"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dziwne by było gdyby nie wypuścili aparatu z FF skoro ją produkują dla Nikona. Szkła już od początku robią pod FF więc to tylko kwestia czasu. Będzie jeszcze jedna puszka z matrycą jak w D3 a w dodatku raczej przeznaczona amatorów, bo na rynek profi to dla Sony jeszcze za wcześnie.
A wtedy się ludziska na to rzucą, olewając pazernego Canona, który doił z nas bezczelnie kasę![]()
jakie szkla?
moze ustalmy o czym mowimytzn. zgadzam sie, Sony ma udzialy w Tamronie (nie wiekszosciowe, ale jakies tam sa), a Tamron jest ta firma, ktora pakowala soczewki w tubusy z napisem Konica-Minolta a ostatnio Sony. ale okreslanie tego "Sony robi szkla" to jednak naduzycie semantyczne
a poza tym nieprawdziwe, bo takie rzeczy jak Tamron (o pardon, Sony) 11-18 czy 18-70 sa ewidentnie nie pod pelna klatke
a ze Sony dalej sprzedaje konstrukcje optyczne sp. Minolty, ktore byly zaprojektowane pod pelna klatke... a co ma produkowac, jesli to juz jest gotowe, znane uzytkownikom i nie wymaga zadnego nakladu projektowego ani zadnej wiedzy z dziedziny optyki?![]()
Tyle że ten FX Nikona nie jest od Sony.
Jacku i po co ta ekscytacja? D3 jest fajny ale nie bez wad to jedno. Drugie, z tym Ds-em to też nie do końca tak jest jak piszesz, bo ja widziałem sporo sampli w sieci z których wynika, że Ds produkuje mnóstwo szczegółów i idąc Twoim tokiem rozumowania co do D3 to też się pewnie okaże, że jednak da się z Ds-a wyciągnąć dużo więcej niż z innych puszek na rynku. Dlatego nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków z chwilowej sytuacji. Do tego porównywanie 5D i D3 w obecnej sytuacji ma co raz mniejszy sens, bo A. różnica w cenie niemal trzykrotna, B. 5D jak na cyfrę to staruszek.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-12-2007 o 23:52
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mnie mało co rusza, jesli chodzi o sprzęt, bo to nie jest najistotniejsze. Ale możliwości D3 na wysokich ISO mnie zadziwiają (to naprawdę nie jest proste :smile: ) i zmuszają do przemysleń, czy to się przypdakiem nie nadaje dla mnie. Mogę wejść na 400 i 800 ISO. To sporo ułatwi w terenie. Tylko ja mało robię w terenie. Ale jednak robię. Mam straszna zagwozdkę czy wydać z 14 tys :smile:
Jakie ma wady D3 wg ciebie? Dla wszystkich - jedną - nie ma zupełnie na skraju pól AF (jak D300). Jak dla mnie mało MPx. Z tym, że nie wiem czy czekać na więcej, bo jak się doczekam, a w body będzie silny filtr AA, to się okaże, że czekałbym niepotrzebnie. I to jest prawdopodobne. Ostatnia wada - to cena. Innych wad - brak. Co tu robić? Gdybym miał drukarnie, to bym sobie wydrukował trochę banknotów :smile:
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Ja też.
Wady dla mnie: bardzo mały bufor w raw, brak skrajnych krzyżowych (w starych jedynkach też tak było i dziwię się, że Nikon powiela ten błąd). No i Nikonowska ergonomiajak dla mnie tragedia ale gdyby to włożyli do jakiejś fajnej puszki najlepiej bez wbudowanego gripa to kto wie
?
Kapitan Wagner
bufor mały czy duży nieistotne - ważne czy się go da zapełnić, a na "wolnej" karcie Sandisk III zapis na kartę jest błyskawiczny. Nie testowałem naprawde długich serii, nie mój temat. Dla zabawy spróbuje następnym razem.
to żart oczywiście, bo jak dostałem obie jedynki C do reki, to nie wiedziałem jak sie zdjęcia robi. Przez to mam skopane sample z tych puszek. Jak można jedynkami robić zdjęcia?![]()
Na powaznie - to zapewne kwestia przywyczajenia, ergonomia nikona jest świetna, szczególnie jak się nimi robi od lat. Rozumiem poczatkowe kłopoty przesiadkowicza i to tyle w tym temacie.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Jacku na poważnie dla mnie ergonomia Nikona to jest porażka. Fociłem D50, D70 - dużo, D200 -trochę i D2Xs też. Pewnie bym się przyzwyczaił ale po co się męczyć skoro jest ....
. To oczywiście rzecz osobistych upodobań ale skoro o tym piszemy to nie mam skrupułów
w wyrażaniu własnej opinii.
Co do bufora to znów dla mnie to bardzo ważne.
Kapitan Wagner