Strona 27 z 84 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

pinez
    Guest

Domyślnie

Cześć Tomku
    mogłem się Cię tu spodziewać:-P
    co do mojej sigmy to pamiętam jak było z twoim body - spodziewałem się że z 350D też tak będzie więc ... pewnie postaram się coś uciułać bo kit mi jednak nie odpowiada

Coś już napisał Awatar gokyu
    Miasto
    Silesia City

Domyślnie suplement err 99 w 300D

witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...

na moim kitowym obiektywie: err99...

ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99

do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej - kupuje wszelkie wasze sugestie...

no i oczywiscie pozdrawiam...

ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha - pozdrawiam
    nie polemizuj z glupcem, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu... a pozniej pokona doswiadczeniem...

30d + kit, 50 1/8,
    420 EX
    , plus troche fajnego badziewia na m42

Miasto
    Silesia City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gokyu Zobacz posta
    witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...

na moim kitowym obiektywie: err99...

ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99

do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej - kupuje wszelkie wasze sugestie...

no i oczywiscie pozdrawiam...

ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha - pozdrawiam
    oczywiscie bylem chaotyczny - pytanie brzmi: czy to (MIMO WSZYSTKO) puszka i migawka w niej, czy tez po prostu pad(a)l obiektyw?... - z dwojga zlego - wole wymienic obiektyw...
    nie polemizuj z glupcem, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu... a pozniej pokona doswiadczeniem...

30d + kit, 50 1/8,
    420 EX

Miasto
    Silesia City

Domyślnie

hehehe albo nikt nie ma nic wartosciowego do powiedzenia, albo adwersarze z poprzedniego mego watku sie poobrazali i poszli do swojej piaskownicy... coz poglowkuje sam nad swoim problemem...

admin - mozesz wywalic ten watek... chyba ze ma zyc swoim zyciem (martwym) nadal...

pozdrawiam

30d + kit, 50 1/8,
    420 EX

axis
    Guest

Domyślnie Error 99 z Canon EF 100-300mm 4.5-5.6

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy temat i od razu prosze o pomoc.
    Posiadam 20d i w połączeniu z zoomem EF 100-300 4.5-5.6 dość często wyskakuje mi error 99, aby go skasować wyciągam baterie na pare sekund.
    Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
    Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem to prośiłbym o pomoc.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axis Zobacz posta
    (....)
    Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
    (....)
    Masz coś z bagnetem - to nie gwint, żeby można bylo kręcić w tak dużym zakresie. Możesz dokładniej opisać co to znaczy że "mogę nim kręcić"? Może coś jest obluzowane w obiektywie? Sprawdzaleś aparat z innymi obiektywami?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Masz ścięty lub wyjęty kołek który ogranicza obrót obiektywu do 90 stopni i ustala jego pozycję.Skutkiem tego styki obiektywu i body nie synchronizują się i dochodzi do zwarć lub złych połaczeń co sygnalizowane jest wyłączeniem i komunikatem error 99.Porównaj uwaznie bagnet ww.obiektywu z
    innym i zobacz czy brak kolka czy też scięty a potem serwis.Nie używaj obiektywu w tym stanie w zadnym wypadku.Resetowanie error 99 przez wyjęcie baterii to normalne.Tak ma być.Pozdrawiam.:smile:
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 13-10-2007 o 23:08

axis
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie, to jest kołek w obiektywie który się wykręcił bo pozostała po nim nagwintowana dziurka. Jeśli chodzi o Error 99 to wiem, że ma on związek ze stykami, ale bolec odpowiadający za blokade obiektywu w pozycji ''stykowej'' znajduje się w bagnecie korpusu i działa prawidłowo.
    Może mogłem uszkodzić coś z elektroniki obiektywu przekręcając obiektyw o 360 stopni w przeciwną stronę. Zrobiłem tak z trzy razy demonstrując znajomym. Teraz sobie to uświadomiłem że pięć małych styków spotyka się z sobą w odwrotnej kolejności podczas włączonego aparatu.
    Ale teraz najnowsze właśnie chciałem zrobić zdjęcia tego bolczyka na 50mm 1.4 i dzurki po bolczyku na w/w i co Error 99 z kitowym plastikowym bagnetem EFS 18-55mm 3.5-5.6.
    Error ten wyskoczył dwa razy na kitowym po czym przestrzeliłem wszystkie
    trzy obiektywy i nic.
    O co tu chodzi jeżeli to aparat to w połączeniu z 50-tką nie błądził?
    Dzięki za wszelkie sugestie.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy tych kombinacjach z obiektywem mogły pogiąć się styki w bagnecie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Po za tym mogło coś się uszkodzić w elektronice aparatu - serwis.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 27 z 84 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów