Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Stałka do 350D ???

Mieszany widok

Awatar Karson
    Miasto
    Czarne

Domyślnie

A jeśli miałbym wybrać pomiędzy 50mm, 1.4f a 28mm 1.8f ? ktory z tych obiektywów daje lepsze efekty? powiedzmy ze cena nie gra roli, chodzi mi o jakość. Czytałem na forum wiele tematów o 28mm i 50mm jednak nigdzie nie porównywano obu. Pracuje w Domu Kultury dlatego czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, często niezbyt przestrzennych, czasami koncerty itp. Interesuje mnie wasza opinia...przypuścmy, że mozecie pozwolic sobie na jeden z nich, ktory wybieracie?
    Ostatnio edytowane przez Karson ; 09-11-2007 o 22:20

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karson Zobacz posta
    A jeśli miałbym wybrać pomiędzy 50mm, 1.4f a 28mm 1.8f ? ktory z tych obiektywów daje lepsze efekty? powiedzmy ze cena nie gra roli, chodzi mi o jakość. Czytałem na forum wiele tematów o 28mm i 50mm jednak nigdzie nie porównywano obu. Pracuje w Domu Kultury dlatego czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, często niezbyt przestrzennych, czasami koncerty itp. Interesuje mnie wasza opinia...przypuścmy, że mozecie pozwolic sobie na jeden z nich, ktory wybieracie?
    Według mnie masz złe podejście. Szukasz bardziej ostrego obiektywu czy odpowiednej ogniskowej? Szkłem lepszym jest 50/1.4 lecz bardziej uniwersalnym na cropie niewątpliwie 28/1.8

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aptur ma racje - 28 na cropie bedzie wlasnie jak 50-tka w analogu...

ja to moze tak z innej beczki

bardzo zalezy Ci na AF? czy moze bys wolal kupic cos tanszego?

moze jak masz do wyboru 2 tysiace to kup 50 f 1.4 a do tego poszukaj sobie kilku szkiel na m42
    (przejsciowke mozesz kupic za 30 pln bez elektroniki potwierdzajacej ostrosc (ja takiej uzywam) albo za 150 z elektronika

i do tej 50 z AF bym na Twoim miejscu sobie kupil:

pentacona 29mm f2.8 - mialbys wlasnie 50 -tke na cropie - cena okolo 200 +/- 20 pln
    jupitera 9 85mm f 2.0 bardzo fajny do portretow i jako krotkie tele
    tair 11A 135 mm f2.8 - krotkie tele z super 16 listkowa przyslona dajacy ladny bokeh.

dlaczego moj zestaw? bo masz w zalozonym budzecie - 1 swietny obiektyw z AF (50mm 1.4) do tego kilka jasnych stalek ktore uzupelnia Twoj zestaw -

osobiscie zakupilem taki zestaw i jestem bardzo zadowolony - mam tez zoomy ze swiatlem 4 canona (17-40 l i 70-200 l) bo wiadomo ze manuale nie do wszystkiego sie nadaja (np. sport) ale w kosciele gdzie jest ciemniej i bardziej Ci sie przyda jasnosc obiektywow masz wiecej czasu na spokojne ustawienie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karson Zobacz posta

Co w końcu kupiłeś ? Jakie masz odczucia z zakupionego szkła ? Jak ono sprawdza się w niezbyt przestrzennych i ciemnych pomieszczeniach Domu Kultury ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów