Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: czas naświetlania 30 sekund

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Question czas naświetlania 30 sekund

używał ktoś kiedyś czasu naświetlania 30 sekund ? jeśli tak to w jakich sytuacjach i czy nie przegrzewa się wtedy do granic możliwości matryca ??
    Moja CaroLina

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

kilka razy używałem z całkiem niezłym skutkiem
    musisz tylko pamiętać o Long exp. noise reduction (C.Fn 02) i Mirror Lockup (C.Fn 12)
    przydał by się ciężki statyw ze stalową główką, ewentualnie worki z piaskiem by dodatkowo ustabilizować aparat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    musisz tylko pamiętać o Long exp. noise reduction (C.Fn 02) i Mirror Lockup (C.Fn 12)
    przydał by się ciężki statyw ze stalową główką, ewentualnie worki z piaskiem by dodatkowo ustabilizować aparat
    Przy takim czasie mirror lock-up już nie jest koniecznością.
    Przy ciężkim i stabilnym statywie można bez obaw naświetlać nawet 1 sekundę (a przynajmniej ja z tym nigdy nie miałem problemu :-) ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Przy takim czasie mirror lock-up już nie jest koniecznością.
    Przy ciężkim i stabilnym statywie można bez obaw naświetlać nawet 1 sekundę (a przynajmniej ja z tym nigdy nie miałem problemu :-) ).
    i tu się z tobą nie zgodzę ... czytałem ostatnio w miesięczniku PhotoTechiques
    (drugi artykuł po prawej) że nie używanie Mirror Lockup nawet przy dobrych statywach po niżej 1/15 sec. ma zdecydowany wpływ na zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia ... szczególnie przy ogniskowych powyżej 50mm ...dla niedowiarków mogę wrzucić PDF'a z tego testu...
    jeszcze jena fota tym razem przy 15sec.
    f11 t=15sec. ISO400 85mm
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 11-11-2007 o 11:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    i tu się z tobą nie zgodzę ... czytałem ostatnio w miesięczniku PhotoTechiques
    (drugi artykuł po prawej) że nie używanie Mirror Lockup nawet przy dobrych statywach po niżej 1/15 sec. ma zdecydowany wpływ na zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia ... szczególnie przy ogniskowych powyżej 50mm ...dla niedowiarków mogę wrzucić PDF'a z tego testu...
    jeszcze jena fota tym razem przy 15sec.
    Hmmm... może masz rację.
    Ja nie posiadam mirror lockup'a, ale za to OM-2n chodzi bardzo "gładziutko", no i najczęściej używam dwudziestu paru mm, więc możliwe że dlatego nie odczuwam negatywnych skutków klapnięcia.

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez don Zobacz posta
    używał ktoś kiedyś czasu naświetlania 30 sekund ? jeśli tak to w jakich sytuacjach i czy nie przegrzewa się wtedy do granic możliwości matryca ??
    a co powiesz o czasie naswietlania 4 godziny? albo i wiecej :-) 30sec to nie jest nic nadzwyczajnego...
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

VanMurder niesamowite efekty, czyli takie zdjecia w takowy sposob powstaja. musze sprobowac.
    maxbmx: to zdjecie naswietlane 4 godziny ? jakim aparatem ?
    Moja CaroLina

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez don Zobacz posta
    VanMurder niesamowite efekty, czyli takie zdjecia w takowy sposob powstaja. musze sprobowac.
    maxbmx: to zdjecie naswietlane 4 godziny ? jakim aparatem ?
    Chyba każdym z migawką na B + wąż z blokadą.

Wczoraj na chwilkę wyskoczyłem wieczorem i czasy miedzy 10-30s to był standard i nic się nie grzało. Może temu że u nas już zima
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

tamto było z google.
    tu masz moje ~5min na canon 20d
    i nie uważam że 5min to jakoś ekstremalnie długo :-)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    a co powiesz o czasie naswietlania 4 godziny? albo i wiecej :-) 30sec to nie jest nic nadzwyczajnego...http://www.mreclipse.com/Astrophoto/SS97/97SS63w.JPG
    WOW !!! masz racje 4 h to jest to!!! do tej pory tylko czytałem o takich czasach ...:-o

twoje 5 min też wymiata!!!

muszę spróbować
    poazdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 12-11-2007 o 08:13 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów