Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: canon 350D - przebieg

ania_i_krzys
    Guest

Domyślnie canon 350D - przebieg

Witam

Od dawna jest wierny Canonom miałem kilka lustrzanek analogowych a teraz "przesiadłem" sie na lustrzanke cyfrową 350D.

poszukując aparatu czytałem rózne opisy na których mówiono, że aparat był wykorzystywany okazyjnie, ma mały przebieg...itp Gdzie indziej doczytałem się że standardowy przebieg to ok 15.000 zdjęc...

Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym przebiegiem...czy to zn. że tak jak w samochodzie trzeba robic przeglądy, wymiany podzespolów bo wytrzymuja tylko tyle...itp.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

cześci mechaniczne się zużywają jak w samochodzie. Najszybciej chyba migawka - powinna wytrzymać ok 50-70 tys.
    Co do przeglądów - jak mu nic nie jest (nie zgrzyta, nie piska :-) )to nie ruszasz
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przebieg czyli ile zdjęć zrobiono danym aparatem. Każdy model ma określoną przez producenta ilość "klapnięć" po którym może (ale nie musi) nastąpić "zgon" migawki. Im mniej zdjęć tym lepiej, ale sprawdzić możesz to tylko na Żytniej.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

lub w aparacie o ile nie zostalo ustawione w file numbering auto reset. Ja tak ustawiłem i teraz w sumie żałuję
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

Za Wikipedią: "Marketing to handel aktywny, wychodzący naprzeciw potrzeb klienta, próbujący odgadnąć skryte potrzeby klienta ...". Któżby, z przeglądających oferty aparatów używanych, nie chciał by mieć "nie śmiganej nówki" w cenie używanego.
    Osobiście nie zauważyłem ofert aparatów zniszczonych i intensywnie używanych o dużym przebiegu.
    40D, 350D, sigma 17-70 i 70-300APO, Canon 50 1.8 i 17-85 IS USM, 430EX, Sherpa 600, Digimate III, (na spółkę z córką)

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mattnick
    ub w aparacie o ile nie zostalo ustawione w file numbering auto reset. Ja tak ustawiłem i teraz w sumie żałuję
    I tak licznik się przekręca po przekroczeniu 9999 klapnięć, a i tak pokazuje ile zostało zrobione na danej karcie. Na Ultra II już dawno temu mi się licznik przekręcił, a na extreme III zbliża się do 2 tysięcy.

Cytat Zamieszczone przez Ania_i Krzys
    Gdzie indziej doczytałem się że standardowy przebieg to ok 15.000 zdjęc...
    Na swojej 350d zrobiłem już około 15 000 zdjęć i jakoś się nie zapowiada na to, żeby migawka padła. Myślę, że spokojnie można liczyć na 60 000 klapnięć.
    Ślubna
    No i niestety N.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wymiana migawki na Żytniej to też nie tragedia (finansowa) - ciekawe, czy już ktoś z 350D doświadczył zużycia migawki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    I tak licznik się przekręca po przekroczeniu 9999 klapnięć, a i tak pokazuje ile zostało zrobione na danej karcie. Na Ultra II już dawno temu mi się licznik przekręcił, a na extreme III zbliża się do 2 tysięcy.
    Przekręca się, ale katalogi liczone są dalej i na tej podstawie można oszacować (zakładajać że nie było resetu licznika) przebieg aparatu ;-)

Domyślnie

58 tys. moj 350D zrobil do chwili oddania go w inne dobre rece. dla mnie to tez sprzet spokojnie ze 100 tys. zrobi na jednej migawce

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    I tak licznik się przekręca po przekroczeniu 9999 klapnięć, a i tak pokazuje ile zostało zrobione na danej karcie.
    a nieprawda:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

licznik przekręca się po 99899 fotkach

dzięki temu wiem, że zrobiłem moim 350D około 35 tys. zdjęć - i aparat jeszcze jakoś tam żyje, ciekawe kiedy coś padnie - odpukać! 8) (na razie jest tylko trochę powycierany, czasami zacina sie spust, przybyło kilka hotpixeli, musiałem wydmuchać syfy z matrycy (w sumie dopiero 2 może 3 raz) i poza tym spokój, a nie oszczędzam go specjalnie i aparat ma prawie 3 lata).
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Uprawnienia umieszczania postów