Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: lampa sigma

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Dodam tylko, że na dworze, także w dzień lampa się przydaje, np. kiedy robisz portret pod słońce. Wbudowana będzie do tego często za słaba.
    Taaak, zgadzam się czasami używam lampy z ujemną kompensacją, bo chcę żeby była tylko hmmm, coś jakby światłem wypełniającym
    Ale tak jak mówisz w portrecie I to różnie, czasami palnikiem na wprost, czasami odchylonym.

Ale tutaj jest kwestia, że sam autor wątku musi sobie odpowiedź do czego ją najbardziej potrzebuje i co będzie robił. Lampa sama w sobie się przydaje, nawet u cioci na imieninach, tylko że do zastosowania typowo amatorskiego i rzadkiego brałbym 430 EX.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksytek Zobacz posta
    czy warto mi kupować lampę (Canon Speedlite 580 EX II) jeżeli będę z niej korzystał mało,
    kupić lampę warto, ale do sporadycznego użytku w zupełności powinna Ci wystarczyc 420EX/430EX.

Cytat Zamieszczone przez ksytek Zobacz posta
    post jest może trochę śmieszny ale te forum chyba po to jest.
    chyba Ci się coś pomyliło.
    od śmiesznych postów jest np. JoeMonster itp.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moja rada jest taka:

Przeczytaj ten artykuł, a on Cię przekona, że lampa jest niezbędna przy fotografowaniu ludzi.

foto.jasiu.pl

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Za czasów jak używałem kompakta znajomi dziwili się często czemu moje zdjęcia są "inne", "naturalne" i "lepsze", od zrobionych przez nich w tych samych warunkach.
    A ja po prostu robiłem na manualu dłuższymi czasami bez lampy.
    Ameryki nie odkryję stwierdzeniem, że uznałem na pewnym etapie, że wbudowana praktycznie do niczego się nie nadaje i zdanie podtrzymuję.
    Dopiero zewnętrzna lampa z możliwością kierowania/odbijania światła ma sens i teraz na nowo uczę się korzystać z jej dobrodziejstw.
    Podana przez Jacka strona jest doskonałym materiałem do własnych ćwiczeń z lampą i trafiła jakiś czas temu do mojego niezbędnika.
    Jak dla mnie odpowiedz na postawione w temacie pytanie jest tylko jedna: warto!
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wbudowana lampa nie daje rady z tej prostej przyczyny, że wali tylko na wprost. Więc zewnętrzną mieć warto i to bardzo. A jaki model? Znam i zawodowca z 430. Niemniej jak dla mnie wygoda użytkowania jest w niej tak bezczelnie okrojona, że wolałem dopłacić i właśnie zamówiłem 580. Najlepiej jakbyś mógł pobawić się gdzieś 430 i zobaczył, czy Cię nie irytuje (spora szansa, że nie, ja jestem po prostu wybredny :P). No i nie licz za bardzo, że faktycznie będziesz jej rzadko używał - lampa fajna rzecz
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Poprę poprzedników. 430 odpalana w sufit, albo w scianę (przy ścianie uwaga na kolor).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Półtora miesiąca stałem przed tym samym dylematem 430 EX czy 580 EX II. Zdecydowałem sie na tą drugą, głównie po przeczytaniu lektury polecanej przez kolegów. Umiejętne korzystanie z lampy zewnętrznej to dopiero zabawa. Na razie uczę się w pełni ją korzystać i podejrzewam, że wystarczyła by mi na ten czas 430, ale co będzie jak okaże się że jest za słaba Musiałbym KUPIĆ mocniejszą.

Wolałem jednak dołożyć i kupić 580 EX II i zabezpieczyć się przed wymianą :-)
    6D | 50D i cała masa różnych gratów

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukdee Zobacz posta
    Półtora miesiąca stałem przed tym samym dylematem 430 EX czy 580 EX II. Zdecydowałem sie na tą drugą, głównie po przeczytaniu lektury polecanej przez kolegów. Umiejętne korzystanie z lampy zewnętrznej to dopiero zabawa. Na razie uczę się w pełni ją korzystać i podejrzewam, że wystarczyła by mi na ten czas 430, ale co będzie jak okaże się że jest za słaba Musiałbym KUPIĆ mocniejszą.

Wolałem jednak dołożyć i kupić 580 EX II i zabezpieczyć się przed wymianą :-)
    AMEN

Miałem to samo i tak samo się skończyło (na 580 I bo wersji II jeszcze nie było)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie lampa sigma

mam możliwość kupna lampy sigma ef-500 dg st, czy lampa ta będzie współpracowała i czy wszystkie jej funkcje będą działały z aparatem canon eos 350d ??
    jaką kwotę można dać za tą lampę powiem że jest w stanie bardzo dobrym

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów