Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 109

Wątek: nikon d300 w końcu w sprzedaży :)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

czyli Nikon zrobil calkiem niezle algorymy odszumiania. ci, ktorzy ogladaja tylko piksele i szum kolorowy moga nawet nie zauwazyc, ze foty sa wyprane ze szczegolow i przejsc tonalnych i wygladaja jak powiekszane z 3Mpix
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    ten nikkor 14-24 to mi sie po nocach sni....
    Taaa, ale na niego sie nie da zalozyc chociazby polara, a to dla wielu potencjalnych nabywcow moze byc dyskwalifikujace

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czyli Nikon zrobil calkiem niezle algorymy odszumiania. ci, ktorzy ogladaja tylko piksele i szum kolorowy moga nawet nie zauwazyc, ze foty sa wyprane ze szczegolow i przejsc tonalnych i wygladaja jak powiekszane z 3Mpix
    Zajrzyj tutaj, co prawda D3, ale popatrz na ilosc szczegolow, szumy, apotem na iso
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

fakt że na ISO 3200 jest utrata szczegułów ale to nie FF a więc jest naprawdę dobrze. ISO 1600 w pełni uzywalne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    fakt że na ISO 3200 jest utrata szczegułów ale to nie FF a więc jest naprawdę dobrze. ISO 1600 w pełni uzywalne.
    zgadzam sie. i to jest mniej wiecej to co Canon ma od czasow 20D. tylko Canona akurat zostawia po stronie uzytkownika jezdzenie zmiekczaniem, a Nikon daje gratis. prawda, ze niezle daje, bo to wyglada bardzo przyjemnie 1:1 i pewnie tez sie dobrze drukuje. a ze na dodatek w inzynierskich testach na szumy wychodzi ladnie - to dla ludzi nie uzywajacych mozgu do analizy tego co widza jest duza zaleta.

ogolnie, to ten CMOS Nikona wyglada na w pelni konkurencyjny do tego co ma Canon. co jak sie doda wypasiona puche daje bardzo rozsadny sprzet semi-pro. cos czego od jakiegos czasu brakowalo w systemie Nikona i co na pewno zgwalci rachunki bankowe wielu posiadaczy szklarni F-mount no, moze nie do konca "zgwalci", bo odbedzie sie to z przyjemnoscia posiadaczy rachunkow

porownywanie D300 z 5D czy z 40D ma, IMHO, malo sensu. to jest inny sprzet dla innych odbiorcow i bezposrednio moze konkurowac cena nie mozliwosciami czy funkcjami.

jedyne porownania jakie w tym momencie mozna robic, to jakiej klasy matryce i systemy AF poszczegolne firmy laskawie wydobyly z szuflad. Nikon poki co zarzucil niezle nowosciami i to, z punktu widzenia uzytkownika jest bardzo chwalebne. pozostaje miec nadzieje, ze Canon tez nie bedzie gorszy i zejdzie z piedestalu. de facto juz "ruszyla bryla z posad swiata" bo swiety Canon wypuscil do sprzetu amatorskiego (30D, 40D) "profesjonalny ficzer uzywany profesjonalnie przez mega-profesjonalnych uzytkownikow" (nabijam sie z folderow reklamowych 5D) zwany potocznie pomiarem punktowym chyba nawet bym sie nie zdziwil, gdyby w nastepcy 5D laskawy Canon zechcial normalnie rozwiazac (Bahrd, jestes?) Mirror LockUp, o co od tylko 20 lat blagaja uzytkownicy. uszczelki w 5DII to byloby bardzo mocne uderzenie, ale kto wie...

ale tak ogolnie, to mi to dynda lece tluc w Call of Duty a jutro na focenie jakis milych lokalnych wiatrakow, krowek i Noordzee
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    No to w końcu lepsze od 5D, porównywalne czy tylko używalne? Jak dla mnie na każdej czułości wyraźnie widać przewagę 5D. D300 jakieś takie mydlane a i tak lepsze niż D200 i D40.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

chyba nawet bym sie nie zdziwil, gdyby w nastepcy 5D laskawy Canon zechcial normalnie rozwiazac (Bahrd, jestes?) Mirror LockUp, o co od tylko 20 lat blagaja uzytkownicy
    Piszą tu, że w nowym 1Ds "You can't assign it [SET button] to MLU."

ale tak ogolnie, to mi to dynda lece tluc w Call of Duty a jutro na focenie jakis milych lokalnych wiatrakow, krowek i Noordzee
    Jakby jakaś malownicza mgiełka się trafiła, to poproszę pokazać kilka ujęć
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gdyby w nastepcy 5D laskawy Canon zechcial normalnie rozwiazac (Bahrd, jestes?) Mirror LockUp, o co od tylko 20 lat blagaja uzytkownicy. uszczelki w 5DII to byloby bardzo mocne uderzenie, ale kto wie...

A ja jeszcze poprosze mozliwosc konfiguracji bf i ff pod kazde szkielko i AF jak chocby 40D i zostawienie jakosci obrazu z 5D, a wsio do 8000 i w przyszlym roku ta pucha jest moja
    Call of Duty juz skonczylem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd
    Jakby jakaś malownicza mgiełka się trafiła, to poproszę pokazać kilka ujęć
    o czym ty do mnie piszesz?
    wody na mgle to akurat w tym kraju nigdy nie zabraknie, ale... ale zeby byla mgla to musi byc cisza w powietrzu, a od Morza Polnocnego non stop wieje, i to tak, ze Scyzoryki moga mowic o lekkiej bryzie u siebie

tubylcy mowia, ze mgla to sie tu zdarza, nawet czesto, ale w tym roku nie bardzo wyszlo

ale cos tam ze zdjec pokaze. jak nie ladna mgle to chociaz znad morza jakis mooie landschap

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    A ja jeszcze poprosze mozliwosc konfiguracji bf i ff pod kazde szkielko i AF jak chocby 40D i zostawienie jakosci obrazu z 5D, a wsio do 8000 i w przyszlym roku ta pucha jest moja
    ja bym prosil drabinke ekspozycji do +/-3 dzialek, bo przy rozpietosci tonalnej siegajacej lekko liczac 7EV drabinka na +/-2 EV to sa jaja z inteligencji uzytkownikow moze moje dziecko doczeka dnia, gdy Canon laskawie to dostrzeze

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Call of Duty juz skonczylem
    ja tez, ale sobie kupilem nowa karte graficzna, wiec poki co w COD2 tluke na Hard, a jak skoncze i mi z Polski COD4 przyjedzie to bedzie COD4.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

...gdyby w nastepcy 5D laskawy Canon zechcial normalnie rozwiazac (Bahrd, jestes?) Mirror LockUp, o co od tylko 20 lat blagaja uzytkownicy...
    5D nie ma 20 lat.

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    No to w końcu lepsze od 5D, porównywalne czy tylko używalne? Jak dla mnie na każdej czułości wyraźnie widać przewagę 5D. D300 jakieś takie mydlane a i tak lepsze niż D200 i D40.
    porównywalne, dlatego że efekt końcowy to albo oglądanie zdjęcia na monitorze albo wydruk. tu różnic nie będzie i jestem przekonany że ich poprostu nie da się zobaczyć na czułości do 3200. Fakt trochę szczegułów brak W D300 przy ISO3200, ale w przypadku canona po usunięciu czerwono-zielonego szumu też drobne detale zanikną i będzie identycznie. D300 bardziej do reporterki się nadaje (uszczelnienia, AF) a 5D do studia, choć oczywiście 5D w reporterce nie zaiwidzie ale czasem można stracić ujęcie. Jakość mimo wszystko w 5D lepsza przy powiększeniach 100% ale tak jak wspomniałem w wydruku nie ma to znaczenia. Jeśli ktoś siedzi w canonie to bez sensu będzie zmiana systemu, ale jeśli ktoś dopiero wybiera i ma 10.000 PLN na sprzęt to ma dylemat bo obydwa aparaty dają dużo i są warte uwagi. Niektórzy twierdzą że D300 powinno porónywać się z 40D ale ja wolę porównywać co daje dany system w danym przedziale cenowym. Na 40D Nikon mam nadzieję odpowie następcą D80. Póki co ciesze się że coś sie dzieje i czekam na krok Canona i mam nadziejęże też pozytywnie zaskoczy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 01-12-2007 o 10:43

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów