Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: 400D czy G9

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Proszę o powrót do tematu .

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoshop Zobacz posta
    Ok wiem,że to fotograf robi zdjęcia a nie aparat.Wiem też dzięki Wam,ze prawdziwy cyfrowy aparat kupuje się jako drugi(jak już człowiek nauczy się ustawiać, robić,obrabiać zdjęcia cyfrowe)
    To będzie mój drugi i mam nadzieję ten właściwy aparat cyfrowy.Pierwszym jak do tej pory jest A80,za którego dałem swego czasu prawie 2 tyś zł.
    Niestety to maleństwo już mi nie wystarcza.

W takim razie sformułuje pytanie inaczej:
    Robię zdjęcie ze statywu w trybie automatycznym(jakiś widoczek dajmy na to) g9 i 400D,które będzie lepsze i dlaczego?
    Cześc,

Mam lustrzankę z trzema dobrymi obiektywami - 2xL, i 50 1.8 i G7. Fotografuję od lat i ciągle sprawia mi to przyjemność. Lustrzanka to duża torba, około 3-4 kg., statyw i nadwyrężony kręgosłup , G7 zanych problemów, niewielki, zawsze gotowy ale wolniejszy w akcji, ciężar niezauważalny. Teraz jakość zdjęć. Lustrzanka jest lepsza, mniej szumów, możliwość stosowania wyższych ISO - bez bólu. Obiektywy "L" sa naprawdę warte swej nazwy prawie niezawodne ale po 4-6 godzinach wakacyjnego spaceru gdzieś na południu francji albo nie daj Boże w górach człowiek ma dosyć i z tęsknota myśli oczymś mniejszym. G7 w dobrych warunkach oświetleniowych robi doskonałe zdjęcia, wiele z nich o zgrozo trudno jest odróżnić od lustrzanki. W gorszych warunkach delikatnie poprawione w w Adobe PhotoShop albo Elements 6 są naprawde dobre. W złych warunkach oswietleniowych są gorsze zwłasza obejrzane uważnie, powiekszone. Powstaje pytanie po co robić zdjęcia w złych warunkach? .
    Z innej strony. Lustrzanka to wejście w system, nie skończy sie na "kicie", spece od marketinku Canona nie śpią, prędzej czy później kupisz obiektyw, lampę itd. - jesteś złapany. G9 w twoim wypadku - jesteś wolny, przez rok czy dwa, aż pojawi się GX, który będziesz musiał mieć. Nie nosisz ogromnej torby, nie musisz dbać o cenny sprzęt, a zdjęcia nie są wiele gorsze od zdjeć lustrzanek. A może zdążasz w kierunku "profi"? Może chcesz się poświęcić fotografii? Albo jesteś czuły na spojrzenia pełne podziwu, kiedy wyjmujesz naprawdę poważny sprzęt? Wtedy tylko lustrzanka . Gdybym teraz zaczynał kupiłbym G9, a po wyciśnięciu z niego wszystkiego i stwierdzeniu, że jeszcze czegoś więcej chcę w fotografii, uzbierałbym na 40D i kupiłbym go.

Powodzenia, swnw.

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Dzięki swnw za wyczerpującą odpowiedz,wszystkim dzięki,ze zwróciliście mi uwagę na inne rzeczy o których nie miałem pojęcia.Co do wojny to ja akurat jestem canonowcem i o żadnym innym nikonie nie myslę choćby był ze złota,co prawda zeiss mnie swego czasu kusił i fakt,że sony robi coraz lepsze aparaty ale pozostanę jednak wierny canonowi,pozostanę przy g9,a z kasy co mi zostanie dokupię drugą kartę,tuleję, uv i polar.
    Na depreviu jest rekomendowany http://www.dpreview.com/reviews/default.asp?view=rating
    a te makro z muchą mnie powaliło http://dpreview-img.fotki.com/galler...mg_0206_sj.jpg
    Jeszcze raz dzięki pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Fotoshop ; 29-10-2007 o 22:10

Coś już napisał

Domyślnie

"pozostanę przy g9,a z kasy co mi zostanie dokupię drugą kartę,tuleję, uv i polar."

doskonale, bardzo dobrze że wybrałeś Na pewno będziesz zadowolony.
    Pamiętaj: więcej zrobisz dla swojego rozwoju fotograficznego poprzez zrobienie 10 zdjęć niż przez toczenie przez kilka stron wątku wojny systemowej. W fotografii ważne są:
    -zdjęcia
    -fotograf

tak jak pisałem, aparat jest TYLKO narzędziem. Jeśli bardzo narzekasz na swój aparat [a G9 naprawdę nie jest zły ] to właśnie przyznałeś się, że jesteś słabym fotografem.
    Gratuluję jeszcze raz wyboru
    pozdrawiam
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    nor,jesli mozna zapytac,to jaki masz aparat??
    canon EOS 30d i canon EOS A2 a co to ma do rzeczy ?

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

ja jeszcze dodam na odchodnym coś jeszcze .
    Trudno jest od razu trafić w gusta , tak więc nie bój się kiedyś zmiany aparatu.
    (nawet w najbliższym czasie)

ja już miałem 4 cyfraki(w tym jeden AŻ dwa tygodnie , i poszedł na allegro) w tym dwa canony .Jak w jednym mi sie coś nie podobało to szukałem kolejnego który nie miał tej wady(oczywiście jak już miałem kasę na ew zmianę) . W tej chwili mam a610 . aparacik bardzo fajny , ale np przy pokazach tanecznych ze statywu jest już średnio .
    Owszem tragedii nie ma (może miałem farta że oświetlenie nie było złe) , ale rewelacji też nie ma.(choć przyznaję się - bywały chwile że musiałem filować na momenty "mniej ruchawe" aby za dużo się nie porozmazywało (robiłem na ISO max 100)) Dlatego w najbliższym czasie jak kasa pozwoli będę się przesiadł na lustro.

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kart do G9
    SD, SDHC, MMC ???
    Słyszałem też o SD Ultra III....
    W A80 miałem CF i teraz ich nie wykorzytam;(

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoshop Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kart do G9
    SD, SDHC, MMC ???
    Słyszałem też o SD Ultra III....
    W A80 miałem CF i teraz ich nie wykorzytam;(

SD / SDHC / MMC card compatible z ostatniej recenzji na: "http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/", opinia przyzwoita.

swnw

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Ok ja wiem że te karty wchodzą ale który format wybrać,nie mam żadnej z nich tylko CF z A80 i nie wiem które są najlepsze najszybsze i najbardziej "uniwersalne" a może po prostu to nie ma znaczenia?

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

MMC sobie daruj. SD do 2GB,a SDHC to technologia pozwalająca zwiększyć pojemność kart powyżej 2GB. Karty SD/SDHC oznaczane są klasami. Klasy 2, 4, 6. Oznaczenie to mówi z jaką prędkością minimalną można dokonywać zapisu. Karta class2 oznacza zapis z prędkością conajmniej 2MB/s

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów