Tam jest test nowego kita z IS.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów