dla niedowiarkow
http://canon40d.dpnotes.com/noise-te...-vs-canon-20d/
chyba golym oczkiem widac wedlow mnie 20d iso 1600 40d iso 1000
a i balans zajefajniejszy jak na AWB
dla niedowiarkow
http://canon40d.dpnotes.com/noise-te...-vs-canon-20d/
chyba golym oczkiem widac wedlow mnie 20d iso 1600 40d iso 1000
a i balans zajefajniejszy jak na AWB
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
dokladnie jak piszesz kolo zinterpretowal na swoj sposob
i jeszcze jedno moje subiektywne odczucie ze pomimo chlodniejszego balnsu w 40d szum i tak jest mniejszy co powienno chyba przewazac na rzecz cieplejszego zdjecia
ponadto fotki zciagnolem w psie ustawile poziomy jak nalezy i dopiero porownalem
ale tu cos wygrzebalem nie wiem czy bylo
http://canon40d.dpnotes.com/40d-high-iso-crops/
niezle to wyglada
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Tyle że pamiętać należy, że jednak Nikon i Sony mają przewagę z tym cropem 1.5. U nich przy 12.3 Mpx-ach rozmiar pixela jest 5.4 (mikrometra) u Canona przy 10.1 jest 5.7. Prawie takie same. Nie wiadomo jaka jest efektywna powierzchnia ale podejrzewam że pewnie taka sama. Po prostu fizyki się nie przeskoczy. Gdyby Canon upchał w obecnej technologii CMOS tych 12 Mpx na swoim cropie to szumiałoby jeszcze więcej. Przy czym rozmiar powierzchni światłoczułej pixela w 20D i 40D jest taki sam także szumy będą na bardzo podobnym poziomie. Natomiast ciut większa rozdzielczość da pewna przewagę w detalu więc powinno być dobrze.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no tak ale jaki problem zeby canon zrobil sobie crop 1,5 czy nawet 1,45nie sadze zeby EF-s na tym ucierpialy, ale oni wola potajemnie zanizyc iso i napisac ze usprawnili zbieranie swiatla poprzez nowe mikrosoczewki, przeciez to sa zarty z uzytkownikow... a swoja droga zamiast powiekszyc delikatnie matryce to jej powierzchnia jest mniejsza jak w 20d...
Tak i przestawiać wszystkie linie produkcyjne. Być może robić nawet nowe steppery i zwiększyć o 1% sprzedaż wydając majątek - kompletny bezsens. Co od EF-Sów to też nie jestem taki pewien, bo patrząc na jakość co poniektórych obiektywów na brzegach to z tym "nie ucierpieniem" mogło by być kiepsko. Co do zaniżania iso to IMO bzdura. Po prostu jest jakie ma być i koniec. W 30D był bonus teraz go nie ma i tyle. Nie rozumiem też Twojego biadolenia "że żarty" no po prostu tak jest, że jest taka sama powierzchnia użytkowa pixela ergo szumy na bardzo podobnym poziomie co testy i porównania pokazują.
Z tego co widać obecnie to marketingowo crop 1.6 właśnie przez coraz bardziej obecnie wyśrubowany rozmiar pixeli był strzałem w nogę Canona i to być może stanowić dla nich problem. Oby stanowiło, bo to ich zmusi do dalszych prac nad matrycami, a nie odcinania kuponów od dotychczasowych osiągnięć.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-09-2007 o 01:32
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To że 20D nie ma ISO1000 to wiadomo, nie oznacza to jednak że tak nie można subiektywnie odbierać poziomu szumu jako trochę większego niż na ISO800 czyli właśnie ~1000. Jeśli jest odwrotnie to oznacza że wg ciebie szum 40D przy ISO1000 jest taki jak w 20D przy ISO1600, czyli 40D szumi o 2/3EV bardziej?
Co do balansu bieli to na zdjęciach o cieplejszej temp. barwowej szum widać bardziej bo kanał czerwony ma dużą luminancję a w matrycy bayera jest rejestrowany tylko przez jeden element światłoczuły na piksel (zielony przez dwa) więc szum będzie widać większy właśnie na czerwonym kolorze. Kiepskie rejestrowanie koloru czerwonego to zresztą jedna z bardziej znanych, przypadłości 'cyfrówek'.