Jeśli niektórzy uważają że jest źle to niech pokażą swoje zdjęcia z jakiś rajdów.
Jeśli niektórzy uważają że jest źle to niech pokażą swoje zdjęcia z jakiś rajdów.
Następnym razem poproszę kierowce zby mi stanął albo zwolnile to sobie lepiej wszystko przemyślę i zaplanuję.
Polecam lekturę exifow Sherlocku
No nie, możesz ją sobie wyłącznie pookręcać ewentualnie pokombinować z ustawieniem kadru.
Te nakręcane są dużo wygodniejsze, zwłaszcza jeśli focisz "w biegu", o ograniczeniach sam już wspomniałeś. Jeśli brak możliwości pionowego przesuwu filtra jest dla Ciebie bardzo ważny (przyznaje, przy nakręcanej połówce trzeba czasem szerzej kadrować, a potem cropować kadr) to zainwestuj może w zestaw zamienników (holder, pierścień i połówka) z allegro -jakość nie powala ale da się z tym robić zdjęcia.... bo zasttanawiam się nad szarą i nie wiem jaką kupić a na Cokina za mało pieniędzy![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
poprosisz kierowce zeby ci stanal ?![]()
dla mnie takie tlumaczenie 'nie bylo mozliwosci zrobic dobrego zdjecia,to zrobilem takie do niczego" jest co najmniej slabe. trzeba bylo sie bardziej postarac,a nie sie tlumaczyc. pochodzic troche,pokombinowac z kadrami,wlozyc troche siebie a nie pstrykac bez sensu,aby pstyknac. trzeba bylo sie zainteresowac,co to jest np. panning. jak juz cos robisz,to zrob to z glowa a nie 'na odwal'.
Do tego dochodzą jeszcze takie elementy jak warunki miejscowe, czyli światło, ilość dostępnego miejsca, prędkość przejeżdżających aut etc...
Ja nie twierdzę ze są to super zdjęcia, bo nie są, a Tobie mają sie one oczywiście prawo zupełnie nie podobać. Sport fotografuje bardzo rzadko i doskonale zdaje sobie sprawę z niedoskonałości swoich zdjęć.....trzeba bylo sie bardziej postarac,a nie sie tlumaczyc. pochodzic troche,pokombinowac z kadrami,wlozyc troche siebie a nie pstrykac bez sensu,aby pstyknac....
Dobrze wiem co to jest...trzeba bylo sie zainteresowac,co to jest np. panning....
Swoje cenne rady możesz zachować dla siebie. To moja sprawa co robię ze swoim czasem, w dodatku za swoje pieniądze.jak juz cos robisz,to zrob to z glowa a nie 'na odwal'.
A ja polecam więcej luzuChyba nie będziesz się upierał, że idealnie dobrałeś przysłonę, no i nawet mimo dużej GO ze dwa zdjęcia przestrzeliłeś z ostrością.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale ci kolesie muszą robić "bezpieczne" fotki, bo z tego żyją i muszą wrócić z rajdu ze zdjęciami. Radakcja Motoru z pewnością nie rozlicza ich z artyzmu. Amator może sobie pozwolić na wiecej ryzyka, ciekawsze podejście do tematu. Celem amatora powinna być ciekawa fotka, a nie dokumentacja. Jeśli zaryzykuje i się nie uda, to trudno, fotki do kosza, ale za to jak się uda, to spora satysfakcja. W każdym razie ja tak uważam.
To jest trochę jak różnica między udanym portretem, a zdjęciem do legitymacji.
Ostatnio edytowane przez fret ; 15-10-2007 o 08:15 Powód: Automerged Doublepost