Nie jestem wielbicielem 5D i bardzo chciałem i chcę mieć tego Marka. Byłem nawet swego czasu gotów sprzedać 5D i kupić Marka III a potem "dokupić" następcę 5D (bo dla mnie dwa body to przymus i FF jest bardzo przydatny/potrzebny). I tak jak pisałem ja tego Marka w końcu kupię, bo jest bezapelacyjnie lepszy od 20/30/40D. Niemniej w tym typie zdjęć z jakiego mam więcej pieniędzy stanowczo (jak dla mnie) lepsze zdjęcia robi 5D. W chwili obecnej stać mnie na jedno bardzo dobre body bo jeszcze brakuje mi docelowej optyki. Najbliższych dwóch lat bym nie zniósł mając za podstawę tego Marka a wiedząc co produkuje 5D.
Ja fanatykiem konkretnego modelu nie jestem, to właśnie kolega broni wszędzie wspaniałości tego Marka. Gdybym teraz zaczynał od zera to prawie na 100% kupiłbym Nikona D3 plus D300... jak dla mnie to może być niesamowity tandem a sam D3 jest bliski ideałowi korpusu.
Dwa dni temu rozmawiałem z łódzkimi fotoreporterami. Dwóch z nich kupiło najnowszy model 1D... w skrócie są trochę rozczarowani. Zachwalają za to bardzo wersję 1D Mark II N. Ciężko jest bym może marudzić komuś, kto kupił super aparat za duże pieniądze a nie okazuje się on taki super. Dlatego też może brakuje złych opinii o najnowszej wersji. Zresztą ci ludzie robią ciągle zdjęcia "na mieście" i nie czytują takich forów![]()