przeszukałem kilka forum i nie mogę zdecydować się jaką lampę- poradźcie mi coś (cenowo tak do 1500zł)
przeszukałem kilka forum i nie mogę zdecydować się jaką lampę- poradźcie mi coś (cenowo tak do 1500zł)
ostatnio dałem post na temat lampy jaką wybrać do 350D ponieważ nie mogę sam się zdecydować, odpowiedź dostałem dzięki, po przeczytaniu jeszcze kilku innych postów zastanawiam się czy w ogóle wydawać tyle.
jestem amatorem zdjęcia na lustrzance dopiero uczę się robić, mam pytanie czy warto mi kupować lampę (Canon Speedlite 580 EX II) jeżeli będę z niej korzystał mało, ogólnie robię zdjęcia na dworze, ale nie zaprzeczam ,że trafią się jakieś imprezki domowe czy wesela i nie wiem czy lampa wbudowana da sobie radę na weselu. Wiem że jak kupię to raczej już jej nie zmienię bo lamp głównie się chyba nie zmienia.
wiem że post jest może trochę śmieszny ale te forum chyba po to jest i będę wdzięczny za odpowiedzi.
w zależności od tego co chcesz uzyskać, ale lampa wbudowana nie da sobie rady w kosciele, ciemnym kosciele...![]()
Zewnętrzna lampa błyskowa to podstawa. Czy potrzebujesz 580EX to inna sprawa. Jeżeli nie planujesz używania więcej niż jednej lampy błyskowej jednocześnie, to do typowych zastosowań spokojnie wystarczy Ci 430EX.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
wydaje mi się że na weselu wbudowana nie bardzo da radę, ale nie sugeruj się bo doświadzenie w weselach mam zerowe. Według mnie warto kupić tą lampę, chociażby dlatego czego można się nauczyć ze strony strobist.com . Bardzo często dobre światło czyni dobrą fotografię... w słabych warunkach wbudowaną lampą czasem ciężko stworzyć takowe... a zewnętrzną możesz sobie poobracać jak dusza zapragnie, a nawet z kabla startować...
Pozdrawiam,
Robert
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Jeżeli nie odbijasz światła od 20 metrowego sufitu i nie jesteś przekonany do tego czy ta lampa Ci jest AŻ tak potrzebna to weź 430 EX. Na dworze rzadko osobiście wykorzystuje lampę. Pytanie jest czy w kościele robił będziesz cały czas czy też jednorazowo (ślub siostry, brata itd.). Weź do ręki jedną i drugą, poczytaj o nich i zastanów się co chcesz robić w fotografii.
No w ciemnym, bardzo ciemnym kościele to tylko wysokie ISO (640-800) i lampa 430 EX lub 580 EX![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Dodam tylko, że na dworze, także w dzień lampa się przydaje, np. kiedy robisz portret pod słońce. Wbudowana będzie do tego często za słaba.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie