Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: czas naświetlania 30 sekund

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Nalezy tez wziac poprawke na to, ze gdy mamy wlaczona redukcje szumow przy dlugich czasach, aparat po normalnej ekspozycji zrobi druga, ciemna, z takim samym czasem naswietlania (dark).
    Tą opcję należy raczej wyłączyć - szkoda czasu i baterii.

Cytat Zamieszczone przez illy Zobacz posta
    a ja mam pytanie jak mierzycie swiatlo w takim wypadku
    5 minut, 4 godziny, to chyba juz bardzo mala dziura przeslony, coby za duzo swiatla nie wpadlo, sa na to jakies patenty czy robicie najpierw foto testowe?
    Za dużo nie wpadnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Schwarzschilda
    A tu cały artykuł: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4306
    Ogólnie - przysłonę tak by mieć ostro/odpowiednią GO, czas jaki się podoba, iso 100, statyw, wężyk z blokadą, tryb Bulb i jazda.

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W obszarach zamieszkalych niemalym problemem jest tez "zanieczyszczenie" nieba sztucznym swiatlem. Skutecznie zmniejsza kontrast gwiazd na niebie.
    Potwierdzam, mieszkam w samym centrum Warszawy i gwiazd praktycznie nie widać. W nocy niebo jest rozświetlone światłami miasta. To czasem pozwala uzyskać fajne efekty, ale dyskwalifikuje astro-foto...

W angielskiej wiki jest o tym artykuł: http://en.wikipedia.org/wiki/Light_pollution

Trzeba będzie kiedyś pojechać ze sprzętem gdzieś na wieś na noc...
    EOS

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PS. Sniper88, wspaniale zdjecie!
    Szkoda tylko ze nie moje

Swoja droga - jak w takich ciemnosciach ustawiac ostrosc? Po prostu na nieskonczonosc, czy trzeba troche cofnac pierscien (zakladam, ze zdjecie jest przy max. otworze przyslony)

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Mam pytanie czy iso zostawiacie na 100 czy czy nieco większe ?
    To zalezy co chcesz osiagnac-jezeli gwiazdy maja byc rozmytymi liniami, to iso im mniejsze, tym lepsze
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 12-11-2007 o 18:47
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru?
    Aparat i statyw w dłoń
    Ja z czystej ciekawości kilka dni temu pstryknąłem 50'tką na 35mm kilka zdjęć na zalegającej w lodówce Superii, przy czasach 0,5 - 15sek.
    5 minut temu oglądałem wywołany film pod silnym powiększeniem.
    Rezultat ? Poruszeń brak.
    Dzięki temu wątkowi nie mam już takiego parcia na OM-1 z MLU :-)
    Może to zasługa kombinacji: 690g aparatu i 4300g statywu

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

Dzieki Vitez za linki
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru?
    nie miałem czasu na zrobienie PDF'a z artykułu
    ale tu są jpgi HiRes(kliknij na fotkę):

artykuł dotyczy stosunkowo krótkich czasów do 2 sec.

co do "powiewów wiatru" i innych takich...to staram się robić w bezwietrzna noc, najlepiej z dala od dróg, by zminimalizować wstrząsy powstałe na skutek przejeżdżających samochodów, wbijam głęboko w ziemie kolce swojego statywu, dodatkowo worki z piaskiem i na każdą nogę staram sie nie tupać, nie chodzić i (nie oddychać), odpalam migawkę z kabla ... w tych warunkach MLU może tylko pomóc ....
    pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Bajo
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

Takie pytanie mam czy wiecie może czy węzyk spustowy RS-80N3 będzie pasował do 400D?? w większości ofert jest napisane że tylko do serii ,,dziesiątek" (30D,40D) i ,,jedności'' (5D)
    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bajo Zobacz posta
    Takie pytanie mam czy wiecie może czy węzyk spustowy RS-80N3 będzie pasował do 400D?? w większości ofert jest napisane że tylko do serii ,,dziesiątek" (30D,40D) i ,,jedności'' (5D)
    Do 400D nie będzie pasował. Do 400D pasuje RS-60E3, albo warto coś takiego samemu zrobić, przy odrobinie smykałki . Koszty minimalne, design'ersko może furrory nie robi, ale można śmiało zmieścić się w 10 złociszach :grin:

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    co do "powiewów wiatru" i innych takich...to staram się robić w bezwietrzna noc, najlepiej z dala od dróg, by zminimalizować wstrząsy powstałe na skutek przejeżdżających samochodów, wbijam głęboko w ziemie kolce swojego statywu, dodatkowo worki z piaskiem i na każdą nogę staram sie nie tupać, nie chodzić i (nie oddychać), odpalam migawkę z kabla ... w tych warunkach MLU może tylko pomóc
    no tak, ale co w sytuacji gdy chcemy robić w porcie, na betonowym nabrzeżu, z jednej strony woda, z drugiej strony woda, wiatr od morza nieunikniony. czy dobry statyw (np. MF 190X PROB i MF 804 RC2) + MLU wystarczy do zrobienia 1-4h ekspozycji?

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta

Swoja droga - jak w takich ciemnosciach ustawiac ostrosc? Po prostu na nieskonczonosc, czy trzeba troche cofnac pierscien (zakladam, ze zdjecie jest przy max. otworze przyslony)
    Ostatnio jak robiłem zdjęcia nieba to łapałem ostrość na jakąś jasną gwiazdę, bo przekręcenie pierścienia ostrości do końca powoduje ustawienie ostrości poza nieskończoność (sic!). Metoda ta działała do ogniskowej około 50mm i więcej.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów