Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Czemu Canon nie robi w dSLR eye-control?

Mieszany widok

Domyślnie

Najfajniejszy dla mnie w EOS 5 jest silny flash (liczba 17) z ruchomym palnikiem - bardzo żałuję że kolejne EOSy nie miały już tego patentu (dlaczego??). A najbardziej DSLRach prócz marnego AF denerwuje mnie fakt, że nie ma ATTL. Ten system nie nadaje się do współpracy z matrycą? Przecież 30 czy 3 i 1 mają oba systemy (ETTL i ATTL), więc nie jest to problem konstrukcyjny. Zmuszenie do zakupu nowych lamp?

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    A najbardziej DSLRach prócz marnego AF denerwuje mnie fakt, że nie ma ATTL. Ten system nie nadaje się do współpracy z matrycą? Przecież 30 czy 3 i 1 mają oba systemy (ETTL i ATTL), więc nie jest to problem konstrukcyjny. Zmuszenie do zakupu nowych lamp?
    A-TTL działa w oparciu o pomiar światła odbitego od powierzchni filmu.
    W dSLR nie ma filmu - nie ma A-TTL. Żaden spisek, tylko właśnie problem konstrukcyjny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    A-TTL działa w oparciu o pomiar światła odbitego od powierzchni filmu.
    W dSLR nie ma filmu - nie ma A-TTL. Żaden spisek, tylko właśnie problem konstrukcyjny.
    to mnie zawsze zastanawiało. Filmy miały różną emulsję (inny kolor, różny "połysk") więc powinno to działac niestabilnie.
    W dslr - przecież zamiast filmu jest matryca, a od niej (od filtra) coś sie tez musi odbijać.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    to mnie zawsze zastanawiało. Filmy miały różną emulsję (inny kolor, różny "połysk") więc powinno to działac niestabilnie.
    W dslr - przecież zamiast filmu jest matryca, a od niej (od filtra) coś sie tez musi odbijać.
    Filmy mają jednak bardzo matową powierzchnię, a matryca nie i tu leży problem. Światło błyskowe może bardzo łatwo powodować nieprzewidziane bliki, a to mogłoby kompletnie mylić pomiar. Sama koncepcja ATTL była rzeczywiście bardzo sprytna .
    Ja czekam u Canona pewnie tak samo jak Oskarkowy na puszkę, która będzie odpowiednikiem EOS3 w cyfrze. Dla mnie ten ostatni był najbardziej na miarę mych oczekiwań i potrzeb.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów