Zaraz zaraz - to ja nie rozumiem podejscia, gdzie ludzie doszukuja sie przepasci jakosciowej pomiedzy 5D a 1D Mark III. Jest? Jest. Tylko nie przepasc a pewna roznica w wielu przypadkach nie do odczucia (nie tylko w fotoreporterce). I tak jak moze nie ma wielkiej roznicy w szczegolach, to juz np. w druku lepiej dysponowac wieksza rozdzielczoscia - nawet o 2 MPx. Poza tym byly glosy, ze skoro wypuscili nowego Marka z takim karabinem maszynowym w cropie, to widocznie na FF sie jeszcze nie da. A tu zdziwkoNie dosc, ze da sie 9-10 kl/s przy FF, to jeszcze z wieksza matrycą
![]()
Wiec Ci tlumacze - skok w tej klasie o 2 megapixele jest mniejszy niz o 4 :wink: I tego zaluje. Jestem grafikiem ale tez fotografem. Robie fotoreporterke (nie slubna) i naleze wlasnie do tych, ktorym te 12 MPx by sie przydalo i... wystarczylo. I mysle, ze nie jestem w tym odosobniony.
A dla chetnych zamieszczam rys. pogladowy ukazujacy jakiej wielkosci zdjecia generuja aparaty z roznymi matrycami na formacie A3. Moze komus sie przyda.