Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: EOS350D paprochy na zdjęciach...

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

A co daje zdjęcie tego filtra? Czy to pomoze w jakikolwiek sposób w zdjęciach(ostrosc, itp)? (Na pewno łatwiej porysowac matrycę )
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez violinman23 Zobacz posta
    A co daje zdjęcie tego filtra? Czy to pomoze w jakikolwiek sposób w zdjęciach(ostrosc, itp)? (Na pewno łatwiej porysowac matrycę )
    A jak go chcesz zdjąć?? Chociaż w internecie widziałem gdzieś przepis na zdjęcie go w 20D chyba..
    Ten filtr pełni bardzo ważne funkcje - mianowicie:
    1. odcina pasmo podczerwieni od matrycy - zdjęcie go spowoduje że matryca będzie rejestrować także pasmo niewidzialne dla oka ludzkiego - jedyne zastosowanie (poza zabawą) to chyba astrofotografia - zresztą była wersja canona 20D bez tego filtra fabrycznie - właśnie dla astronomów 20D.
    2. Dodatkowo chyba ten filtr (tu na 100% nie jestem pewny) ma też właściwości wyostrzające (im mocniejszy tym obraz bardziej ostry) - ale za to im słabszy tym więcej można potem softem wyciągnąć (tu kojarzą mi się narzekania że 40D ma słabszy filtr niż 20D i 30D i stąd wrażenie mydła na niepodostrzanych programowo fotkach) więc wywalenie tego raczej ostrości nie polepszy
    3. Chroni matrycę przed patyczkami

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Aha. Czyli te mgławice widoczne na zdjęciach to efekt braku filtra... Wole jednak mieć ochrone przed patyczkami.
    Własnie jak to jest z ostroscią 40D? 30D robi ostrzejsze zdjęcia? 40D to podobno niesamowita maszyna do strzelania do ptaków, wiec ostrosc powinna byc niezła...
    Moje gnioty.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Aha. Czyli te mgławice widoczne na zdjęciach to efekt braku filtra... Wole jednak mieć ochrone przed patyczkami.
    Własnie jak to jest z ostroscią 40D? 30D robi ostrzejsze zdjęcia? 40D to podobno niesamowita maszyna do strzelania do ptaków, wiec ostrosc powinna byc niezła...
    Nie prowokuj ... bo zaraz zlecą się trolle i zacznie się kolejna zabawa zabawa.. jest już wątek na ten temat więc tam pytaj - ja powiem tak: robię tym z 400/5,6 czy z 85/1.8 lub 24-105 i nie mam powodów do narzekań - ale ja staram się robić zdjęcia a nie testy..

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

.....
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 30-12-2007 o 02:25

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    2. Dodatkowo chyba ten filtr (tu na 100% nie jestem pewny) ma też właściwości wyostrzające (im mocniejszy tym obraz bardziej ostry) - ale za to im słabszy tym więcej można potem softem wyciągnąć (tu kojarzą mi się narzekania że 40D ma słabszy filtr niż 20D i 30D i stąd wrażenie mydła na niepodostrzanych programowo fotkach) więc wywalenie tego raczej ostrości nie polepszy
    Heh, jest dokladnie odwrotnie - im cienszy filtr tym lepsza ostrosc ale wieksza podatnosc na np. more. W dyskusji o 1Ds jest sporo na ten temat. W kazdym razie zaczyna robic sie wesoly watek xD

Miej litosc . Ostrosc zalezy glownie od szkla i jego przeslony, roznice spowodowane filtrem/sensorami/matryca(mowiac oczywiscie o zblizonych modelach) to naprawde niedostrzegalna rzecz i pożywka dla panow od tablic testowych.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 30-12-2007 o 02:53

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Heh, jest dokladnie odwrotnie - im cienszy filtr tym lepsza ostrosc ale wieksza podatnosc na np. more. W dyskusji o 1Ds jest sporo na ten temat. W kazdym razie zaczyna robic sie wesoly watek xD
    No, ale pisałem że to nie na 100% - nawet jak jest odwrotnie to i tak nie zmienia to faktu że wpływa na to co napisałem i lepiej go nie wyciągać..

STITHO
    Guest

Widzę, że rozpętałem całkiem sporą dyskusję idącą nawet w stronę zmian konstrukcyjnych...
    Pozdrawiam Wszystkich
    STITHO

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Napiszę w ramach ciekwostki:

Brud będący w posiadaniu matrycy mojej 350'tki zaczął mnie tak denerwować, ze dzisiaj po powrocie z pleneru zdjąłem obiektyw, włączyłem sensor cleaning i jak rasowy serwisant zabrałem się za czyszczenie patyczkami do uszu. Najpierw elegancko filtr IR sie pomazał (rozmazałem te plamy co miałem), a później to chucnięcia i patyczki tworząc zgraną ekipę wyczysciły mi matrycke jak trza. I wcale jej nie porysowałem. Dlatego nie bójmy się stosować patyczków. Wazne zeby były miekke i nie gubiły nitek
    Moje gnioty.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Napiszę w ramach ciekwostki:

I wcale jej nie porysowałem. Dlatego nie bójmy się stosować patyczków. Wazne zeby były miekke i nie gubiły nitek

Ja pitole !!
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów