Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: EOS350D paprochy na zdjęciach...

Mieszany widok

STITHO
    Guest

Unhappy EOS350D paprochy na zdjęciach...

Witam...
    jestem użytkownikiem 350tki od jakichś 2 miesięcy i ostatnio na zdjęciu (na niebie) zauważyłem jakieś plamy. Sprawdziłem obiektyw i nic - czysty. Sprawdziłem lustro i też nic. Na matrycy też nic nie znalazłem, więc gdzie jeszcze może być jakiś syf, który widać na zdjęciach? Sprawdziłem zdjęcia i widać te paprochy przy wyższych przesłonach.
    Proszę poradźcie ewentualnie co i czym wyczyścić.
    Pozdrawiam
    STITHO

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STITHO Zobacz posta
    Witam...
    jestem użytkownikiem 350tki od jakichś 2 miesięcy i ostatnio na zdjęciu (na niebie) zauważyłem jakieś plamy. Sprawdziłem obiektyw i nic - czysty.
    W to można z grubsza uwierzyć ale...

Sprawdziłem lustro i też nic.
    Świetnie ! tylko że, baboloki na lustrze nie mają znaczenia dla zdjęć....

Na matrycy też nic nie znalazłem....

Tobie sie tak wydaje - powiedz proszę na jakiej przesłonie robione były inkryminowane zdjęcia ???

więc gdzie jeszcze może być jakiś syf, który widać na zdjęciach? Sprawdziłem zdjęcia i widać te paprochy przy wyższych przesłonach.
    Syf może być wszędzie - ogólnokrajowa nasza przypadłość.:razz: :razz:
    Co to są "większe przesłony ???"
    Jak bardzo jesteś sprawny manualnie ???
    Jeśli na poziomie "wow" to - serwis czyści matryce...... bedziesz miał spokój....

Jeśli na poziomie "wow+" grucha z apteki
    Jeśli na poziomie "wow++" zestaw za dwie paczki...
    Jeśli na poziomie "wow+++" kijaki do uszu + ogromna cierpliwość........
    Sukces nie przychodzi łatwo ;-)))))))
    Pozdrawiam!!!
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 27-12-2007 o 20:18

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega wyżej bardzo dobrze napisał.
    Jeśli te paprochy pojawiają się w przypadku większych przesłon f/14-22 to są to paprochy na matrycy.

Zapoznaj się z tematami: http://canon-board.info/showthread.p...czenie+matrycy
    http://canon-board.info/showthread.p...czenie+matrycy
    http://www.canon-board.info/showpost...16&postcount=3
    http://canon-board.info/showthread.php?t=10373
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

STITHO
    Guest

Dzięki za odpowiedzi...fotki były robione z przesłoną 22 - widać paprochy ostro, na przesłonie 14 rozmazane plamki...jeszcze raz zerknąłem na matryce dokładniej, podmuchałem gruszką i jest trochę lepiej.
    Pozdrawiam
    STITHO

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Ja miałem maleńkie syfy na zewnętrznej soczewce kita, a na zdjęciach objawiało się to tak:

http://img146.imageshack.us/my.php?image=img0595qm8.jpg

Przed dziobem szybowca sztuka i dwie nieco rozmazane po bokach.
    Grucha pomogła.
    Uwaga: przed czyszczeniem aparatu, szkieł proponuję sprawdzić monitor
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    Ja miałem maleńkie syfy na zewnętrznej soczewce kita, a na zdjęciach objawiało się to tak:

http://img146.imageshack.us/my.php?image=img0595qm8.jpg

Przed dziobem szybowca sztuka i dwie nieco rozmazane po bokach.
    Grucha pomogła.
    Uwaga: przed czyszczeniem aparatu, szkieł proponuję sprawdzić monitor
    Na zewnętrznej soczewce??? Przyklej papierek wielkości grochu i nic nie zauważysz..
    A ty o paprochu mówisz )))) hehehe dobre
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Kochani,no naprawde jest to wszystko pieknie w"szukaj "opisane, to duze teksty, nie chce sie madrzyc ale kazda zawarta tam informacja jest wazna.
    A przede wszystkim uzywane "narzedzia" i płyny.Nie to zebym w ogóle był taki leniwy ale sam pare razy pisałem o tym.No i za pare dni przybrudzi sie nastepnemu koledze pierwszy raz i dyskusja od nowa.? " delaa "pisze tak jak jest,wszystko ok.Ale tej wiedzy potrzebnej jest tam duzo i naprawde zachecam.Czysciłem juz nieraz. Naprawde nie problem, poczytac, troche rozsadku, i zaden problem[Oj,Tomek leniuszku ]Paprochy bedą nawet gdyby ktos przyspawal obiektyw.Chocby z gąbki tłumika lustra itp.Oczywiscie jezeli ktos juz ma watpliwosci to pomoge co moge ,ale najpierw kurcze spróbujcie poczytac to co juz dawno napisane.Pozdrawiam:smile:

Początki nałogu

Domyślnie

Też mam syfa na matrycy a aparat mam ten sam co ty tylko, że ok pół roku. Najlepsze jest to, że bardzo dbam przy zmianie szkła o to aby nic powpadało (bagnetem w dół, jak najszybsza wymiana itd.) a i tak uwalona W planie mam kupić taki delikatny pędzelek do malowania i delikatnie przejechać po filtrze (bo przed samą matrycą są filtry ). Jak to nic nie da to zestawik z allegro grucha, pędzelki itp. Jak to nic nie da to pewno jakaś chemia i jak nadal uwalone to do czyściciela :P

Śmiało spróbuj przedmuchać jakąś gruchą czy czymś, nie ma co się bać - to nie wybuchnie a matryca nawet jak jest delikatna jak jajko to pamiętaj, że jajko tak odrazu też nie pęka Jedyne o co bym zadbał, to o brak zasilania - czyi wyjąć baterie i poczekać na rozładowanie się kondensatorów itp.

Pochwal się jak poszło.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    T Jedyne o co bym zadbał, to o brak zasilania - czyi wyjąć baterie i poczekać na rozładowanie się kondensatorów itp.

Pochwal się jak poszło.
    Sprawa mimo że błacha ---- jednak jest za poważna żeby słuchać takich bredni jak kolega Grisza pisze .

Widać że nigdy w życiu nie zetknął się z problemem - teoretyk, dyletant, czytacz, dotykał lustrzankę w media- markcie na lince stalowej.....

Aku 100% naładowane - nawet soft Canona nie podniesie lustra i otworzy migawki do czyszczenia jak nie będzie miał dostateczną ilość prądu.
    Inaczej zamknie migawkę i opuści lustro np. na gruszkę.
    Co nie zmienia faktu że przed tym ostrzega.

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja bym radził to olać i nie przejmować się. Ja mam syfa widocznego nawet przy 1.4 a przy np 8 mam ich pełno.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów