Page 4 of 15 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast
Results 31 to 40 of 150

Thread: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Początki nałogu SebaWolf's Avatar

Default brightness +50 i contrast +25

A ja mam pytanie - Czy zostawiacie defaultowo ustawione: brightness +50 i contrast +25 ? Nie chodzi o pojedyńcze przypadki, tylko ogólnie przy masowej obróbce rawów. Dlaczego Adobe tak to sobie wymyślił nie wiem, może ktoś z szanownych forumowiczów mnie oświeci

Uzależniony iREM's Avatar

Quote Originally Posted by SebaWolf View Post
    A ja mam pytanie - Czy zostawiacie defaultowo ustawione: brightness +50 i contrast +25 ? Nie chodzi o pojedyńcze przypadki, tylko ogólnie przy masowej obróbce rawów. Dlaczego Adobe tak to sobie wymyślił nie wiem, może ktoś z szanownych forumowiczów mnie oświeci
    No właśnie też mnie to wnerwia.
    Zajrzyj tu:
    http://canon-board.info/showthread.p...141#post400141

U mnie to fajnie działa.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony miklo's Avatar

ACR (i LT) nie czyta przecież ustawień jasności z RAWa (tzn tych ustawionych w menu aparatu) a ustawia swoje dafaulty. W czym problem? Do każdej foty dobiera się to i tak oddzielnie. To są wartości "na start".

Quote Originally Posted by miklo View Post
    ACR (i LT) nie czyta przecież ustawień jasności z RAWa (tzn tych ustawionych w menu aparatu) a ustawia swoje dafaulty. W czym problem? Do każdej foty dobiera się to i tak oddzielnie. To są wartości "na start".
    Skoro wartości na start są na plus 50 jasność, to jest uczucie jakby robiło się bardzo ciemne foty, a tak nie jest. Chcielibyśmy mieć to na zero po prostu - ot tak na dzień dobry.

Pełne uzależnienie

A to nie jest tak, ze przy B - 0, C - 0 oraz zresetowaniu krzywej kontrastu, dostaje sie liniowy obraz z surowego rawa? Dopiero wprowadzenie jakiejs krzywej oraz podniesienie jej (B) i zmiana kata nachylenia (C) doprowadza do tego, ze z liniowego, mdlego zlepku pikseli, pojawia sie wywolany rawik?
    .

Quote Originally Posted by dr11 View Post
    A to nie jest tak, ze przy B - 0, C - 0 oraz zresetowaniu krzywej kontrastu, dostaje sie liniowy obraz z surowego rawa? Dopiero wprowadzenie jakiejs krzywej oraz podniesienie jej (B) i zmiana kata nachylenia (C) doprowadza do tego, ze z liniowego, mdlego zlepku pikseli, pojawia sie wywolany rawik?
    teoria teorią, ale sprawiedliwość musi być po naszej... ;-)
    odpal tego samego rawa w DPP i w ACR. Zobacz parametry na dzień dobry.

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by iREM View Post
    teoria teorią, ale sprawiedliwość musi być po naszej... ;-)
    odpal tego samego rawa w DPP i w ACR. Zobacz parametry na dzień dobry.
    Zapewne DPP nie pokazuje, ze RAW zostal potraktowany krzywa w celu wstepnego "wywolania". DPP musi poddac surowego RAWa obrobce krzywa, inaczej widziany obraz bylby mdly i bez kontrastu (wynika to z prawie-liniowosci matrycy). Dopiero taki obraz prezentuje jako wejsciowy do korekcji B & C. Mysle, ze dlatego wartosci tych parametrow sa ustawione na 0. To, o ile namieszal najpierw w krzywych, jest niewiadoma. My mozemy to skorygowac przesuwajac B & C na +/-. Ale juz PO jakims tam nadaniu krzywej.
    Natomiast dla ACR/LR RAW jest punktem startu, jesli chcesz zobaczyc jak wyglada RAW po demozaikowaniu, skrec wszystko na zero (o ile pamietam jest tam taki profil). To co DPP robi "po cichu", ACR/LR pokazuje jako default, stad wartosci poczatkowe, miedzy innymi, B & C. Przynajmniej ja to tak rozumiem...
    .

Początki nałogu Sempoo's Avatar

Quote Originally Posted by dr11 View Post
    [...]jesli chcesz zobaczyc jak wyglada RAW po demozaikowaniu, skrec wszystko na zero (o ile pamietam jest tam taki profil). To co DPP robi "po cichu", ACR/LR pokazuje jako default, stad wartosci poczatkowe, miedzy innymi, B & C. Przynajmniej ja to tak rozumiem...
    I ten profil nazywa się Zero'ed - przy imporcie RAWów w LR można ustawić jaki profil zostanie przypisany. Osobiście zawsze zasysam wszystko wyzerowane - lubię się bawić w wywoływanie samemu, a nie że program tą pracę za mnie wykonuje.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Quote Originally Posted by Sempoo View Post
    I ten profil nazywa się Zero'ed - przy imporcie RAWów w LR można ustawić jaki profil zostanie przypisany.
    w którym miejscu ??
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Początki nałogu Sempoo's Avatar

Quote Originally Posted by Myszoor View Post
    w którym miejscu ??
    W oknie importu - Information to Apply: Develop Settings (3 rubryka od dołu).
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Page 4 of 15 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast