Tutaj tez cos z dlugim czasem (ponoc kolo 50min)
Jedeny problem jaki sie pojawia przy takich czasach to padajacy akumulator![]()
niesamowicie to wyglada. padajacy aku hmm jakis grip by sie przydal hehe, a jak ustawic w aparacie czas naswietlania 5 min ?
Moja CaroLina
sniper8 zadęcie jest naprawdę kosa!!!
Padajacy akumulator - potwierdzam. Zdarzylo mi sie niezle wkurzyc, gdy po dlugim oczekiwaniu na mrozie wszystko w aparacie zgasloNalezy tez wziac poprawke na to, ze gdy mamy wlaczona redukcje szumow przy dlugich czasach, aparat po normalnej ekspozycji zrobi druga, ciemna, z takim samym czasem naswietlania (dark).
W obszarach zamieszkalych niemalym problemem jest tez "zanieczyszczenie" nieba sztucznym swiatlem. Skutecznie zmniejsza kontrast gwiazd na niebie.
Tutaj 1834 sek.
PS. Sniper88, wspaniale zdjecie!
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 12-11-2007 o 10:52
.
Mam pytanie czy iso zostawiacie na 100 czy czy nieco większe ?dzięki za podpwiedź
a ja mam pytanie jak mierzycie swiatlo w takim wypadku
5 minut, 4 godziny, to chyba juz bardzo mala dziura przeslony, coby za duzo swiatla nie wpadlo, sa na to jakies patenty czy robicie najpierw foto testowe?
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji
Kurcze, piękne te wasze zdjęcia. Tylko pozazdrościć
Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru?![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\