Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: trudny wybór - pomozecie?

SM31
    Guest

Domyślnie trudny wybór - pomozecie?

Witam! Zwracam się do Was z prośba o pomoc. Chcę nabyć aparat i niestety nie mogę sobie wybrac niczego konkretnego. Napisze więc do czego jest mi sprzęt potrzebny, nastepnie co biorę pod uwagę i na końcu kryterium cenowe.
    Tak więc do czego jest mi potrzebny aparat?
    Nie uzywam aparatu na imprezach, nie robię zdjeć makro. Robię zdjęcia obiektom, które najczesciej poruszają się często z dużą prędkoscią. Nie jest mi potrzebna ogniskowa ponize .. 45 mm (dla małego obrazka). Ogólnie ogniskowe powyżej 300mm tez raczej nie są przezemnie wykorzystywane.
    Liczy się jasność szkła (by móc zastosować odpowiedni czas otwarcia migawki), liczy się jego jakosć - chciałbym ostre zdjecia . Można by rzecz, że lekko krajobrazowe te fotki. Ponadto czasami, kiedy taki obiekt stoi robię mu z bliska fotkę w nocy i lampy błyskowej jeszcze niegdy nie używałem i raczej nie mam zamiaru. Liczy się, by zdjęcia były kontrastowe a kolory ładnie nasycone nawet wtedy gdzy nie ma słonecznej pogody (a nawet gdy jest pochmurno).
    Co biorę pod uwagę? Na początku EOS 400D, ale jeśli to właśnie on miałby być moim aparatem to czy szkła np sigmy ze swiatłem 2,8-4 bedą dobrze współpracowały? Kolejnym kandydatem jest G9. Robi RAW'y, jest "profesjonalnym" kompaktem. Lepszy profesjonalny kompakt czy amatorska lustrzanka? (poza tym G9 ma troche mały wizjer a jednak wolę podgląd optyczny a nie na wyświetlaczu - obiekty które fotografuję często mijają różne przeszkody jak płoty, słupy itp i z daleka na monitorku niebardzo widać czy taki słup jest na tymże obiekcie czy tez nie). Wreszcie trochę chyba przypadkowo wśród kandydatów IS5.
    Kryterium cenowe? Im taniej tym lepiej aczkolwiek około 3000 to pula przeznaczona na sprzęt.
    Więc co radzicie i dlaczego? Bedę wdzięczny za każdą pomoc!
    Pozdrawiam - Marcin.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nic konkretnego nie polecę, jednak jeśli piszesz że często będziesz strzelać ruchome obiekty, to wydaje mi się że szybkość aparatu ma znaczenie. Czas reakcji na nacisnięcie spustu także. Nie wiem jak ten G9 - napisałeś że niby profesjonalny kompakt - dla mnie kompakt to kompakt - określenie profesjonalny troszkę się gryzie. Choćby przytoczonym 400d możesz wykonywać zdjęcia w seriach, do 3ch na sekundę, reakcja aparatu na naciśnięcie spustu jest błyskawiczna...

ja na twoim miejscu szukałbym jakiegoś dslr'a, ale z pulą 3000 pln raczej ciężko będzie Ci do 400d dokupić jasny, szybki teleobiektyw. Kupując lustrzankę masz szansę dokupienia kiedyś innego szkła, jeśli to które masz nie spełnia Twoich wymagań... w kompaktach nie masz już takiej możliwości...

pozdrawiam,
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 04-09-2007 o 18:49
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pomożemy!!!!!!!

Faktycznie trudno jest cos konkretnego do twoich potrzeb dostosować. Trochę brakuje kasy. Jak chcesz dobry sprzet to moze 20d + coś tylko co ja ze swojej strony polecał bym 17-40L albo tamrona 17-50 2.8. Zalezy czy chcesz nowe czy używane. Lepiej dozbieraj troszke i wtedy sie decyduj.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

400D będzie ok, nie demonizujmy, to całkiem przyzwoity aparat. Ale na teleobiektyw musisz trochę odłożyć, bo jeśli tematem Twoich zdjęć mają być ruchome obiekty to rozsądnym rozwiązaniem są wyłącznie canonowskie szkiełka z napędem USM. Pomyśl może o optyce z drugiej ręki, to znacznie obniży Ci koszta, ja proponował bym rozpatrzenie:
    28-105/3.5-4.5 USM - tani szybki, znośny optycznie: 500-650 zł
    70-210/3.5-4.5 USM - znakomity optycznie, z dobrym AF: 800 - 1000 zł
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    400D będzie ok, nie demonizujmy, to całkiem przyzwoity aparat. Ale na teleobiektyw musisz trochę odłożyć, bo jeśli tematem Twoich zdjęć mają być ruchome obiekty to rozsądnym rozwiązaniem są wyłącznie canonowskie szkiełka z napędem USM. Pomyśl może o optyce z drugiej ręki, to znacznie obniży Ci koszta, ja proponował bym rozpatrzenie:
    28-105/3.5-4.5 USM - tani szybki, znośny optycznie: 500-650 zł
    70-210/3.5-4.5 USM - znakomity optycznie, z dobrym AF: 800 - 1000 zł
    Ale jezeli ten pierwszy obiektyw kosztuje 500-650 zł to zmiesci sie w zaplanowanych 3000zł bo body 400d widziałam już za 2300 nowe

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kiedyś pewien człowiek (użytkownik tego forum) powiedział mi coś takiego odnośnie zakupy blendy:

"Słuchaj, za te pieniądze nie oczekuj ze będzie to blenda która sama zrobi za ciebie zdjęcie, sprzątnie mieszkanie i zrobi laskę"

I to prawdą jest. Oszczędzając często można żałować.
    Gdybyś miał większy budżet bez wahania powiedziałbym Ci:
    Canon 30D + 70-200/2.8 IS L (lub bez IS)
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a może 350D + sigma 70-300? aparat niewiele ustępuje 400-ce a obiektyw jest całkiem, całkiem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta

"Słuchaj, za te pieniądze nie oczekuj ze będzie to blenda która sama zrobi za ciebie zdjęcie, sprzątnie mieszkanie i zrobi laskę"

I to prawdą jest. Oszczędzając często można żałować.
    Gdybyś miał większy budżet bez wahania powiedziałbym Ci:
    Canon 30D + 70-200/2.8 IS L (lub bez IS)
    nie zapominaj że aparat jest tylko narzędziem i to fotograf robi zdjęcie. Kolega nie ma większego budżetu. Gdyby miał większy ja poleciłbym mu hasselblada.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie zapominaj że aparat jest tylko narzędziem i to fotograf robi zdjęcie.
    100% racji a 400d jest dość dobrym sprzętem , wiem że amatorskim ale od czegos trzeba zacząc auwazam że lepiej od dobrej lustrzanki niz hybrydy

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

za MacGyverem polecam 70-210/3.5-4.5 USM . Mam i jestem zadowolony - z USA niecałe 600 złotych. Na początek jak znalazł

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów