Pokaż wyniki od 1 do 10 z 378

Wątek: Zakupy w FotoIt

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Jednak stwierdzenie, że klient, który gada o zniżce to biedny klient to dla mnie przegięcie. Wykładając XXXXX PLN no wiadomo, że jakby zostało trochę pieniędzy to człowiek by się ucieszył. I mówiąc na myśli, że w niektórych wypadkach mógłby to być większy rabat nie miałem na myśli tak jak mi to przypisał jeden z użytkowników oddania sprzętu za 100zł, albo za darmo.
    Pisałem o sytuacjach których byłem świadkiem wielokrotnie - gdy klient potrafił przez 20 minut negocjować zniżkę w wysokości 10-20 zł, przy zakupie towaru za około 2000 zł. Dla wyjaśnienia: były to sytuacje gdy osoba ta otrzymała już zniżkę około 50-100 zł ale dla nich to było mało. Takich ludzi nie potrafię zrozumieć.
    Odnośnie biednych klientów - co innego zapytać o upust, a co innego żądać upustu i biadolić przez pół godziny nad 20 zł. Nie można wymagać od sklepu żeby sprzedawał poniżej kosztów. Jest tu wielu fotografów ślubnych, może któryś napisze co sobie myśli o kliencie który godzinami negocjuje by otrzymał zdjęcia poniżej kosztów a wesele obsłużył za darmo. W sumie nie za darmo bo na weselu był a nic parze młodej nie dał, a mógł się najeść i napić. W sumie zdzierca bo nie dość że bawił się na weselu za darmo to jeszcze chce jakiś pieniędzy. Niewdzięcznik.

To że jakiś aparat kosztuje mniej w innym sklepie to chyba dobrze. Tylko dlaczego osoba biadoląca na to że nie dostała zniżki w Fotoit nie kupiła aparatu w poznaniu za 3600??? Przecież można było uzgodnić ze sklepem zakup z dostawą realizowaną przez firmę kurierską. Pewnie w warszawie też by się znalazł jakiś tip z podobną ceną.
    Generalnie powowdem dla którego wziąłem udział w tejdyspucie było to że ktoś twierdzi że sklep był zły bo ośmielił się nie mieć najniższych cen a ponadto nie dał mu zniżki której wcale dać nie musiał.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Jest tu wielu fotografów ślubnych, może któryś napisze co sobie myśli o kliencie który godzinami negocjuje by otrzymał zdjęcia poniżej kosztów a wesele obsłużył za darmo. W sumie nie za darmo bo na weselu był a nic parze młodej nie dał, a mógł się najeść i napić. W sumie zdzierca bo nie dość że bawił się na weselu za darmo to jeszcze chce jakiś pieniędzy. Niewdzięcznik.

.
    miałem przypadek,że przyszły pan młody powiedział: ".. jak pan spusci 100zł to pana bierzemy, no bo jak to moze być że kamerzysta bierze mniej a ma tyle obróbki i montazu ..??..." powiedziałem krótko, że ja mam swój cennik i nawet 10zł mniej się nie da... Młodzi sie nie odezwali a termin przez innych zajęty. Ja zamiast upustów daje gratisy niespodzianki...

Sam natomiast kupuję raczej w jednym sklepie i się targuję... A targuję się do cen bliskich na rynku... Jeśli cena np za lampę u tipa np. na 580exII 1600 a u "mojego" sprzedawcy 1750 to trudno sie nie targować. Mam jednak świadomość ewentualnej reklamacji sklepowa vs CP więc proponuję cenę jak u TIPa i dostaję minimalnie wyższą i kupuję u "mojego"...Prosty normalny mechanizm...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 28-12-2007 o 10:03

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    miałem przypadek,że przyszły pan młody powiedział: ".. jak pan spusci 100zł to pana bierzemy, no bo jak to moze być że kamerzysta bierze mniej a ma tyle obróbki i montazu ..??..." powiedziałem krótko, że ja mam swój cennik i nawet 10zł mniej się nie da... Młodzi sie nie odezwali a termin przez innych zajęty. Ja zamiast upustów daje gratisy niespodzianki...
    no to ty jesteś gorszy od fotoit

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta

Sam natomiast kupuję raczej w jednym sklepie i się targuję... A targuję się do cen bliskich na rynku... Jeśli cena np za lampę u tipa np. na 580exII 1600 a u "mojego" sprzedawcy 1750 to trudno sie nie targować. Mam jednak świadomość ewentualnej reklamacji sklepowa vs CP więc proponuję cenę jak u TIPa i dostaję minimalnie wyższą i kupuję u "mojego"...Prosty normalny mechanizm...
    Otóż to Marku, jeśli ja mam zapłacić w FotoIT za body 3899zł, a w Poznaniu nowa sztuka jest wystawiona za 3550/3600zł to logiczne, że będę się targował. A czasami targuje się z czysto dyplomatycznego podejścia do sprawy na zasadzie sprawdzenia jak sprzedawca zareaguje, mimo, że te 50zł nie robi mi różnicy. Kwestia sprzedawcy.

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta

Jak by nie patrzeć robimy tu niezła "krecią robotę", a w FOTOIt lepiej sie nie przyznawać do członkostwa w CB;-))))
    Czemu? Co masz na myśli?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 28-12-2007 o 11:47
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Czemu? Co masz na myśli?
    Po lekturze całego wątku część osób zapewne pojedzie do Łomianek zamiast na Czerniakowską:-)
    Biegam, bo lubię

Miasto
    kielce

Domyślnie

A czasami targuje się z czysto dyplomatycznego podejścia do sprawy na zasadzie sprawdzenia jak sprzedawca zareaguje, mimo, że te 50zł nie robi mi różnicy. Kwestia sprzedawcy.
    I jeżeli ci sklep nie da upustu to czy z czysto dyplomatycznego podejścia opisujesz potem sklep jako niewiarygodny, nie wart polecenia a sprzedawców jako oszustów?

swoją drogą ciekawe ile ten sklep oferujący cenę 3600 zaoferował upustu od wystawionej ceny? W stanach ten aparat kosztuje poniżej 1200 dolarów czyli około 3000 zł a przecież oni tam też już mają jakąś marżę. Czyli sklep w poznaniu mógłby dać co najmniej 600 zł upustu.
    Tą metodą dojdziemy do absurdu i tego o czym pisałem że nawet jak ktoś sprzeda ten aparat za 100 zł to i tak znajdzie się niezadowolony który zapyta: a dlaczego nie za 99 zł? Tylko czy to jest powód do tego żeby pisać o sklepie że nie dba o klienta?
    Wymaganie od jednego sprzedawcy żeby dał taką samą cenę jak inny jest błędne. Sprzedawcy mają różną ilość pracowników, różne opłaty za dzierżawę, i np różnych dostawców - w Poznaniu często biorą z hurtowni niemieckich.
    Po to prawie dwadzieścia lat temu uwolniono ceny produktów żeby cenę określały instrumenty ekonomiczne. Jeżeli sklep określi cenę zbyt wysoką to najwyżej nie sprzeda. A klient po to ma głowę (dodatkowo teraz internet, telefon itp) żeby znalazł najlepszą dla siebie ofertę. To że jakiś sklep jest drogi wcale nie oznacza że jest zły.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I jeżeli ci sklep nie da upustu to czy z czysto dyplomatycznego podejścia opisujesz potem sklep jako niewiarygodny, nie wart polecenia a sprzedawców jako oszustów?
    Nie umiesz czytać? Opisuje sytuację opierając się o to, że można ten sprzęt kupić w Łomiankach i NIE NAZYWAM NIKOGO OSZUSTEM.

NIM NASKOCZYSZ NA KOGOŚ SWOIMI WYWODAMI PRZECZYTAJ UWAŻNIE CO SIĘ PISZE!!!!!!!!!!!!!!

Raz źle odliczyłem kwotę (bo samochód na wodę nie jeździ i totalny przypadek sprawił sytuację dalszą) kupując chyba Sigmę i brakowało mi groszowej sprawy 25zł czy 35zł i musiałbym lecieć do bankomatu o czym powiedziałem, że proszę odłożyć skoczę do bankomatu bo brakuje mi tej kwoty którą wymieniłem (nie robiłem tego celowo). I sam sprzedawca zaproponował, żebym już nie zawracał sobie głowy i uśmiechnął się i powiedział : "rabat od firmy". Koniec! Czasami człowiek powie dla żartu "A może jakiś rabacik?" i usłyszy: "OK, 50zł". I tak jak napisał Marek każdy się targuje wiedząc, że u TIPa albo gdzieś dalej może kupić taniej, ale np. boi się wysyłki, a nie ma możliwości jechać do Wrocławia czy Gdańska to decyduje się na kupno w Warszawie i chce rabat.

swoją drogą ciekawe ile ten sklep oferujący cenę 3600 zaoferował upustu od wystawionej ceny? W stanach ten aparat kosztuje poniżej 1200 dolarów czyli około 3000 zł a przecież oni tam też już mają jakąś marżę. Czyli sklep w poznaniu mógłby dać co najmniej 600 zł upustu.
    Tą metodą dojdziemy do absurdu i tego o czym pisałem że nawet jak ktoś sprzeda ten aparat za 100 zł to i tak znajdzie się niezadowolony który zapyta: a dlaczego nie za 99 zł? Tylko czy to jest powód do tego żeby pisać o sklepie że nie dba o klienta?
    Wymaganie od jednego sprzedawcy żeby dał taką samą cenę jak inny jest błędne. Sprzedawcy mają różną ilość pracowników, różne opłaty za dzierżawę, i np różnych dostawców - w Poznaniu często biorą z hurtowni niemieckich.
    Po to prawie dwadzieścia lat temu uwolniono ceny produktów żeby cenę określały instrumenty ekonomiczne. Jeżeli sklep określi cenę zbyt wysoką to najwyżej nie sprzeda. A klient po to ma głowę (dodatkowo teraz internet, telefon itp) żeby znalazł najlepszą dla siebie ofertę. To że jakiś sklep jest drogi wcale nie oznacza że jest zły.

Nie interesuje mnie ile zarobi tamtej sprzedawca co miał body za 3600zł.
    Ja podkreślam Ci jeszcze raz, licząc na rabat, który raz w FotoIT powiedziałem dla żartu (sytuacja z Sigmą), a drugi właśnie teraz chcąc kupić 40D (i zapewne wkrótce 580 EX II) było pytaniem celowym i nie określam czy 100zł było dla mnie wystarczające czy nie, bo jakbym musiał i nie miał wyjścia to bym kupił bez rabatu.

I PODKREŚLAM CI JESZCZE RAZ: NIE OCZEKIWAŁEM, TAK JAK PRÓBUJESZ MI WMÓWIĆ TO NA FORUM, ŻE SPRZĘT TEN DOSTANE ZA 100zł, ANI ZA 99zł - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM I NIE PISZ TAKICH RZECZY.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Miasto
    kielce

Domyślnie

NIM NASKOCZYSZ NA KOGOŚ SWOIMI WYWODAMI PRZECZYTAJ UWAŻNIE CO SIĘ PISZE!!!!!!!!!!!!!!
    I PODKREŚLAM CI JESZCZE RAZ: NIE OCZEKIWAŁEM, TAK JAK PRÓBUJESZ MI WMÓWIĆ TO NA FORUM, ŻE SPRZĘT TEN DOSTANE ZA 100zł, ANI ZA 99zł - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM I NIE PISZ TAKICH RZECZY.
    ale przecież ja ci nic nie wmawiam. Nie piszę że nazwałeś. Na końcu był znak zapytania i w środku zdania słowo "czy". BYŁO TO PYTANIE!!!!!!!!!.

Niejako przy okazji twojej wypowiedzi odniosłem się do czegoś co spotykam dość często - nazywania przez ludzi (NIE PRZEZ CIEBIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- czy wystarczy jak będę to dodawał?) innych oszustami tylko dlatego że nie spłenili ich pragnień bo nie mieli takiego obowiązku ani chęci. I faktycznie twoja wypowiedź mnie do tego skłoniła, ale pisząc to nie miałem na myśli ciebie. Jeżeli poczułeś się tak bardzo urażony to poproszę o usunięcie wszystkich moich postów z tego wątku jeżeli jest to możliwe.
    Ty (teraz piszę o twojej wypowiedzi) liczyłeś na coś więcej niż 100 zł i miałeś prawo się poczuć zawiedziony, ale tez sklep nie miał żandego, najmniejszego obowiązku udzielić ci większego rabatu. NIE NAPISAŁEŚ ŻE POCZUŁEŚ SIĘ ZAWIEDZIONY ale w kontekście całości wypowiedzi można odnieść takie wrażenie że poczułeś zawód. Szczególnie że zawarte jest to wszystko w wątku, który mówi o nieuczciwości sklepu i nagannych praktykach przez niego prowadzonych - bo można uznać za naganne sprzedawanie towaru bez kodów na pudełku, co powoduje że kupujący nie ma możliwości odzyskać od canona określonych środków.

I nie wiem jak ty, ale ja osobiście chciałbym dostać sprzęt wart 4000 zł za 100 zł, a najlepiej za darmo.

Fan Nr 1 napisał: "Rabat to jeden ze sposobu zwiększenia sprzedarzy. Rabat dajesz po to by zarobić więcej a nie mniej . Chodzi tu o przywiązanie klienta , o sprawienie by nastepne zakupy zrobił u Ciebie. Dając rabat nikomu nie robisz łachy. Jak rozdawałes rabaty na prawo i lewo bez rezultatu - to znaczy , bez obrazy, kiepski z Ciebie sprzedawca"

więc muszę wyjaśnić:
    Co to rabat to wiem - stolica Maroka (TO BYŁ ŻART dla rozładowania - bo chyba trzeba wszystko pisać)
    Tyle że nikt nie musi stosować tego w handlu - jeżeli nie chce - bo takie jest prawo. A nawet w sklepie w którym zwyczajowo daje się duże upusty od ceny nie każdy musi taką ulgę otrzymać. Zależne jest to od sprzedawcy. To sprzedawca (a raczej właściciel) decyduje czy i komu ma tego rabatu udzielić.
    A sprzedawcą nie jestem. Po prostu jestem tylko upierdliwy i się czepiam.

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

,Co to rabat to wiem ,A sprzedawcą nie jestem. Po prostu jestem tylko upierdliwy i się czepiam.

A to przepraszam , bo z Twoich wypowiedzi odnosłem wrażenie, że rabat to rodzaj wymuszanej przez upierdliwych klientów jałmużny :smile: .

A co do tego, że to sprzedawca decyduje co, ile i komu to pełna zgoda. :-)

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

O to od początku chodziło. Każdy ma wolny wybór i sam decyduje. Kupuje bądź nie. Dzięki temu sklepy trwają, budują swoją pozycję na rynku, bądź upadają.
    Nikt tu nie nazywał FOTOIt sklepem niewiarygodnym wskazując jako powód brak upustu (przynajmniej ja nie zauważyłem takiego sformułowania). Jednak zastrzeżenia do obsługi wolno i należy zgłaszać - być może uchroni to kogoś od niemiłego rozczarowania/straty czasu.
    Biegam, bo lubię

Uprawnienia umieszczania postów