Zrobiłem Janmar jak napisałeś i pomogło, na około 100 zdjęć robionych w seriach błędów brak. Zostało mi tylko serwisowanie (bolca)
Wielkie dzięki. Pozdro
Przeczytałam całość i widzę, że nikt z Was nie miał problemu z errorem99 w takim stopniu jak ja...
Mam Canon Eos 400D, aparat ma zaledwie 3 tygodnie, wcześniej nic sie nie działo, nagle dziś wyskoczył w/w error99. Próbowałam wszystkiego co podpowiadał aparat (wyłącz, włącz, wyjmij, włóż baterię...) .. pomogło na chwilę, po czym znów błąd się powtarzał , aż w końcu nie da się już zrobić ani jednego zdjęcia. Próbowałam wszystkiego o czym tu pisaliście - zmiana obiektywu (kit, 50mm), czyszczenie złączy, probowałam zrobić zdjęcie bez karty, też się nie udało, autofocus, manualfocus... też nic, ostatnią moją nadzieją jest ładująca się właśnie bateria (choć wskaźnik na wyświetlaczu pokazywał że jest pełna), jednak w cud nie bardzo wierzę.
Czy jedyne co mi pozostaje to odesłać go do serwisu? (Jest na gwarancji, wiadomo, nawet nie ma podanego punktu [nie jest serwisowany w sklepie tylko w autoryzowanym serwisie canon], jedynie telefon..)
Zapakuj i wyslij na koszt serwisu, w koncu masz gwrancje.
Moj wczesniej opisywany problem zaczol mnie bardziej wkurzac i wyslalem do serwisu, kolo srody maja mi odeslac naprawiony, trwa to dlugo bo musza cos sprowadzac.
Zobaczymy jak bedzie pracowal po naprawie.
Dzięki Donald, problem w tym, że w gwarancji pisze, że to ja pokrywam koszty transportu do serwisu i spowrotem :/
Mnie kazali podeslac na ich koszt, powiedzialem ze body bylo kupione w niemczech.
Na chwilę obecną walczę ze sklepem w związku z niezgodnością sprzętu z umową![]()
No to wypadlo na mnie. Ostatnio na zleceniu wyskoczylo mi Err99. Korpus 40D, szklo 70-200/4L IS. Wyskoczylo raz, wyjalem i wlozylem baterie. Dzialal. Wyskoczylo drugi raz. Ta sama operacja. Dzialal. I jeszcze wyskoczyl trzeci raz. Ale sie wkurzylem. Od 2 tygodni jest OK ale nie podoba mi sie to.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Mam podobny problem z takim błędem i wyskakuje mi tylko uzywajac obiektywu EF-S 17-85 IS, a najcześciej na przymknietej przeslonie. Byłem w serwisie (innym - nie w canonie) i powiedziano mi, ze prawdopodobnie przeslona sie zacina i to moze byc przyczyna.
Musze go wyslac na zytnia do Warszawy i jestem ciekawy co mi powiedza
Zanim wyslesz, to po wyswietleniu błedu po prostu zajrzyj od przodu w obiektyw.Jesli zobaczysz przyslone to znaczy zacieta.Trudniej jesli to zaciecie trwa b.krótko ale mozesz to zobaczyc przez wizjer: uzyj małego otworu i przycisku podglądu głebii ostrości.Pozdrawiam:smile: