Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Akumulatory do kompaktow Canona

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacek13 Zobacz posta
    Ja mam dość konkretne pytanie.
    Akumulatorki Sanyo Eneloop 2000 mAh i ładowarka BC 700.
    Jakim prądem mam je traktować za pierwszym razem, jakim potem, czy na początku mam je jakoś formatować, czy rozładować na aparacie, czy na ładowarce, bo ponoć są naładowane.
    Może dla kogoś to oczwiste, ale ja jestem techniczny antytalent i do mnie trzeba łopatologicznie...
    Do usług w miarę możliwości, (i tuż przed snem, sorry więc za stylistykę i ew. literówki).

Zacznę od końca, Eneloopy i im pokrewne (listę znajdziesz w innym wątku, w wiadomości mojego autorstwa) w zasadzie NIE wymagają formowania ani ładowania, od razu są gotowe do użycia.

Jednak nie są fabrycznie uformowane optymalnie, parę cykli ładowania-rozładowania dopiero pozwala na to, by osiągnęły 100% swoich możliwości. Dla osób ostrożnych proponuje/zalecam 500mA, choć 700mA im (moim zdaniem) nie zaszkodzi, zapas bezpieczeństwa jest spory. Co do 200mA, dla większości ogniw (mówimy/piszemy o ogniwach R6/AA, żeby nie było na tym tle nieporozumień) to "za mało" (skutkiem tego jest częste lekkie niedoładowanie) i zdecydowalnie "za wolno".
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

yacek13
    Guest

Domyślnie

Dzięki, ale jak przyjdą to najpierw je rozładować na aparacie czy do ładowarki włożyć, czy jak...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacek13 Zobacz posta
    Dzięki, ale jak przyjdą to najpierw je rozładować na aparacie czy do ładowarki włożyć, czy jak...
    Zależy od tego czy Ci się spieszy i musisz skorzystać "zaraz teraz" czy możesz się "pobawić". Nie ma powodu, byś rozładowywał i ładował, nic się nie stanie jak rozładujesz użytkując je w aparacie. Potem wsadź je do ładowarki i na wszelki wypadek daj "rozładowanie" w ładowarce by je całkiem dojechac (jeśli nie były) do poziomu 0.9v, a ładowarka grzecznie przejdzie w tryb ładowania.

Oczywiście zgodnie z instrukcją ustawiając wcześniej prąd ładowania dla poszczególnych ogniw (pamiętając że pierwsze wsadzone "narzuca" maksimum dla pozostałych), zaś chwilę potem (gdy zrobiłeś to) wymuszając dla całości wsadu rozładowanie.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 18-10-2007 o 14:48
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów