Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 30D problem z buforem

Uzależniony

Domyślnie 30D problem z buforem

Witam!
    Chodzi o zapis na karte, ale z gory mówie że nie chodzi mi o milisekundy zapisu na karte itd. Problem jest naprawde uciazliwy.
    Przy dlugich czasach naswietlania zapis trwa mniej wiecej tyle ile wlasnie ten czas. W tym czasie aparat jest bussy i nie umozliwia zrobienia kolejnej klatki dopuki zapis sie nie skonczy.
    Nie wazne przecierz jest jak dlugo naswietla sie matryce, pliki powinny byc podobnych rozmiarow, a tu po 30sekundach naswietlania trzeba czekac kolejne tyle zeby zrobic nastepne zdjecie. Jeszcze nie dawno robilem serje po 2sekundy i migawka otwierala sie zaraz po zamknieciu. teraz jest to nie mozliwe.
    Spotkał się ktoś z was z takim problemem?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Witam!
    Chodzi o zapis na karte, ale z gory mówie że nie chodzi mi o milisekundy zapisu na karte itd. Problem jest naprawde uciazliwy.
    (...)
    Spotkał się ktoś z was z takim problemem?
    tak. przy pierwszym foceniu porannym nowym 30D. potem wylaczylem w C.fn.-ach redukcje szumow i bylo po problemie

tak ogolnie, to kwalifikuje sie to pod niesmiertelny RTFM
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

fakt.Wylaczylem redukcje szumow.Nie pamietalem ze ja wlaczylem. Dzieki za odpowiedz
    Pozdrawiam

Marcin Bajor
    Guest

Domyślnie

Wyjaśnię tylko, że to nie jest problem z buforem. Chodzi zapewne o redukcję szumu z użyciem klatki referencyjnej (black frame).

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

tak właśnie działa redukcja szumów .
    najpierw naświetla normalnie te powiedzmy 30 sekund , a potem ponownie to naświetla przy zamkniętej migawce. (lub odwrotnie) , i to co na zamkniętej migawce nie wyjdzie 0,0,0 na RGB na każdym pikselu , toto jakoś odejmuje od piksela na właściwym zdjęciu.

Ja w moim a610 niestety nie mogę wyłączyć tejże opcji

Marcin Bajor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Ja w moim a610 niestety nie mogę wyłączyć tejże opcji
    Zainteresuj się CHDK http://marcinbajor.net/index.php/200...-w-canon-s3is/
    Używałem tego z S3 IS, ale kupiłem 30D i nie śledzę już zmian. Wydaje mi się jednak, że w nowym CHDK można wyłączyć redukcję szumów. Pytanie tylko po co ?

Uprawnienia umieszczania postów