Strona 18 z 55 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 550

Wątek: przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)

lmfoto
    Guest

Domyślnie

Skoro jesteśmy przy podatkach, to mam pytanie:
    którą kwote liczymy jako przychód (kwote do opodatkowania):
    1. Tą zarobioną na stockach.
    2. Tą która znajdzie się na koncie (np.) moneybooker-a
    3. Tę która znajdzie się na koncie osobistym, po przelaniu z moneybookera.

Mogą to być kwoty małe (wynikające z pobieranych opłat), ale jednak różnice są.

I jeszcze - kwotę w PLN czy $. W którym miejscu Wy zamieniacie $ na PLN.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lmfoto Zobacz posta
    Skoro jesteśmy przy podatkach, to mam pytanie:
    którą kwote liczymy jako przychód (kwote do opodatkowania):
    1. Tą zarobioną na stockach.
    2. Tą która znajdzie się na koncie (np.) moneybooker-a
    3. Tę która znajdzie się na koncie osobistym, po przelaniu z moneybookera.

Mogą to być kwoty małe (wynikające z pobieranych opłat), ale jednak różnice są.

I jeszcze - kwotę w PLN czy $. W którym miejscu Wy zamieniacie $ na PLN.
    *z polskimi US rozliczasz sie tylko i wylacznie w PLN!
    Rozliczasz sie od kwoty calkowitego dochodu, czy to od sprzedazy, prowadzonej Dz Gosp., czy tez pracy etatowej PITem rocznym. Takze sprzedaz stockowa i podobne sa objete opodatkowaniem. Dochod to kwota ktora mozesz dysponowac, czyli dostajesz na swoje konto lub tez w gotowce.
    Co wiecej sprzedaz stockowa, jezeli zawarta jest umowa ze stokiem o tym ze stale wspolpracujecie, etc lub podobne dodatkowo powinna byc oZUSowana! (traktowane to jest jako umowa o dzielo lub umowa/zlecenie, ktore sa takze forma zatrudnienia).
    I prosze nie dyskutujcie ze nie mam racji, bo wlasnie ja tak sie rozliczam ze sprzedazy dla czegos podobnego jak stocki, gazety zagraniczne itp.

Zdrowko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dargrim Zobacz posta
    Żeby ktokolwiek zechciał przelać Ci należność za butelki przelewem na konto( co US mógłby sprawdzić), musiałbyś dostarczać je przynajmniej w hurtowych ilościach. A ponieważ napisałeś, że produkcja butelek odbywałaby się poprzez wcześniejszy zakup butelek napełnionych piwem oraz wypiciu ich zawartości (osobiście) to, żeby osiągnąć status hurtownika musiałbyś wypijać miesięcznie co najmniej kilkaset butelek piwa. Oczywiście nie kwestionuję Twoich możliwości w tej materii, jednak w tym wypadku stężenie krwi w alkoholu byłoby na tak niskim poziomie, że znacząco utrudniałoby poruszanie się, a tym bardziej poruszanie się z łatwo tłukącym towarem.
    a jak mają sie mozliwosci kontroli US podczas realizacji czekow?? Wiem ze w bankach nie musza rejestrowac do gifu transakcji ponizej 1000EUR. Czy wszystkie banki będą w stanie realizowac zagraniczne czeki??

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dargrim
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    a jak mają sie mozliwosci kontroli US podczas realizacji czekow?? Wiem ze w bankach nie musza rejestrowac do gifu transakcji ponizej 1000EUR. Czy wszystkie banki będą w stanie realizowac zagraniczne czeki??

Pozdr.
    Ja osobiście nie mam doświadczeń związanych z wymianą czeków. Z tego co pamiętam z "Wątku gigata" - obsługa czeków to katorga - banki robią to bardzo niechętnie, długo i pobierają przy tym wysokie prowizje. Dodatkowo z tego co pamiętam nie wszystkie banki wymieniają czeki na gotówkę.

Żeby mieć pewność musiałbyś zapytać w którymś banku, jak wygląda u nich procedura obsługi czeków zagranicznych.

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Nie ma co się bawić w czeki. To strata, kasy, czasu i co najważniejsze nerwów.

Pozdrawiam
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rachwal Zobacz posta
    Bedziesz sie musial rozliczyc to sie dowiesz.
    tym akcentem proponuje zakończyć temat podatków, bo i tak nikt z nas nie ma o tym pojęcia, a ci co mają nic nie piszą
    wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Podatki trzeba płacic.. do zeszłego roku był do wypełniania PIT-53 i przelew 19% w momencie otrzymania kasy z zagranicy (a dokładnie do 20-go nastepnego miesiąca), od tego roku takie coś jak PIT-53 już nie funkcjonuje (w sensie druczka) - nie trzeba wypełniać wystarczy wysłac przelew do właściwego US z tytułem wpłaty PIT-53 a we właściwym rocznym zeznaniu wypełnić odpowiednie rubryczki..

edit:
    i prawdopodobnie dla zdjęć można zastosować 50% kosztów uzyskania czyli podatek 19% liczymy od 50% zarobionej kwoty (bo zarabiamy jako "tfurcy" - spoprzez przedaż licencji do praw autorskich), a jak się boimy to liczymy jako koszty uzyskania 20%
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 18-10-2007 o 00:01
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

hymm.. po 14 dniach (okolo) sie nazbieralo z 2 serwisow 20 usd... nie jest to rewelka ale na 9 zdjec lacznie nie jest tak zle

Wprowadzam ambitny plan i dobicie do 100 fot w serwisie do konca miesiaca. Wedle prostego wyliczenia powinno to wzmocnic zarobki do jakichs 200 usd/miesiac.

Cale pierwsze pietro to obecnie jedno studio w pokojach porozstawiane lampy a dziewczyna zaczyna sie pocic widzac mnie z aparatem
    Dodatkowo jutro wpadaja znajomi i czesc z nich bedzie wizytowac az do konca weekendu

... tak czy tak biore sie za rogi ze stockami (shutterstock & fotolia), istock jest BE
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Skorupiak
    Guest

Domyślnie

To chyba niezle jak na poczatek...2 serwisy, 9 fotek i 2 tygodnie... Gratuluje i trzymam kciuki

P.S pokazesz swoja galerie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    hymm.. po 14 dniach (okolo) sie nazbieralo z 2 serwisow 20 usd... nie jest to rewelka ale na 9 zdjec lacznie nie jest tak zle

Wprowadzam ambitny plan i dobicie do 100 fot w serwisie do konca miesiaca. Wedle prostego wyliczenia powinno to wzmocnic zarobki do jakichs 200 usd/miesiac.

Cale pierwsze pietro to obecnie jedno studio w pokojach porozstawiane lampy a dziewczyna zaczyna sie pocic widzac mnie z aparatem
    Dodatkowo jutro wpadaja znajomi i czesc z nich bedzie wizytowac az do konca weekendu

... tak czy tak biore sie za rogi ze stockami (shutterstock & fotolia), istock jest BE
    istock jest ok co prawda mają spore wymagania i niezły przesiew robią, czepiaja sie drobnostek itp... ale nie rezygnowałbym z serwisu który ponoc prawie 50% sprzedazy microstock na rynku usa generuje...

odnosnie znajomych - stary ciesz sie! przyjeżdżają darmowi modele i modelki

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-10-2007 o 13:40
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 18 z 55 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów