Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Czemu Canon nie robi w dSLR eye-control?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    a co to jest to eye control?? bo nie słyszałem o tym jeszcze..

PS tylko nie dawajcie jakichś anglojęzycznych linków bo w takiej tematyce to nic nie zkumam pewnie
    Najprościej rzecz ująwszy funkcja, która pozwala wybrać punkt ustawiania ostrości okiem. Czyli patrzysz na punkt Af-a i na ten Ci ostrzy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie sprawdza sie przy malej ilosci punktow AF, swietnie by sie sprawdzil w reporterskich jedynkach. Dobre pytanie czemu go nie ma i mam tylko jedna hipoteze - bo dzial marketingu trzyma jescze sporo bajerow jako asy w rekawie w tym wiecznym wyscigu zbrojen. Konkurencja daje sprzataczke matrycy? Canon dal. onkurencja daje liveview - jest, daja autoiso-niby jest. Jedynie z tani FF sie nieco wychylili i sa o krok przed konkurencja... eye-control smialo moga zachowac na pozniej. Wiec tylko kibicowac konkurencji pozostalo.

Domyślnie

zadzwonilem tam ale nie wiedza itp.
    mialem eye w EOS5 maila 5 pkt AF w poziomie i dzialalo to rewelacyjnie ! tyle ze zzeralo szybko baterei a wtedy droga byla chyba 30pln

Domyślnie

A jak myślicie... Przecież musi być jakiś ficzer do modelu 5DIIvx tudzież 40D-TDI. A spece od reklamy już zadziałają odpowiednio, aby większość z nas stwierdziła, że bez eye-control nie da się robić zdjęć i potrzebna jest zamiana. Dystaliśmy matrycę CMOS? Tak. W takim razie mamy się odp....ć i zapomnieć o oczko-wybieraku.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Wg. mnie pomysł się nie sprawdził. Miałem EOSa 30 i
    Na szczęście w canonie bawili się też tymi aparatami, do których ten system stworzono i gdzie działał bez zarzutu. W EOS3 było 45 punktów i wtedy wygoda pracy była niesamowita. Pracowałem na tym przez 2 lata i później ciężko było się przesiąść na coś bez EC.
    Zgadzam się z tezą, że nie montują tego teraz, bo muszą mieć co wkładać do puszek za 2 lata.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A jak to działa(-ło)??
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    A jak to działa(-ło)??
    Szybko, pewnie, niezawodnie. Tylko trzeba było dobrze się skalibrować.
    Można było ograniczyć ilość aktywnych czujników do 11 i wtedy doskonale wyrabiał się w sporcie.
    Na początku wrażenie było takie, że gdzie nie spojrzałeś, to było ostro. nie szukał, tylko pewnie ustawiał i koniec. Jak brałeś inny aparat to był ból, bo ta funkcja niesamowicie uzależnia.
    Pamiętam, jak się leczyłem z nawyku na Pentaconie SIX.

Jak jesteś ciekaw, jak to działało i nie masz uczulenia na żelatynę, to 3ki chodzą teraz na rynku wtórnym za śmieszne pieniądze. Ja nigdy nie miałem lepszego aparatu niż EOS3, a kilka już miałem..
    Jarek

Domyślnie

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale mam takie wrażenie, że Canon wprowadzając DSLR specjalnie cofnął się z niektórymi rozwiązaniami powiedzmy do czasów EOSa 650 - chociażby z AF. Mam starą 5kę i mam 10d. Nie ma porównania z szybkością AF. Robię trochę zdjęć na rajdach samochodowych i zdarzyło mi się kilkakrotnie, że w 10d AF nie umiał wyostrzyć się na szybko pędzący samochód. A w EOS 5 nie było z tym problemu. Dobre rozwiązania AF dawno już istnieją i są przetestowane, pewno w produkcji kosztują już grosze, jednak dzięki panom z Marketingu nie możemy się z nich cieszyć - chociażby Eye Control

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale mam takie wrażenie, że Canon wprowadzając DSLR specjalnie cofnął się z niektórymi rozwiązaniami powiedzmy do czasów EOSa 650 - chociażby z AF. Mam starą 5kę i mam 10d. Nie ma porównania z szybkością AF. Robię trochę zdjęć na rajdach samochodowych i zdarzyło mi się kilkakrotnie, że w 10d AF nie umiał wyostrzyć się na szybko pędzący samochód. A w EOS 5 nie było z tym problemu. Dobre rozwiązania AF dawno już istnieją i są przetestowane, pewno w produkcji kosztują już grosze, jednak dzięki panom z Marketingu nie możemy się z nich cieszyć - chociażby Eye Control
    Też mam dokładnie takie samo wrażenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Najfajniejszy dla mnie w EOS 5 jest silny flash (liczba 17) z ruchomym palnikiem - bardzo żałuję że kolejne EOSy nie miały już tego patentu (dlaczego??). A najbardziej DSLRach prócz marnego AF denerwuje mnie fakt, że nie ma ATTL. Ten system nie nadaje się do współpracy z matrycą? Przecież 30 czy 3 i 1 mają oba systemy (ETTL i ATTL), więc nie jest to problem konstrukcyjny. Zmuszenie do zakupu nowych lamp?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów