Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Canon 24-70/2.8 – proszę o ocenę ostrości

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Mam to szkiełko od kilku dni, i niestety mam podobną dolegliwość co użytkownik Moshi... Tzn. na 70mm przy przesłonie 2.8 jest naprawdę ostro, ale jak już zejdziemy do 24 mm i zaczniemy fotografować obiekty dość dużo oddalone to jest małe mydełko. Dzisiaj będę sprawdzał ten obiektyw z innym body. Jeżeli okaże sie, że jest to samo, oddaje go. Ogólnie to również jestem troszkę zaskoczony, że szkiełko za ponad 4 tysiące, sprawia takie problemy. No ale na razie wstrzymam się ze wszelkimi osądami.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Moshi, wrzucam dwa sample na 24 mm i 70 przy przesłonie 2.8. Co prawda nie są to butelki, ale będziesz miał jako takie porównanie.

Ostrość ustawiana na ekran od telefonu.

24 mm 2.8
    http://img511.imageshack.us/img511/6704/38655731au1.jpg

70 mm 2.8
    http://img530.imageshack.us/img530/3033/92305925yw9.jpg

Jak widać, na 70 mm jest naprawdę bardzo dobrze, gorzej sytuacja wygląda na 24 mm...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do tej ostrości to chyba przesadzacie, nie da się porównać tego samego obiektu zrobionego na 24 do 70, z sampli widać, że jest różnica w odległości i zawsze obiekt połozony dalej od szkła będzię miał gorszą ostrość, nie przeskoczycie praw fizyki,

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

a ja wlasnie popsulem sobie humor :-( zrobilem dla Moshi testowe fotki na 24 i 2.8 no i klapa AF lubi nie lapac w cel i ewidentnie wychodzi BF. ojj ja biedny a tak sie cieszylem moim nowym malenstwem i teraz mam dylemacik czy to olac, czy slac na Zytnia i modlic sie przez tydzien ze nie wroci w gorszym stani. generalnie sprawe nie zauwazylem bo malo robie na 24 a jak robie to raczej obiekt wypelnia mi 50% kadru i wtedy z ostroscia jest OK, gorzej jak strzelam wieksza panoramke wtedy juz przestrzela totalnie... dodam ze problem wystepuje tak w ogniskowej 24-30...

ach zapodam linka do tego mojego nieszczesnego 24... ogolnie szklo jest cacy i strasznie mi sie podoba, ostrosc dla mnie jest wystarczajaca wiec tutaj nie robie tragedii tylko te przestrzelone foty na 24 mnie draznia :-) boje sie o ta wysylke na zytnia zeby czasem czegos bardziej nie popsuli :/

24@2.8 - ostrosc na tyskie, zawsze mi wypada na gazecie :-( jak celuje przed butelka z tyskim to lapie dobrze hehe
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 21-09-2007 o 12:39

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Za kupowanie tego faktu powinienes zostac publicznie wychlostany

Co do wad to nieciekawie, szklo za 1100$ a tu takie cyrki...

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobre na reklamę fakt skupia na sobie eLki

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    24@2.8 - ostrosc na tyskie, zawsze mi wypada na gazecie :-( jak celuje przed butelka z tyskim to lapie dobrze hehe
    No właśnie, jak koledzy słusznie zauważyli, to przez niewłaściwy wybór tematu. Spróbuj przejść na Żywiec i National Geographic

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    No właśnie, jak koledzy słusznie zauważyli, to przez niewłaściwy wybór tematu. Spróbuj przejść na Żywiec i National Geographic
    dzisiaj to chyba Smirnoffa wystawie do testow a tak powazniej to wiem ze pare osob z forum mialo podobna sytuacje czy serwis im wyprostowal te sztuki? dzwonilem juz na zytnia i pan mnie uspokojal ze tak wyreguluja szklo ze nie popsuja ogniskowej 70 dla dobra 24 no nic sle na zytnia ale dopiero 1 pazdzniernika...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    dzisiaj to chyba Smirnoffa wystawie do testow a tak powazniej to wiem ze pare osob z forum mialo podobna sytuacje czy serwis im wyprostowal te sztuki? dzwonilem juz na zytnia i pan mnie uspokojal ze tak wyreguluja szklo ze nie popsuja ogniskowej 70 dla dobra 24 no nic sle na zytnia ale dopiero 1 pazdzniernika...
    Ja biegalem na Zytnia 3 razy. Do trzech razy sztuka Teraz jest OK. Wczesniej mialem to samo na ogniskowej 24-35mm straszny BF.
    30D; EF-S 18-55; EF 50 1.8, EF 24-70L, EF 300 4 IS L, Speedlite 580EX II
    Moje zdjęcia: www.fotograba.net

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Naprawdę dziwne jest to szkiełko... Dziś podpiąłem je do innego body i ku mojemu zaskoczeniu ostrzy poprawnie na 24 mm. Czyli to jednak wina puszki. Co mnie osobiście dziwi, gdyż wszystkie inne obiektywy, które mam ostrzą praktycznie w punkt.

Zapodaje jedno zdjęcie na 24 mm f2.8. Ostrzyłem na plakat. Jak widać, ostrość jest bardzo dobra.
    http://img230.imageshack.us/img230/7036/34582782he6.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MartinF Zobacz posta
    Co do tej ostrości to chyba przesadzacie, nie da się porównać tego samego obiektu zrobionego na 24 do 70, z sampli widać, że jest różnica w odległości i zawsze obiekt połozony dalej od szkła będzię miał gorszą ostrość, nie przeskoczycie praw fizyki,
    Ehh ale my o tym wiemy... Rozchodzi się tylko i wyłącznie oto, że na 24 mm jest małe mydełko. Nikt nie oczekuje, że fotki na 24 mm będą tak samo ostre jak na 70. ; )
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 21-09-2007 o 16:47 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów