Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Czego Wam brakuje w "Książce o fotografowaniu" Andrzeja A. Mroczka?

Miasto
    Poznań

Domyślnie Czego Wam brakuje w "Książce o fotografowaniu" Andrzeja A. Mroczka?

Mam takie pytanko do wszystkich użytkowników "Książki o fotografowaniu" Andrzeja A. Mroczka.
    Jak wiadomo dotychczasowe wydania miały format zbliżony do A4.
    Jak sądzicie? Czy lepiej, aby książka była mniejsza a za to grubsza?
    Czy Waszym zdaniem jest dobra taka jak jest, czy byłaby bardziej poręczna w formacie np. B5 (17x24 cm) lub A5 (połowa A4)?
    Bo gdyby Pan Mroczek zechciał jednak wydać kolejne wydanie tego bestselleru to można Mu podpowiedzieć
    EOS 30D # EF-S 17-85 IS USM # EF 100-400 L IS # lampa Soligor 42AS # PowerShot Pro1 # kilka filtrów

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comp Zobacz posta
    Mam takie pytanko do wszystkich użytkowników "Książki o fotografowaniu" Andrzeja A. Mroczka.
    Jak wiadomo dotychczasowe wydania miały format zbliżony do A4.
    Jak sądzicie? Czy lepiej, aby książka była mniejsza a za to grubsza?
    Czy Waszym zdaniem jest dobra taka jak jest, czy byłaby bardziej poręczna w formacie np. B5 (17x24 cm) lub A5 (połowa A4)?
    Bo gdyby Pan Mroczek zechciał jednak wydać kolejne wydanie tego bestselleru to można Mu podpowiedzieć
    nie nie sądzimy że była by lepsza w formacie innym niż oryginalny .

jedno pytanie widziałeś te książke ? chyba nie .....

duże fotografie, a i nie wydaje mi się że ta pozycja była potrzebna w "poręczniejszym" formacie bo po co właściwie ? rozumiem ze chcesz ją ze sobą nosić ? po co? jako podręczny przewodnik fotografa ?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

A 16...??

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moje zdanie jest dokładnie takie jak Popmarta... przyjęta formuła książki, z dużą ilością dużych fotografii w zasadzie wyklucza mniejsze formaty - najdelikatniej mówiąc byłoby to mało sensowne rozwiązanie.

pozdr.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w niemal takim samym rozmiarze (z dokladnoscia do miar angielskich) sa ksiazki chocby Johna Shawa czy Lee Frosta. i oglada sie je, mowiac oglednie, zajefajnie, bo taki rozmiar daje okazje poogladania zdjec. Shaw (Nature Photography Field Guide, jesli dobrze pamietam tytul) ma relatywnie duzo tekstu nadziubane na stronie, ale mozna to przezyc.

jestem jednak za duzymi ksiazkami. znacznie przyjemniej mi sie oglada te powyzej opisane niz klasyke NG, Johna Hedgecoe czy nawet fenomenalne wydanie Praktycznego kursu fotografii Łukasza Gawła (swietna ksiazka - obecnie najlepsza na rynku na ten temat), gdzie fantastyczne skadinad zdjecia nie maja tego efektu w wymiarze moze 5x8 cm w porywach do 12x8 (szacunkowo).

nie zeby akurat w ksiazce Mroczka te zdjecia byly jakies hiper, bo ten facet jest tylko i po prostu swietny technicznie, ale niekoniecznie "artystycznie"...
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ..
    jestem jednak za duzymi ksiazkami. znacznie przyjemniej mi sie oglada te powyzej opisane niz klasyke NG, Johna Hedgecoe czy nawet fenomenalne wydanie Praktycznego kursu fotografii Łukasza Gawła ...
    Dokładnie tak samo myślę Co prawda "The new manual of Photography" Hedgecoe jest "czymś pośrodku" pomiędzy Mroczkiem a NG ale napisane maczkiem więc ciężko się czyta. Im większy format tym lepiej dla książki o fotografii. Stara książka Mroczka "O fotografowaniu" była wydana w jakimś tragiczno-śmiesznym formacie 20.3x20.5 cm (prawie kwadrat), zdjęcia edytorsko fatalne jak na dzisiejsze standardy ale i treść niewiele straciła na aktualności.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja akurat mam i Mroczka i Shawa o którym pisał akustyk i mogę tylko potwierdzić. Na tyle duze że sie przyjemnie czyta/ogląda, na tyle małe, że nie trzeba wkładać na półce międz albumy foto :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja akurat mam i Mroczka i Shawa o którym pisał akustyk i mogę tylko potwierdzić. Na tyle duze że sie przyjemnie czyta/ogląda, na tyle małe, że nie trzeba wkładać na półce międz albumy foto :-D

?

male to to nie jest, ale albumy w sumie tez mam wieksze. moj wlasny album-portfolio jest ze dwa razy jak ta ksiazka
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Po prawdzie to.. nie pamiętam Przeczytałem, pozachwycałem się i odłozyłem na półkę :-D Ale albo to, albo Landscape Photography. Jak to kupowałem, to jeszcze aż tak w samoloty nie wsiąkłem ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów